Istoriile subiective ale unui spectator ușor de fermecat, rubrică de CRENGUȚA MANEA

tompa gabor despre vizia batranei doamne

Miercuri, 7 ianuarie 2015, ora 19.00, va avea loc reprezentația, în premieră oficială, a spectacolului Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Tompa Gábor, la Teatrul Maghiar de Stat (Sala Mare) din Cluj-Napoca.

tompa gabor

Tompa Gábor

Reputatul om de teatru afirmă despre cea mai recentă montare a sa:

„În opinia lui Friedrich Dürrenmatt – al cărui text Vizita bătrânei doamne este singura piesă pe care autorul o numește nu comedie, ci tragicomedie –, în ciuda faptului că, în vremurile noastre moderne, tragedia nu mai este posibilă, în adâncul poveștilor noastre grotești, aproape fără excepție, se ascunde sentimentul tragicului. Societatea contemporană a îndreptat către o nouă matcă «șuvoiul fluviului tragic», fiindcă astăzi nu soarta individuală, ci însăși istoria este cea care își lichidează protagoniștii. Acest tragism îl interesează pe Dürrenmatt în cazul comediilor, ca și pe Shakespeare, de altminteri, ale cărui comedii sunt străfulgerate de o cruzime ascunsă.

Vizita bătrânei doamne este radiografia unui orășel de provincie în care comunitatea – strânsă în «cerculețe publice», mici «comitete și comiții», asociații, societăți și alte grupuri de interese –, reiterând clișeele etice dictate de spiritul de turmă și pătrunsă de aroganța demagogică a propriei integrități morale, este, în același timp, coruptă și coruptibilă până în măduva oaselor.

Magda Stief si Biro Jozsef  vizita batranei doamne

Magda Stief și Bíró József în Vizita bătrânei doamne. Foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Răzbunarea lui Claire Zachanassian nu se îndreaptă atât către Alfred Ill, cel care a părăsit-o odinioară, ci vizează mai degrabă această comunitate înglodată în mediocritate privincială, tocmai prin dezvăluirea putrefacției morale ce o caracterizează.

Tragedia – scrie Dürrenmatt – face imposibilă distanțarea, în timp ce comedia aproape că o creează. Cred că această distanțare estetică indispensabilă este cea care ne poate ajuta să vedem mai limpede și să înțelegem mai bine comunitatea în care trăim.”

logo revista teatrala radioȘtiri despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Festivalul Internaţional de Teatru „Interferențe” 2014

rubrica-istoriile-subiective

Vezi: arhiva rubricii Istoriile subiective ale unuicrenguta-manea-rubrica-rtr spectator ușor de fermecat de Crenguța Manea

Vezi și:  De la Arlechin – Metamorfozele spaţiului scenic, realizator: Crenguța Manea

Cheful se consumă, spaima rămâne!cronică de Crenguța Manea la Leonida Gem

Session „Lut” de Marijke Schermer, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

„Bacchanalia” de Goran Stefanovski, la Teatrul Național Radiofonic 

Dialog cu un bolovan

costintuchilaISTORIILE SUBIECTIVE ALE UNUI SPECTATOR UȘOR DE FERMECATalfred ill,biro jozsef,claiore zachanassian,clișee,clișee etice,crenguța manea,friedrich durrenmatt,spirit de turmă,teatrul maghiar de stat,tompa gabor,tragedie modernă,trgicomedie,vizita batranei doamne
Istoriile subiective ale unui spectator ușor de fermecat, rubrică de CRENGUȚA MANEA Miercuri, 7 ianuarie 2015, ora 19.00, va avea loc reprezentația, în premieră oficială, a spectacolului Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Tompa Gábor, la Teatrul Maghiar de Stat (Sala Mare) din Cluj-Napoca. Tompa Gábor Reputatul om...