antisocial-teatru-sibiu-festival-suceava

În perioada 20–27 septembrie 2016 spectacolul Antisocial, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală, va fi prezentat într-un turneu în Statele Unite ale Americii. 

Programul este următorul:

20 septembrie, ora 20.00 – Granoff Center, Brown University – Providence RI;

21 septembrie, ora 17.00 – Granoff Center, Brown University – Providence RI;

25 septembrie, ora 15.00 – Pace Unuiversity School of Performigs Arts – First Floor Studio – 96 Fulton Street (at William St) New York. Spectacolul va fi urmat de o discuție cu publicul împreună cu echipa artistică și producătorii acestuia.

27 septembrie, ora 19.00 – Shea Theatre, Suffolk County Community College, Selden NY.

Toate reprezentațiile vor fi prezentate în limba română, cu subtitrări în limba engleză. Accesul este gratuit.

antisocial-2-foto-bulboaca

Antisocial, un spectacol de Bogdan Georgescu. Distribuția: Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Călin Miahil Roajdă, Alexandra Şerban, Cristian Timbuş, Maria Tomoiagă.
Manager de turneu: Luminița Bârsan. Asistent regie: Vlad Bacalu. Lumini: Dorin Părău.
Acest turneu este produs de Teatrul Național „Radu Stanca”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu sprijinul generos al Institutului Cultural Român.

Antisocial este o examinare detaliată a deficiențelor care degradează sistemul educațional din România.

În februarie 2015, într-un oraș de provincie din România, la unul din cele mai prestigioase licee din regiune, un grup de elevi a creat un grup secret pe Facebook. În acel grup, profesori și elevi erau ridiculizați și caricaturizați. Un profesor, folosind un profil fals, s-a infiltrat și a descoperit materialele postate. Toți elevii implicați au fost amenințați cu exmatricularea. În acest moment grupul avea deja peste 800 de membri. La puțin timp după, majoritatea meme-urilor au ajuns în presa locală. Scandalul iscat a generat o dezbatere națională privind libertatea de expresie, intimitate și spațiu privat în mediul online, drepturile elevilor, însă s-a stins repede. Principala prioritate a școlii a fost de a-și spăla onoarea pătată și a-și păstra statutul. Datorită presiunii media, niciunul dintre studenți nu a fost sancționat, însă acesta a fost și punctul final al dezbaterii privind reinventarea unui sistem educațional care încă se bazează pe metode tradiționaliste și opune rezistență inovației.

antisocial-1-foto-bulboaca

Două luni mai târziu Antisocial avea premiera la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. A fost un răspuns imediat, o șansă de a reflecta asupra situației create printr-un spectacol de teatru și de a păstra dezbaterea în atenția publică. Cum putem depăși paradigma condescendentă a sistemului educațional? Cum putem reinventa un sistem educațional în așa fel încât să nu se mai bazeze pe memorare, programe rigide și metode de testare standard? Cum putem integra noile tehnologii și platformele de socializare online în procesul educațional? 
Antisocial este un proiect de Artă Activă care combină tehnici de teatru documentar ficționalizat și teatru observațional, explorând noi tipuri de teatralitate și structuri dramatice. 

Antisocial este prima parte a trilogiei Câtdedepartesuntemdepeșteriledincaream ieșit? de Bogdan Georgescu. 

Precum Noul Val Românesc din cinematografie, există un Nou Val și în rândul creatorilor de teatru. Ce-i aduce împreună pe aceștia este atenta examinare a societății din care fac parte, resurse minime și utilizarea gândirii critice. Georgescu este unul dintre cei mai remarcabili artiști ai acestei noi generații. Proiectele sale se concentrează în primul rând asupra comunităților marginalizate precum evacuații din Rahova-Uranus, un cartier gentrificat din centrul Bucureștiului, comunitatea LGBT din Republica Moldova, persoanele private de libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova – situații sau cazuri de cele mai multe ori ignorate deliberat de către autoritățile direct răspunzătoare. Aceste povești sunt aduse prin teatru în atenția publică. Pentru un astfel de proces artistic (denumit de Georgescu Artă Activă, metodă structurată în lucrarea sa de doctorat – Teatrul Comunitar și Arta Activă) este necesar și un nou tip de actorie. Colaborarea cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru realizarea proiectului Antisocial a coincis și cu o perioadă de pregătire și antrenament a studenților masteranzi implicați în tehnici de actorie și artă activă, oferind prin rolurile lor și experiența personală o perspectivă critică asupra situațiilor explorate, perspectiva unor cetățeni activi ai societății din care fac parte. 

Piesa a fost deja tradusă în șapte limbi. Spectacolul produs de către Teatrul Național din Sibiu a fost prezentat într-un turneu național cuprinzând 21 de orașe, 27 de reprezentații și peste 8000 de spectatori. Fiecare spectacol a fost urmat de o dezbatere cu publicul despre posibilitățile de reinventare a sistemului educațional din România. Spectacolul a primit deja numeroase premii, printre care și Premiul pentru Teatru în cadrul Galei Radio România Cultural 2015.

foto-tnrs_antisocial_adrian-bulboaca

Fotografii din spectacol de Adi Bulboacă

Extrase de presă

„Esenţial, pentru tipul de teatru social propus de Georgescu, e şi faptul că Antisocial se ocupă nu de dimensiunea publică a incidentului de la Cluj, ci de partea lui ascunsă după uşi închise şi de poziţiile iniţial antagonice ale diverselor grupuri implicate. E şi un spectacol extrem de bine jucat, de o echipă de masteranzi care funcţionează chiar ca un ansamblu, ca o trupă, asumîndu-şi la modul ideal grila performativă preferată de Bogdan Georgescu în mai toate spectacolele lui: o anume contraemoţie, o distanţare faţă de poziţia personajului (el purtînd numele actorului care-l joacă), construit din cîteva detalii comportamentale (uneori, generatoare de umor) plasîndu-l din prima clipă într-un anume tip de relaţie cu ceilalţi (relaţie care va fi renegociată pe parcurs).” – Iulia Popovici, „Observatorul Cultural”. 

„Un tur de forță în care, în cinci scene autonome și simetric construite, se ciocnesc aceste trei realități incompatibile. Într-un timp condensat, cu tipologii diferite pentru fiecare grup (foarte bine surprinse), cu tensiuni care se extind nu doar în relațiile dintre cele trei «tabere», ci și în interiorul fiecărui grup în parte. Bogdan Georgescu și actorii Teatrului Național «Radu Stanca» din Sibiu nu încearcă să ofere soluții, nu judecă și nu mizează pe efecte scenice. Doar radiografiază.” – Nicoleta Munteanu, „Alecart”. 

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

costintuchilaTURNEEantisocial,Bogdan Georgescu,teatrul național sibiu,tuenu in maerica antisocial
În perioada 20–27 septembrie 2016 spectacolul Antisocial, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală, va fi prezentat într-un turneu în Statele Unite ale Americii.  Programul este următorul: 20 septembrie, ora 20.00 – Granoff Center, Brown University – Providence RI; 21 septembrie, ora 17.00 –...