teatrul anton pann trilogia belgradeana crsti juncu reportaj raluca radulescu

La Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, regizorul Cristi Juncu a montat în 2013 Trilogia belgrădeană de Biljana Sbrljanović. Din distribuţie fac parte actorii: Olimpiu Blaj (Kika Jovic), Vlad Bîrzanu (Mica Jovic), Amalia Huţan (Alena), Mădălina Ciotea (Sanja), Cătălin Vieru (Milos), Reka Szasz (Kacia), Andrei Brădean (Dule), Florin Călbăjos (Jovan), Ioana Predescu (Mara), Emilian Mârnea (Daca), Ana Şuşca (Ana Simovic). Scenografia: Cosmin Ardeleanu.

trilogia belgradeana

De câte ori nu te-ai gândit să emigrezi? Subiect mereu atrăgător din punct de vedere material; dar poate sufletul îl rătăceşti undeva pe drum. Merită preţul? Cele trei episoade ale Trilogiei belgrădene, piesă scrisă în 1997 de Biljana Sbrljanović, nu se petrec la Belgrad. La Praga, la Sidney, la Los Angeles, exilaţii fostei „naţiuni iugoslave” încearcă să sărbătorească Crăciunul, Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e acolo, în Belgradul de unde au fugit şi unde e rău, nu unde au ajuns şi ar putea fi bine.

Pe un ton comic sau dramatic, piesa prezintă provocările şi dificultăţile cu care tinerii se confruntă în încercarea de a se integra în ţările de adopţie.

teatrul anton pann trilogia belgradeana cristi juncu

Trilogia belgrădeană. Foto: Teatrul „Anton Pann”

Piesa a fost jucată în Bucureşti, la Teatrul Bulandra, pe la sfârșitul mileniului trecut, a fost printre primele texte dramatice în care s-au spus pe scenă cuvintele „acelea” şi şocul astfel provocat a obturat calitatea literară a unei drame bine gândite şi bine scrise, mărturie a eşecului politic în destinul individual. Vocabularul intră în derapaj când personajele obosesc să mimeze onorabilitatea şi acest viraj nu se produce de dragul atragerii spectatorilor care s-ar putea recunoaşte în acest fel de a vorbi, ci marchează o treaptă în evoluţia dramei.

Biljana Sbrljaanović

Biljana Sbrljanović

Biljana Srbljanović (născută pe 15 octombrie 1970 la Stokholm, locuiește la Belgrad, Serbia) este dramaturg sârb de renume european. A scris șapte piese de teatru precum și scenarii pentru televiziune. Piesele ei au fost puse în scenă în peste 50 de țări. A primit numeroase premii internaționale pentru dramaturgie. În ultimii ani este și o personalitate a vieții politice din Serbia.

Detalii în reportajul realizat de Raluca Rădulescu

 

 

costintuchilaREPORTAJana sussca,belgrad,Biljana Srbljanović,cristi juncu,emigrare,natiunea iugoslava,sidney,tara de adoptie,teatrul anton pann,trilogia belgradeana,trilogie contemporana
La Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, regizorul Cristi Juncu a montat în 2013 Trilogia belgrădeană de Biljana Sbrljanović. Din distribuţie fac parte actorii: Olimpiu Blaj (Kika Jovic), Vlad Bîrzanu (Mica Jovic), Amalia Huţan (Alena), Mădălina Ciotea (Sanja), Cătălin Vieru (Milos), Reka Szasz (Kacia), Andrei Brădean (Dule), Florin Călbăjos...