spectacol premiera teatrul excelsior bucuresti

Joi, 5 martie și vineri, 6 martie 2015, ora 18.00, la Teatrul Excelsior din București, vor avea loc avanpremierele spectacolului The History Boys. Povești cu parfum de liceu de Alan Bennett, un regal teatral exclusiv pentru adolescenți, în regia lui Vlad Cristache, cu o distribuție de excepție: Mihai Dinvale (Hector), Radu Iacoban (Irwin), Daniela Ioniţă-Marcu (D-na Lintott), Cristian Nicolaie (Directorul), George Albert Costea (Posner), Alexandru Ion (Dakin), Cezar Grumăzescu (Scripps), Gabriel Costin (Timms), Conrad Mericoffer (Lockwood), Dan Clucinschi (Rudge), Alexandru Voicu (Akthar), Radu Mateucă. Traducerea și scenografia: Vlad Cristache.

The History Boys

Teatrul Excelsior își continuă astfel programul dedicat acestei categorii de vârstă, oferind un prilej de reflecție asupra valorii și semnificației actului educațional, prin intermediul unor întâmplări și trăiri din timpul liceului. 

Repertoriul Teatrului Excelsior se îmbogățește în luna martie cu o comedie inteligentă și savuroasă, adresată publicului tânăr peste 16 ani. The History Boys. Povești cu parfum de liceu de Alan Bennett, una dintre scrierile de succes a dramaturgului britanic, a avut premiera la Royal National Theatre din Londra, în 2004. A debutat pe Broadway în 2006, la Broadhurst Theatre, unde s-au jucat 185 de reprezentaţii în numai şase luni. Piesa a fost premiată de mai multe ori, cele mai importante distincții fiind Premiul „Lawrence Olivier” pentru cea mai bună piesă nouă, în anul 2005, şi Premiul „Tony” pentru cea mai bună piesă, în 2006.

mihai dinvale teatrul excelsior

Acţiunea se desfăşoară în anii ’80, la Cutlers’ Grammer School, într-un tradiţional colegiu de băieţi din Sheffield, Nordul Angliei.

premiera teatrul excelsior

Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent, al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ. Iar ţintă devine reuşita tinerilor la renumitele Oxford şi Cambridge.

De aceea îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie suplinitor. Tehnica sa modernă de predare intră în conflict cu cea al lui Hector, profesorul excentric, ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei doar pentru propria lui plăcere şi a profesoarei Lintott, corectă dar ineficientă.

teatrul excelsior

Cu un stil cinic şi tranşant, Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, astfel încât studiul să le facă, chiar spre surprinderea acestora, plăcere. Ca în final ţinta: Oxford şi Cambridge să fie, pentru prima dată în istoria colegiului, atinsă.

Alan_Bennett_Allan_Warren

Alan Bennett. Fotografie de Allan Warren

Alan Bennett, dramaturg britanic, binecunoscut pentru piesele The Madness of George III (Nebunia lui George al III-lea), din 1991, şi The History Boys (Băieţii de la istorie), din 2004, ambele multiplu premiate şi, mai apoi, ecranizate. Actor, scenarist, dramaturg şi jurnalist, Alan Bennett s-a născut pe 9 mai 1934, la Leeds, Anglia. A cunoscut un succes enorm cu o apariţie în teatrul de revistă, în comedia Beyond the Fringe (Dincolo de margine), prezentată la Festivalul de la Edinbourgh, în 1960. Prima sa piesă, Forty Years On (De patruzeci de ani), a fost pusă în scenă în 1968, urmată de alte numeroase scenarii pentru film, seriale de televiziune şi radio. În 1987, o serie de monoloage pentru televiziune i-au adus notorietate, împreună cu primul dintre cele şase Premii „Lawrence Olivier” obţinute în carieră.

vlad-cristache

Vlad Cristache

Vlad Cristache a terminat Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 2009, specializarea Regie Teatru, la clasa prof. univ. Liudmila Szekelly şi prof. asociat Radu Apostol. În anul 2011 a absolvit studiile de masterat, tot în cadrul UNATC, în “Arta regizorului de teatru”, la clasa prof. Victor Ioan Frunză.

Primul premiu din carieră l-a obţinut în anul 2009, cu spectacolul de licenţă din facultate: Douăzeci de minute cu îngerul de Alexandre Vampilov. Tot cu el a câştigat atunci şi premiile pentru cel mai bun spectacol şi pentru cea mai bună regie la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ.

Pe scena profesionistă a debutat cu spectacolul Peer Gynt de Henrik Ibsen, care a deschis stagiunea 2010 – 2011 la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila şi cu care a obţinut o nominalizare la Premiile UNITER 2011, pentru cel mai bun debut.

După numai cinci ani de profesie, are deja un CV impresionant, cu premii, participări în diverse jurii şi la seminarii de teatru.

Comunicat al Teatrului Excelsior din București

logo revista teatrala radioAlte știri despre Teatrul Excelsior

costintuchilaAVANPREMIERĂallan benett,mihai dinvale,teatrul excelsior,The History Boys. Povești cu parfum de liceu,vlad cristache
Joi, 5 martie și vineri, 6 martie 2015, ora 18.00, la Teatrul Excelsior din București, vor avea loc avanpremierele spectacolului The History Boys. Povești cu parfum de liceu de Alan Bennett, un regal teatral exclusiv pentru adolescenți, în regia lui Vlad Cristache, cu o distribuție de excepție: Mihai Dinvale (Hector), Radu...