de CRENGUȚA MANEA

premiera turnul de apa ioana ieronim teatru radiofonic

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, spectacolul Turnul delogo rrc apă de Ioana Ieronim, adaptarea radiofonică Doina Papp, regia artistică Ilinca Stihi; audiția cu public, în avanpremieră, va avea loc luni, 10 noiembrie 2014, la ne auzim la majesticora 11.00, la barul Hotelului Majestic-Ramada; premiera radiofonică se va difuza, la Radio România Cultural, joi, 13 noiembrie 2014, ora 19.00.

Turnul de apa de ioana ieronim

Scriitoare cu o substanţială operă poetică, Ioana Ieronim este atrasă, de ceva timp, de lumea teatrului, atât ca traducător, cât şi ca autor dramatic; despre treptele păşite către textul Turnul de apă, afirmă: „Când scriam, cu niște ani în urmă, Triumful Paparudei, despre copilăria mea din anii ‘950, într-un sat ardelean multinațional, de munte, o făceam în regim de urgență. Eu trăisem într-o lume – de fapt, lumi care tindeau să piară dincolo de orizont și doream să mărturisesc despre ele înainte să fie prea târziu, chiar și la nivel subiectiv. Istoria pe atunci recentă (războiul, cu toate consecințele) și imediată (instaurarea tot mai apăsată a totalitarismului comunist) distrugeau rosturi care se perpetuau din timpul cel lung al secolelor. În volumul de poeme narative Triumful…, punctul de vedere s-a dorit a fi, cât mai fidel, cel al martorului-copil care fusesem; am știut, publicând această carte, că materia va trebui la un moment dat reluată, într-o altă cheie. Prilejul s-a ivit, neașteptat, atunci când Ilinca Stihi a avut inițiativa de a lucra la un documentar despre Râșnovul meu natal, o cercetare de teren în care am însoțit-o. Călătoria noastră a fost atât o aventură a interogației și descoperirii, cât și un dialog implicit între generații – despre o realitate văzută și nevăzută, despre fapte știute și surpriza reconsiderărilor, despre lumini noi în vechi peisaje. A rezultat, din acest demers, producția radiofonică Ţară învinsă (2011), o imagine multifațetată, în timp și spațiu, a unui loc, în sine, emblematic. 

Datorez Ilincăi Stihi și acestei inițiative de căutare atât a rădăcinilor, cât și a schimbărilor în timp real, de ultimă oră, scrierea piesei de teatru care a stat la baza scenariului Doinei Papp pentru spectacolul radiofonic Turnul de apă, ce se lansează acum; piesa a apărut în volumul de dramaturgie Liber la Casino pe care l-am publicat la Editura Tracus Arte (2013). Spectacolul radiofonic, regizat de Ilinca Stihi, sintetizează o realitate multiformă, aducând laolaltă personaje de toate generațiile, cu orbirile și clarviziunea lor, cu armonicele complexe care le înconjoară, ecouri imemoriale, circumstanțe prezente; versiunea radiofonică are darul de a sugera, în final, mersul deschis, niciodată oprit, al vieții.

Așa cum ne-au obișnuit în atâtea alte producții radiofonice care le-au adus faima internațională, Ilinca Stihi și echipa cu care lucrează au reușit să creeze o ambianță sonoră cu totul excepțională, conducând de la vocile și sunetele din realitatea imediată către orizonturi îndepărtate și straturi succesive de profunzime ale memoriei și subconștientului. Avem a face cu sculpturi de un unic rafinament și expresivitate, în sunet.”

Ioana-ieronim

Ioana Ieronim

Ioana Ieronim elaborează dramatismul acestui univers transilvănean prin rapelul la memorie, o reuşită conjugare a trecutului recent cu prezentul imediat, în care infuzează, cu subtilitate şi rafinament, un filon mitic. Personajele create, cu existenţa marcată de realitatea cotidiană, au şi un raport, evident sau disimulat printre  accidentele cotidianului, cu elemente ale unei matrici de viaţă tradiţională, cu o spiritualitate ce-şi păstrează continuitatea.

ilinca stihi

Ilinca Stihi

În distribuţie: Sorin Medeleni, Dan Clucinschi, Ioana Anastasia Anton, Ionel Mihăilescu, Mircea Creţu, Eliza Bercu, Mihai Dinvale, Ion Grosu, Viorel Comănici, Luminiţa Erga, Sorin Cociş, George Dragomirişteanu, Izabela Neamţu şi Adrian Nour. Regia de montaj: Mirela Anton şi Monica Wilhelm. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Producţie a Teatrului Naţional Radiofonic 2014.

logo revista teatrala radioArticole de Crenguța Manea: 

La rubrica Istoriile subiective ale unui spectator ușor de crenguta-manea-rubrica-rtrfermecat:  

Fragmente de realitate românească

Ion Caramitru despre Prospero

Constantin Chiriac: „Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu aduce o imagine extraordinară României”

Dragoș Galgoțiu: „În ultimul timp, teatrul pe care-l fac este un fel de operă teatrală”

Măsura dreptății omenești Shakespeare al fiecăruia… și al lui Silviu Purcărete

Dimény Áron: „Încerc să găsesc acel adevăr important de care are nevoie fiecare reprezentație”

Răul iremediabil, cronică la spectacolul Făptași, Teatrul German de Stat din Timișoara

Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule? – Alexandru Dabija, reportaj cu ocazia premierei de la Teatrul Act

Căutându-l pe Molière, interviu cu regizorul Tompa Gábor

Așteptat cu entuziasm Dorina Lazăr despre Fabulamudi. Playwriting Europe – Conect2Act 2013

Vezi și:  De la Arlechin – Metamorfozele spaţiului scenic, realizator: Crenguța Manea

Cheful se consumă, spaima rămâne!cronică de Crenguța Manea la Leonida Gem

Session „Lut” de Marijke Schermer, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

„Bacchanalia” de Goran Stefanovski, la Teatrul Național Radiofonic 

Dialog cu un bolovan

*** 

Vezi: arhiva rubricii Premieră

 

costintuchilaPREMIERĂcarti de ioana ieronim,crenguța manea,dan clucinski,ilinca sthi,ioana ieronim,ionel mihăilescu,premiera la teatrul radiofonic,râșnov,spectacole radiofonice,turnul de apă

de CRENGUȚA MANEA Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, spectacolul Turnul de apă de Ioana Ieronim, adaptarea radiofonică Doina Papp, regia artistică Ilinca Stihi; audiția cu public, în avanpremieră, va avea loc luni, 10 noiembrie 2014, la ora 11.00, la barul Hotelului Majestic-Ramada; premiera radiofonică se va difuza, la Radio România Cultural,...