premiera l om dada gigi caciuleanu tnb

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la lansarea manifestului dadaist, care a revoluţionat arta modernă şi 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara, părintele acestui curent literar și artistic, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București vă invită, între 11 și 13 martie 2016, la două evenimente: premiera spectacolului de dans L’Om DAdA de Gigi Căciuleanu şi conferinţa scriitorului Ion Pop.

Gigi Căciuleanu și Lari Giorgescu

Gigi Căciuleanu și Lari Giorgescu

Odată cu această nouă premieră la TNB, artistul Gigi Căciuleanu, nume care a făcut înconjurul lumii, aduce în scenă nu doar talentul său de regizor-coregraf, ci şi pe cel de interpret, într-un spectacol în care, alături de actorul Lari Giorgescu,  își propune să demonstreze, că „…toți suntem dadaiști. Defragmentăm, aruncăm ceva din noi pe scenă și în viață. De ce L’Om DAdA? Pentru că am vrut să alătur aceste cuvinte, «om» în limba română, cu «dada» – universalul, explică Gigi Căciuleanu. Am pornit de la L’homme approximatif, textul lui Tristan Tzara, teribil de poetic, deloc absurd, frumos, nefragmentat, stufos, plin de semnificații, foarte actual chiar și după 100 de ani. Omul aproximativ este de fapt arhetipul omului cât se poate de exact, și anume actorul și dansatorul.”  

imagini l om dada tnb 

Muzician şi poet al mişcării, înzestrat cu un fin spirit satiric, aşa cum l-aţi putut descoperi în precedentul său spectacol de la Național, D’ale noastre, artistul Gigi Căciuleanu ne încredinţează că „L’Om DAdA va fi un spectacol foarte actual, pentru că vine ca o continuare a D’ale noastre. Acolo, discursul lui Caţavencu a fost dezmembrat în vocale, ceea ce a reprezentat, de fapt, o acțiune dadaistă. Astfel, voi continua cu Lari Giorgescu, în L’Om DAdA, ceea ce am început în D’ale noastre”.

imagini 3 l om dada tnb

Aflat la cel de-al patrulea proiect alături de Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu mărturiseşte la rândul lui: „… propunerea de a lucra pe un text de Tristan Tzara este cu atât mai binevenită cu cât descopăr, cu uimire, cât de apropiaţi suntem cu toţii de curentul Dadaist; de cele mai multe ori, fără să ştim. Cred că acesta va fi şi sentimentul publicului, la sfârşitul spectacolului.”

imagini 2 i om dada florin ghioca

Imagini din spectacol. Fotografii de Florin Ghioca. Sursa foto: TNB

Coproducţie între Teatrul Naţional „I. L.Caragiale” (prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”), Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundaţia Art Production, cu sprijinul JTI și al ICR,  L’Om  DAdA va avea premiera în zilele de: 11, 12 şi 13 martie 2016, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

Duminică, 13 martie 2016, de la ora 11.00, în aceeași Sală Atelier, scriitorul şi traducătorul Ion Pop va susține conferința cu tema Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească. Dedicată centenarului mişcării Dada, lansată la Zürich în februarie 1916, conferinţa îşi propune schiţarea unui portret critic al principalului mentor dadaist care a fost Tristan Tzara. 

grafica dada

Așadar, la sfârşitul acestei săptămâni, două oferte culturale de mare interes,  o premieră şi o conferinţă vă aşteaptă la TNB, în Sala Atelier.

Comunicat al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂavangardă,dadaism,gigi caciueleanu,grafica dada,ion pop,l om dada,lari giorgescu,manifest dada,premiera rtr,teatrul național bucurești,tristan tzara
În anul în care se împlinesc 100 de ani de la lansarea manifestului dadaist, care a revoluţionat arta modernă şi 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara, părintele acestui curent literar și artistic, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București vă invită, între 11 și 13 martie...