auditii-la-majestic-teatrul-national-radiofonic

logo revista teatrala radioEste deja un fapt binecunoscut acela că Revista Teatrală Radio oferă de ceva vreme portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate. Astfel, luna iunie i-a fost dedicată actriţei Irina Petrescu. În cadrul audiţiilor de la Clubul Ramada-Majestic din Bucureşti, de luni, 23 iunie 2014, Teatrul Naţional Radiofonic a evocat-o pe marea actriţă care, din păcate, anul trecut părăsea această lume în plină forţă creatoare.

auditie majestic evocare irina petrescu

Invitate la evocarea de la Majestic au fost Annie Muscă, Elisabeta Munteanu, Doina Papp şi Marina Spalas, care au ţinut să vorbească despre frumuseţea, inteligenţa, capacitatea creatoare nemaipomenită a Irinei Petrescu, prietenia cu care ştia să răsplătească spiritele asemănătoare ei, dar şi despre cel care a scris acest monolog cutremurător, Cristian Munteanu. Vizibil emoţionată, Elisabeta Munteanu, a povestit despre relaţia cu Irina Petrescu, dar şi despre viaţa alături de soţul său, regizorul Cristian Munteanu, explicând într-un fel ceea ce acesta a descris atât de fidel în monolog. Cine să înţeleagă atât de bine viaţa unui actor, dacă nu un regizor! Cine să aibă curajul de a pătrunde în sufletul unei femei, dacă nu cineva care s-a dăruit la rândul său scenei, un artist care atunci când folosea bagheta sa magică, scena devenea ceva miraculos şi important! Actul artistic înseamnă adevăr, emoţie, luciditate despre cum gândeşti personajul, lumea lui interioară. Jocul cu fantasme al lui Cristian Munteanu este o invitaţie la devenire, o iniţiere în tainele realităţii şi ale eului unei actriţe devenite profesoară de teatru, cu temerile ei, nebuniile ei, iubirile ei, fricile ei, violenţele ei de moment, neputinţele ei. Un suflet de femeie chinuit şi frământat de întrebări, care reuşeşte să insufle, tulburător, linişte în cele mai grele momente. O femeie care îşi doreşte cu disperare iubire, duioşie, tandreţe în ciuda vârstei înaintate. Oare nu suntem toţi la fel? Nu ne dorim cu toţii acelaşi lucru? Nu suntem de când ne naştem în căutarea acestei iubiri necondiţionate? A acceptării celorlalţi? Irina Petrescu are aici, în acest rol, o autenticitate a trăirii specială, o forţă a emoţiilor fantastică, pentru că ştia că important nu este să foloseşti o altă voce, ci doar o altă stare. A juca starea este important.

mari actori irina petrescu

Irina Petrescu

„O imensă candoare contopită într-un soi de frig copleşitor şi o privire întrebătoare, dar sigură, fără întortocheli. Un aer princiar şi o voce înzestrată cu ecou, într-un evantai de vibraţii transferate până dincolo de microfon. O apariţie fără egal în cinematografia românească faţă în faţă cu un om de o surprinzătoare discreţie. Cu rafinament şi complexitate, cu iz de poezie, Irina Petrescu şi-a desăvârşit pe scenă darul de a şti să-şi asculte partenerul şi de a păstra, aşa cum învăţase de la maestrul ei, Şahighian, misterul personajului interpretat”, a caracterizat-o pe actriţă cunoscuta biografă Annie Muscă.

irina petrescu

Când i-a fost înmânat Premiul „Aristizza Romanescu”, în domeniul artelor spectacolului, de către Academia Română pentru „creaţia teatrală şi cinematografică”, Irina Petrescu l-a acceptat aşa cum a trăit, modest, civilizat, demn şi maiestuos. Fiecare spectacol însemna o generoasă reverenţă în faţa publicului a marii actriţe, care mulţumea cu recunoştinţă celor care au urmat-o în această nemaipomenită aventură a cunoaşterii numită teatru, pe care îl venera cu întreaga fiinţă. De la Valurile Dunării, continuând cu Răutăciosul adolescent, Străinul, Duminică la ora 6, De-aş fi Harap Alb, Facerea lumii, Dincolo de pod, Stejar – extremă urgenţă, Acţiunea „Autobuzul”, Prin cenuşa imperiului, Imposibila iubire sau O lumină la etajul X, Irina Petrescu a lăsat o amprentă de neşters în cinematografia românească. În ceea ce priveşte teatrul şi rolurile create aici, spaţiul este insuficient chiar şi pentru o simplă enumerare.

jocul cu fantasme irina petrescu cristian munteanu

Monologul dramatic Jocul cu fantasme de Cristian Munteanu, în interpretarea Irinei Petrescu, difuzat în premieră în 9 august 1996, a fost caracterizat de Adrian Pintea, regizorul spectacolului, ca „un exerciţiu foarte elegant de inteligenţă şi singurătate demn asumată”.

