festival-neta-la-bucuresti-tobelia

Scrisă de un muntenegrean – Liubomir Giurkovici, unul din cei mai proeminenţi scriitori din ţara sa, adusă în scenă de un sloven, renumit actor şi regizor – Nick Upper, desemnată cel mai bun spectacol în Macedonia, la Festivalul „Actor of Europe”, coproducţia NETA de mare succes Tobelia, piesa despre femeia care iubea prea mult, a cărei premieră a avut loc anul trecut într-un teatru bulgar, vă aşteaptă pentru o singură reprezentaţie la Bucureşti, în 31 august, ora 18.00, la Sala Pictura a Teatrului Naţional, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015.

TOBELIA-coproducție-NETA

Artist recunoscut pe teritoriul fostei Iugoslavii ca pionier al postmodernismului teatral şi al teatrului alternativ, performer al căutărilor în arta interpretativă şi în cea regizorală, Nick Upper este un explorator neobosit al teritoriilor de graniţă în arta sa.

tobelia spectacol

Piesa este o dramă modernă, a unei familii damnate, din care a dispărut pentru totdeauna şi ultima prezenţă masculină, developată peste un obicei străvechi, albanez şi muntenegrean, numit Tobelia, care poate fi întâlnit şi astăzi în familiile fără urmaşi de sex masculin. Spectacolul dedicat lui Bertolt Brecht şi Dimitar Gocev impune actualitatea unui mit în mediul urban, printr-o realizare artistică de excepţie. Creaţii actoriceşti memorabile, Joana Popovska (Macedonia), Rositza Ognjanova şi Kamelia Lishkovska (Bulgaria), au fost încununate, fiecare, cu premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internaţional NETA, în 2014, la Vratsa, ocazie cu care şi Nick Upper a primit premiul pentru cea mai bună regie.

logo neta _9_

Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 (28 august–4 septembrie 2015) este organizat de: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București (iniţiator şi organizator), NETA Network (New European Theater Action) împreună cu UNITER (co-organizator), fiind finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii  şi realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) și al Centrului Cultural al Municipiului Bucureşti (ARCUB). NETA Network a accesat, la rândul ei, pentru organizarea acestui festival, fonduri de la Uniunea Europeană, prin intermediul programului Europa Creativă.

Parteneri media ai evenimentului: TVR, TV City, Blitz TV, NETA ART TV, Radio România (România Actualităţi, România Cultural, Bucureşti FM), Radio ZU, Radio Romantic, Revistele Ioana, Casa Lux, Beau Monde şi Nine O’Clock.

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radio

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Festivaluri

 

costintuchilaFESTIVALURIfestival neta,Liubomir Giurkovici,Nick Upper,teatrul national din bucurești,tobelia
Scrisă de un muntenegrean – Liubomir Giurkovici, unul din cei mai proeminenţi scriitori din ţara sa, adusă în scenă de un sloven, renumit actor şi regizor – Nick Upper, desemnată cel mai bun spectacol în Macedonia, la Festivalul „Actor of Europe”, coproducţia NETA de mare succes Tobelia, piesa despre femeia care iubea prea...