eveniment timisoara the art of ageing

Sigla TNTM nouaTeatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local Timișoara și având ca partener strategic Institutul Cultural Român, se plasează – și plasează, totodată, Timișoara – în centrul unui proces de mare vizibilitate europeană, fiind organizatorul unui eveniment internațional de maximă anvergură, aflat în punctul deeveniment teatral sigla 2 intersecție dintre artă și societate.

Luna aprilie a acestui an marchează etapa finală a proiectului The Art of Ageing, un proiect masiv al European Theatre Convention, susținut de Comisia Europeană prin programul Cultura. În cadrul generos al Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, ajuns la cea de-a XX-a ediție, la mijlocul lunii aprilie, la Teatrul Național din Timișoara va avea loc primul festival al European Theatre Convention, precum și Adunarea Generală a acestei rețele ce reunește peste 40 de teatre din 25 de țări ale Europei.

Art-of-Ageing_afis

The Art of Ageing (Arta de a îmbătrâni) este un proiect artistic european care are ca scop cercetarea unui punct fierbinte al prezentului – îmbătrânirea societăților, și a efectelor pe termen lung, respectiv a provocărilor demografice, politice, sociale, biologice și economice pe care le ridică. The Art of Ageing răspunde acestei teme printr-o serie de coproducții teatrale cu audiență internațională, dezvoltând noi perspective și abordări ale cercetării artistice în context european multidisciplinar (științific, socio-politic etc.).

Pe ceas. Cu 60 de minute mai batran

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân. Foto: Adrian Pîclișan 

Art of Ageing – 1st Theatre & Science Festival reunește 5 coproducții europene. Astfel, publicul va avea ocazia unică de a urmări un concept unitar, de interes social, în marea diversitate și bogăție de idei pe care o presupune spectacolul de teatru și în maxima concentrare artistică și tematică creată de festival. Este vorba de spectacolele Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân de Peca Ștefan / Teatrul Național din Timișoara – Badisches Staatstheater Karlsruhe (joi, 16 aprilie 2015, ora 18, Sala 2, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză), Căpșunile și orfanii, un concept al Werkgruppe2 / Teatrul Național din Craiova – Staatstheater Braunschweig (joi, 16 aprilie 2015, ora 21, Sala Mare, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză), Fen Fires de Nino Haratischwili / Deutsches Theater din Berlin și Teatrul Național Slovac din Bratislava (vineri, 17.04, ora 18, Sala 2, spectacol în germană și slovacă, cu supratitrare în engleză), I’m Afraid We Know Each Other Now de Ivor Martinić / Gavella Theatre, Zagreb (vineri, 17 aprilie 2015, ora 21, Sala Mare, spectacol în croată, cu supratitrare în engleză), același text fiind subiectul unui spectacol complet diferit, prezentat de Theater und Orchestra Heidelberg (sâmbătă, 18 aprilie 2015, ora 18, spectacol în germană, cu supratitrare în engleză).

Căpșunile și orfanii

Căpșunile și orfanii

i am afraid

I’m Afraid We Know Each Other Now

În paralel, lucrările ETC, programate în Sala Mare a Senatului – Rectoratul Universității Politehnica – vor readuce în dezbatere publică acest topic din perspectivă socio-politică, științifică, culturală etc. prin voci cu rezonanță în ariile lor de expertiză: dr. George Leeson (Oxford Institute on Population Ageing), prof. dr. Birgit Dahlke (Institutul pentru Literatură, Humboldt-Universität Berlin), dr. Valer Donca (Societatea Română de Gerontologie și Geriatrie) și, nu în ultimul rând, sociologul Alin Gavreliuc (Universitatea de Vest Timișoara).

MARIA-DE-BUENOS-AIRES

Maria de Buenos Aires. Sursa foto: Teatrul Național din Timișoara

În încheierea Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, Teatrul Național oferă publicului și participanților unul dintre cele mai iubite spectacole ale stagiunii: Maria de Buenos Aires, pe muzica lui Astor Piazzolla și versurile lui Horacio Ferrer, spectacol semnat de regizoarea Ada Lupu.

Comunicat al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi și: Începe FEST-FDR 2015

Alte știri despre Teatrul Național din Timișoara

costintuchilaFESTIVALURI1st Theatre & Science Festival,Astor Piazzolla,Căpșunile și orfanii,European Theatre Convention,maria de buenos aires,Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân,peca stefan,teatrul national timisoara,The Art of Ageing

Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local Timișoara și având ca partener strategic Institutul Cultural Român, se plasează – și plasează, totodată, Timișoara – în centrul unui proces de mare vizibilitate europeană, fiind organizatorul unui eveniment internațional de maximă anvergură, aflat în punctul de...