Regizorul Cristian Munteanu spunea într-un interviu: „Am o părere extraordinară despre teatrul radiofonic. Este cel mai rafinat teatru. Regizorul este ca un dirijor, el trebuie să facă o orchestraţie.”  Din 1962, de când a venit ca regizor în redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române, Cristian Munteanu a realizat zeci şi zeci de spectacole, dintre care cele mai multe au intrat în Fonoteca de Aur. „Am avut şansa să-l văd pe Cristian Munteanu la lucru. Să-i urmăresc indicaţiile de regie, să-i ascult vocea frumos timbrată, să-l admir dirijând o echipă de elită. Ştiam că este soţul minunatei mele profesoare Elisabeta Munteanu cu care a împărţit pasiunea pentru teatru. Regizorul Cristian Munteanu s-a stins la 71 de ani, pe 31 ianuarie 2008, în doar câteva ore”, a spus şi criticul Marina Roman, prezentă la evocare.

cristian-munteanu

Cristian Munteanu. Fotografie de Vasile Blendea, 1979

S-a vorbit frumos la evocarea personalităţii celei care a fost Irina Petrescu, cu duioşia pe care eroina Jocului cu fantasme a căutat-o întreaga piesă. Nici unul dintre cei prezenţi nu a plecat netulburat de textul piesei, de amintirea omului frumos care a fost Irina Petrescu. Cu toţii au fost de acord că nici un actor nu alege, de fapt, retragerea sau tăcerea. Visul secret al oricărui actor este, cred, să închidă ochii pe scenă. De fapt, Irina Petrescu spunea într-un interviu că „«din Bulandra nu se iese decât pe catafalc!». Asta e tradiţia în teatrul nostru, de la Doamna Bulandra încoace! Aşa se petrece la noi plecarea. Cu aplauze la ieşirea din scenă!”… La un an de la ieşirea din scenă a Irinei Petrescu aplauzele continuă, pentru că toţi cei care au cunoscut-o cred cu tărie că nimeni nu o poate înlocui vreodată. Forţa magnetică a personalităţii Irinei Petrescu aureolează talentul său unic, scoţând la iveală marea sa iubire de oameni. Este lecţia emoţionantă pe care această mare actriţă ne-a lăsat-o.

Loreta Popa

Irina Petrescu în Jocul cu fantasme, monolog dramatic de Cristian Munteanu, regia artistică: Adrian Pintea – fragment

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna iunie 2014

actriței IRINA PETRESCU

(19 iunie 1941–19 martie 2013)

luna iunie 2014 dedicata actritei irina petrescu

Vezi:  Luna iunie, dedicată actriței Irina Petrescu

Irina, regina de Doina Papp

Irina Petrescu de Annie Muscă, la rubrica Remember

Irina Petrescu, asemenea unei unde, asemenea unui vis de Șerban Cionoff

Evocare Irina Petrescu la Majestic

Irina Petrescu sau farmecul inteligenţei de Loreta Popa

Semnături celebre: Irina Petrescu, interviu realizat de Pompilius Onofrei

Remember Irina Petrescu, interviu de Pușa Roth

logo revista teatrala radioCronici, reportaje și interviuri de Loreta Popa:

„Idolul şi Ion Anapoda” la Teatrul Național din București

„Volpone” sau când banul face şi desface

Gâlcevile din Chioggialoreta-popa1

Dan Puican – „Radioul este viața mea”

Tango Elección

„Ora veselă” împlinește 85 de ani

O iubire fără sfârşit, Mihai Eminescu – Veronica Micle

Doi ani fără Emil Hossu

Un Hamlet cu o mie de răspunsuri

La mulți ani, Dan Puican!

Ştefan Caraman: „Scriitorul dă lumii şi ia de la lume”

Gina Patrichi, evocată la Majestic

„Pescăruşul” sau zborul înalt al unui spectacol-experiment

Efectul Morţii asupra lui Arlechino

George Constantin, un mare timid

O carte de vizită semnată Eugen Cristea

Doi ani de „Laborator de Noapte” la Teatrul Bulandra

Lecţia acelor de ceasornic sau „Mecanica inimii”

Dorel Vișan: „Omul poate fi liber numai când se cunoaşte pe sine”

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICactrița la senectute,adrian pintea,annie muscă,costin tuchilă,doina papp,duminica la ora 6,elisabeta munteanu,irina petrescu,jocul cu fantasme,loreta popa despre auditie majestic,marina spalas,monolog dramatic,teatrul national radiofonic mari actori,tradiții teatrul bulandra,trăsături portret irina petrescu

Este deja un fapt binecunoscut acela că Revista Teatrală Radio oferă de ceva vreme portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate. Astfel, luna iunie i-a fost dedicată actriţei Irina Petrescu. În cadrul audiţiilor de la Clubul Ramada-Majestic din Bucureşti, de luni, 23 iunie 2014, Teatrul Naţional...