fnt 2017

Ne face o deosebită plăcere să salutăm succesul repurtat de trupa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, prezent în premieră la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic din Almagro (FITCA), Spania, cu spectacolul ”Julius Caesar de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete.

Reprezentaţiile au avut loc pe 28 şi 29 iulie 2017, în ultimele zile ale ediţiei aniversare cu numărul 40 a Festivalului de la Almagro, considerat unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii dedicate teatrului clasic.

FNT. 25OCT. IULIUS CAESAR. FOTO ANDREI GINDAC

Constatăm astfel că invitarea şi participarea la Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a directorilor şi selecţionerilor unor importante festivaluri din lume se dovedeşte fertilă şi inspiraţională. Aşa s-a petrecut şi în ediţia FNT 2016, când între invitaţii directorului artistic al FNT, Marina Constantinescu, s-a aflat şi coordonatorul programului internaţional al Festivalului de la Almagro, doamna Teresa Pérez-Prat, care şi-a manifestat interesul pentru trei dintre spectacolele vizionate, alegând în final pentru ediţia din acest an al FITCA producţiaJulius Caesar de la Cluj.

FNT. 25OCT. IULIUS CAESAR. FOTO ANDREI GINDAC (2)

”Aflaţi pentru prima dată la Almagro, românii de la Teatrul Maghiar din Cluj au triumfat cu excelentul lor Julius Caesar” – titra pe 1 august cotidianul Lanza din La Mancha – Castilia. (”Los rumanos del Hungarian Theatre triunfan en el estreno de su excelente Julio César” ), în timp ce cotidianul madrilen El Pais scria în 30 iulie despre montarea renumitului regizor Silviu Purcărete: ”O punere în scenă viguroasă, strălucitoare şi traversată de un filon poetic violent. Un Julius Caesar fără compromisuri sau irosiri, interpretat formidabil de trupa Teatrului Maghiar din Cluj.

”Julius Caesar” a fost singurul spectacol din România invitat la acest important festival al Europei, care s-a desfăşurat în perioada 6–30 iulie 2017 şi care programează atât spectacole semnificative pentru epoca barocului european (drame elisabetane, piese franceze neoclasice sau texte scrise în Secolul de aur al Spaniei) cât şi spectacole din tradiţia teatrului oriental (teatrul sau kabuki).

FNT. 25OCT. IULIUS CAESAR. FOTO ANDREI GINDAC (1)

”Julius Caesar”, spectacol în cadrul FNT 2016, București, 25 octombrie. Fotografii de Andrei Gîndac

În aceeaşi serie de reuşite ale prezenţei teatrului românesc pe scenele europene având ca punct de plecare colaborarea şi vizionările înlesnite de FNT, se înscrie şi succesul înregistrat în toamna anului trecut (17–24 octombrie 2016)  în cadrul Ciclului Teatral Internaţional ”Una mirada al mondo”, organizat de Centrul Dramatic Naţional din Madrid şi ICR Madrid, unde trupa bucureşteană a Teatrului Odeon a prezentat spectacolul De vânzare/For sale semnat de Gianina Cărbunariu. Acesta a fost remarcat de d-na Ioana Anghel, director al ICR Madrid, în cadrul ediţiei a 24-a a Festivalului Naţional de Teatru, care a depus toate eforturile ca De vânzare să poată fi vizionat de publicul din capitala Spaniei.

Bucurându-se de o largă apreciere, producţia Teatrului Odeon a revenit în peninsula iberică şi în acest an, la sfârşitul lunii mai, cu două reprezentaţii în cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru şi Artă de Stradă (TAC) de la Valladolid.

Pe parcursul timpului şi alte spectacole româneşti, care au avut şansa de a fi vizionate în Festivalul Naţional de Teatru de invitaţii speciali prezenţi la Bucureşti, s-au bucurat de turnee şi reprezentaţii efectuate pe scenele europene. Între acestea amintim:

– spectacolul 20/20” de Gianina Cărbunariu produs de Studio Yorick din Târgu-Mureş – invitat în anul 2011 la Festivalul Internaţional de Teatru ”Dialog” din Wroclaw de directoarea acestuia – doamna Krystyna Meissner;

– spectacolele Herr Paul (pus în scenă de Radu Afrim la Teatrul Tineretului  din Piatra Neamţ) şi Sado Maso Blues Bar” de Gianina Cărbunariu (Teatrul Mic, Bucureşti), invitate în 2011 să participe la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru ”Demoludy” din Olsztyn, Polonia, de către directorul acestuia – domnul Marcin Zawada;

– spectacolul ”Amalia respiră adânc” al Teatrului Naţional din Cluj, invitat în anul 2015 de doamna Cristina Hoffman (fost director al ICR Berlin) să susţină reprezentaţii în capitala Germaniei;

– spectacolul ”Parallel” al companiei independente Reactor de creaţie şi experiment din Cluj, invitat să participe în Italia la Festival delle Colline Torinesi, în 2015;

– spectacolul ”Între noi e totul bine” de Dorota Masłowska pus în scenă de Radu Afrim la Teatrul Naţional din Bucureşti – care a fost recomandat de acelaşi Marcin Zawada, în anul 2016, să deschidă Festivalul de Dramaturgie Contemporană Poloneză din Wroclaw (capitală culturală europeană 2016). 

Comunicat al UNITER

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva FNT 2017

Arhiva FNT 2016

Arhiva FNT 2015

Arhiva FNT 2014 

Arhiva FNT 2013

Arhiva Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Festivaluri 

                                                                                                    

costintuchilaFNT 2017cotidianul Lanza din La Mancha,Festivalul Internaţional de Teatru Clasic din Almagro (FITCA),iulius caesar,iulius caesar silviu purcarete,marina constantinescu,shakespeare,silviu purcărete,spania,teatrul maghiar de stat din cluj,Teresa Pérez-Prat,UNITER
Ne face o deosebită plăcere să salutăm succesul repurtat de trupa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, prezent în premieră la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic din Almagro (FITCA), Spania, cu spectacolul ”Julius Caesar” de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete. Reprezentaţiile au avut loc pe 28 şi 29...