Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

toma-caragiu-promo-rubrica-remember-annie-musca

„Morții lipsesc de la un timp dintre noi…” (Toma Caragiu)

annie musca eterne reveniri in luna august rememberAstăzi, 21 august 2014, ne amintim de actorul Toma Caragiu (21 august 1925–4 martie 1977).

Comedian și tragedian deopotrivă. Cu sprânceana ridicată și privirea rece, dar dătătoare de dependență, iscată de sub inconfundabila-i șevalură și din spatele ochelarilor-unicat, Toma Caragiu a avut o bogăție de roluri în teatru și pe marele ecran, iar aparițiile în show-rile de la Sala Palatului în fața a mii de spectatori au fost preluate pentru cei aflați acasă în fața televizoarelor, nu o dată de Televiziunea Română.

toma caragiu portret de annie musca revista teatrala radio

Toma Caragiu

Cu o vitalitate extraordinară, cu o frazare excepțională, cu mimică și gesturi rubrica remember annie musca revista teatrala radioinconfundabile, Toma Caragiu a armonizat toate genurile teatrale, de la comedie și vodevil, la dramă și tragedie, susținând cu talent mari spectacole de varietăți. Chiar și singur pe scenă, Caragiu aducea în monologul lui o lume întreagă, nu doar un personaj, cu atât mai mult când în spatele textului se afla un scriitor priceput. Succesul lui într-un real one-man-show era garantat, iar revelioanele televizate din anii ʹ70 pot fi una dintre marile dovezi.

Spiritual, cu haz, monumental, memorabil acest Toma Caragiu, care depista rapid ridicolul și căruia nu-i plăcea să citească cronici de teatru, după ce juca atât de intens ducându-și eroul la paroxism.

Acaparat de miracolul scenei, într-un melanj de liric și comic, de rafinament și sobrietate, actorul acesta pe care Aurel Baranga îl numea „dificil în repetiții, capricios, recalcitrant, respingând cu vehemență indicațiile, pentru ca să le adopte peste un minut, cu o incredibilă intuiție”, a creat în teatru nu doar roluri, ci un univers artistic incontestabil.

Vocea lui, a celui timid și singuratic, care în momente de tihnă se dăruia poeziei, cu puternice vibrații și nebănuite tonuri se păstrează în Fonoteca de Aur a Radioului în spectacolele radiofonice și de umor.

Fericiți cei ce i-au văzut dezlănțuirile pe scenă!

toma caragiu cu parintii, cele doua surori si nepotul Dragos

Toma Caragiu cu părinții, cele două surori și nepotul Dragoș. Fotografie din volumul Carte despre Toma Caragiu, Editura Meridiane, 1985

Sânge de machedon

Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925 într-o familie de aromâni, în târgușorul Hrupiști, din Grecia. De la tatăl, Nicolae Caragio, a învățat câtă demnitate are un om care-și păstrează tradițiile și cugetul curat, iar de la mama, Athina Papastere, a moștenit sensibilitatea. După cum mărturisea în interviul acordat lui Alecu Popovici, talentul i se trage de la bunica maternă, Dafna:

„Talentul ? Se spune că-i moștenit de la bunica (dinspre mamă), personaj cunoscut în satul meu natal din Macedonia, mai ales prin faptul că-și imita toți cunoscuții…” (Alecu Popovici, O zi cu Toma Caragiu, în revista „Teatrul”, Anul XVI, Nr. 2,  februarie 1971). 

Citește integral: Remember: „Toma Caragiu”, Revista Teatrală Radio, 21 august 2014. Fragmente din spectacolele radiofonice:  Sfârșit de veac în București după Ion Marin Sadoveanu (1970), Broaștele de Aristofan (1976), O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale (1974); fragmente din evocările radiofonice Uriașul Caragiu și Toma Caragiu – Pantomima cuvântului (2010); monolog din filmul Actorul și sălbaticii(1975); Călătorie muzicală, TVR, cu Anda Călugăreanu și Toma Caragiu (1973).

annie-musca-pe-urmele-marilor-voci-studioul-mihai-zirra-teatru-radiofonic

Annie Muscă – pe urmele marilor voci în Studioul „Mihai Zirra” al Radiodifuziunii

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Remember de Annie Muscă

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Sandu Sticlaru

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări: Leopoldina Bălănuţă

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Portrete – Richard Burton

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor”– interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

costintuchilaREMEMBERannie muscă,medalion toma caragiu de annie muscă,originile lui toma caragiu,roluri toma caragiu,teatru varietăți,toma caragiu
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ „Morții lipsesc de la un timp dintre noi…” (Toma Caragiu) Astăzi, 21 august 2014, ne amintim de actorul Toma Caragiu (21 august 1925–4 martie 1977). Comedian și tragedian deopotrivă. Cu sprânceana ridicată și privirea rece, dar dătătoare de dependență, iscată de sub inconfundabila-i șevalură și din spatele ochelarilor-unicat,...