de VLAD LUNGU

teatrul zamora profil

La începutul anului 2016, comediograful Dinu Grigorescu a reuşit să producă un miracol artistic în oraşul copilăriei sale, Sinaia: înfiinţarea unui teatru local − Teatrul Zamora −, o iniţiativă privată de cultură susţinută de Fundaţia ”Spirit Românesc Pro-Arte şi Caritate” − Bucureşti, Primăria oraşului Sinaia, Consiliul Local al oraşului Buşteni, Cenaclul Literar ”Lucian Blaga” − Sinaia, Asociaţia Socio-Culturală ”Prahova Excelsior” (ASPE) − Sinaia, Centrul Cultural ”Aurel Stroe” − Buşteni şi ziarul ”Ciripit de păsărele”. Astfel, dramaturgul a coagulat o echipă de entuziaşti ai teatrului din Valea Prahovei (Sinaia şi Buşteni) − elevi, funcţionari, pensionari şi oameni de cultură ce nu au jucat niciodată teatru −, majoritatea fiind membri ai Cenaclului Literar ”Lucian Blaga”, condus în prezent de doamna profesor Octavia Floricică. Pentru stabilirea primei piese care urma să fie reprezentată scenic, actorilor li s-au propus texte scurte din ”Teatrul de buzunar” al lui Tudor Muşatescu. Însă aceştia au fost interesaţi de un subiect racordat la realitatea cotidiană, optând pentru comedia satirică a lui Dinu Grigorescu, ”Bunica la Istanbul” (1995), în urma audierii înregistrării de la Teatrul Naţional Radiofonic (1997). Piesa a beneficiat şi de o montare scenică, o versiune tip music-hall, la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, ce a obţinut un premiu la Gala Umorului de la Vaslui, în 1998.

teatrul zamora

Dinu Grigorescu (în centru)

După un lung şir de repetiţii susţinut în lunile iulie-august 2016 în Sinaia şi Buşteni, trupa a debutat cu un spectacol-lectură cu muzică şi mişcare scenică în Cafeneaua Regală din cadrul Casino Sinaia, vineri, 12 august 2016, spectacol inclus de preşedintele ASPE, domnul Claudiu Istrate, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Salonului de Carte şi Muzică. Comedia satirică atroce ”Bunica la Istanbul” a atras rapid simpatia publicului prin subiectul abordat ce vizează sistemul sanitar bolnav cobză şi tratamentul pe care unii din generaţiile mai tinere îl acordă ”elefanţilor” de vârsta a treia şi a patra, având un mesaj final luminos, premiera scenică desfăşurându-se trei luni mai târziu la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” din Buşteni. Talentul interpreţilor prahoveni a fost încununat de aplauze, iar succesul a fost consemnat şi în revistele de tiraj naţional ”Luceafărul de dimineaţă” şi „Taifasuri” (sub semnătura dramaturgului şi cronicarului sportiv Mircea M. Ionescu).

Ioana Calotă

Ioana Calotă

Entuziasmul actorilor a crescut cu fiecare succes scenic obţinut. Noi roluri au fost învăţate, noi texte au fost montate şi prezentate publicului din Sinaia, Buşteni, Câmpina, Comarnic, Câmpulung Muscel. Deşi nu au urmat studii de teatru, mentorul trupei, domnul Dinu Grigorescu, le-a oferit actorilor experienţă regizorală, viziune artistică, cunoştinţe practice, şcoală de teatru, iar rezultatele au fost foarte bune, concretizate în spectacole ce au amuzat şi culturalizat spectatorii: ”Bunica la Istanbul” (comedie satirică amară în trei acte, text şi regie: Dinu Grigorescu), ”O zi în spaţiu” (comedie SF într-un act, text şi regie: Vlad Lungu), ”Nemuritorul Caragiale” (spectacol-lectură de comedie cu ocazia aniversării a 165 de ani de la naşterea lui I. L. Caragiale, regia: Dinu Grigorescu), ”Magazinul de bărbaţi” (spectacol-coupé − ”Pisica”, dramă; ”Staţia”, dramedie fantastică; ”Cealaltă fată”, fragment comic din miniromanul omonim; ”Magazinul de bărbaţi”, fantezie comică; texte: Alexandra Ares; regia: Valeria Ioniţă şi Dinu Grigorescu), ”Poeziile dramaturgilor şi dramaturgia poeziei: Bară la bară cu… Dinu Grigorescu” (recital poetic aniversar, regia: Dinu Grigorescu), ”Buletinul meteo şi Dragoste online” (minicomedii, texte: Dinu Grigorescu; regie: Horia Bârleanu), ”Trebuia să poarte un nume…” (recital poetico-muzical cu ocazia aniversării a 168 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, regia: Felicia Mîrza).

Acum, în al treilea an de activitate al Teatrului Zamora, actorii au fost pregătiţi să ia pulsul Capitalei, prezentând publicului bucureştean, vineri, 16 februarie 2018, pe scena Sălii ”Ion Băieşu” a Teatrului Dramaturgilor Români, un spectacol-coupé alcătuit din minicomedia senină ”Buletinul meteo” a lui Dinu Grigorescu şi fantezia comică ”Magazinul de bărbaţi” a scriitoarei româno-americane Alexandra Ares.

teatrul zamora sinaia

”Buletinul meteo” demonstrează teatralitatea şi vizualizarea replicilor, fiind un tip de dramaturgie cu replică foarte scurtă, care dă impresia de simplificare, de superficialitate, de divertisment, dar care ascunde un ping-pong de idei importante, enunţate de un cuplu de vârstnici, Ţuţu şi Sanda, urmaşii lui Leonida şi ai Efimiţei din ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea”.

”Magazinul de bărbaţi”, idee originală a autoarei ce constă în existenţa unui magazin în care diferitele tipologii de bărbaţi sunt articole uzuale expuse la vânzare, este o piesă de sertar scrisă în anii ’80 de către o adolescentă matură care jonglează cu uşurinţă cu dramatismul, umorul, ironia şi fantezia.

Singura instituţie teatrală din Valea Prahovei, Teatrul Zamora dovedeşte că, prin entuziasmul şi talentul unor actori amatori, publicul se poate delecta cultural cu spectacole captivante ce întregesc peisajul montan.

Vlad-LUNGU

Vlad Lungu

logo revista teatrala radioAlte articole de Vlad Lungu: ”Magazinul de bărbaţi”, fantezie comică pentru femei, cronică de teatru 

Workshop de actorie cu Radu Gabriel la Festivalul ”Film 4 Fun”, Sinaia, 2017

”Casa cu nebuni” a domnului Mălaimare, cronică de teatru

Vezi și: Arhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaPROFIL TEATRALdinu grigorescu,ioana calotă,ion baiesu,meteo,sinaia,teatrul zamora,Valea Prahovei
de VLAD LUNGU La începutul anului 2016, comediograful Dinu Grigorescu a reuşit să producă un miracol artistic în oraşul copilăriei sale, Sinaia: înfiinţarea unui teatru local − Teatrul Zamora −, o iniţiativă privată de cultură susţinută de Fundaţia ”Spirit Românesc Pro-Arte şi Caritate” − Bucureşti, Primăria oraşului Sinaia, Consiliul Local...