Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

mediterraneo teatro olimpico roma jota berna

rubrica roma caput culturaeAre forţa unui flamenco şi eleganţa unui bolero, dar nu este nici unul, nici celălalt. Este jota, antic dans popular spaniol acompaniat de sunetul castagnetelor. Dacă astăzi îl cunoaştem este meritul lui Miguel Ángel Berna, coregraf şi balerin aragonez cu o enormă carismă. 

Jota era un dans răspândit pe întreg teritoriul Spaniei în secolul al XVIII-lea, dar astăzi nu se mai dansează aproape deloc”, spune Berna. „Nu există filme documentare, doar câteva fotografii şi amintirile celor mai în vârstă care îl dansau în tinereţe. A trebuit să studiez foarte mult pentru a-l scoate la lumină.” 

Fondator al Compania Española de Danza şi creator a nenumărate proiecte internaţionale, în perioada 2–7 decembrie 2014 Berna revine la Teatrul Olimpico din Roma cu spectacolul Mediterraneo, o nouă producţie prezentată în premieră de Accademia Filarmonica Romana în colaborare cu Teatrul Olimpico. 

Aşa cum presupunem încă din titlu, Mediterraneo este poate spectacolul în care balerinul spaniol se deschide în mod explicit întâlnirii cu diferite culturi, împletind farmecul agresiv al dansului jota cu mişcările exotice ale dansurilor din sudul Italiei, numite pizzica sau tarantella. 

mediterraneo

Mediterraneo

O călătorie plină de pasiune printre dansurile şi vocile acelor locuri care îmbrăţişează Mare Nostrum, de la Pirinei la Balcani, de la Tunisia la tradiţiile napolitane şi siciliene acompaniate de muzica interpretată live de şase instrumentişti şi doi solişti. 

miguel-angel-berna

Miguel Ángel Berna. Foto: Maite Fernandez

Spaniol, născut la Zaragoza, Miguel Ángel Berna a plecat în căutarea dansului jota încă de tânăr specializându-se şi în cântatul cu castañuelas. 

„La început le foloseam pe cele tradiţionale din lemn, mai târziu tatăl meu mi-a dăruit două dintr-un plastic extrem de dur şi aşa am învăţat o nouă tehnică.” Nu întâmplător Berna este supranumit şi „Paganini al castagnetelor”.

Corespondenţă de la Roma

Mediterraneo, fragmente din spectacol

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEjota,mediterraneo,miguel angel berna,raluca niță,teatro olimpico roma,vechi dans spaniol jota aragonesa
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Are forţa unui flamenco şi eleganţa unui bolero, dar nu este nici unul, nici celălalt. Este jota, antic dans popular spaniol acompaniat de sunetul castagnetelor. Dacă astăzi îl cunoaştem este meritul lui Miguel Ángel Berna, coregraf şi balerin aragonez cu o enormă carismă.  „Jota...