perfect compus tnrs

Început în urmă cu aproape trei săptămâni la Arad, turneul național ”Manifest pentru dialog”, organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu cu susținerea BRD – Groupe Société Générale se încheie în această seară la Sibiu cu o ultimă reprezentație în cadrul ediției din acest an a turneului, spectacolul ”Perfect compus” de Alexandra Badea, care se va juca cu casa închisă la TNRS – Sala studio, de la ora 19.30. Spectacolul va fi urmat de o sesiune de discuții cu publicul la care vor participa actorii din distribuția spectacolului: Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu / Cristian Timbuș

”Perfect compus” este primul spectacol montat în România, după o pauză de opt ani în care Aexandra Badea nu a colaborat cu niciun teatru românesc.

Fotografie din spectacol de Sebastian Marcovici

Fotografie din spectacol de Sebastian Marcovici

Spectacolul ”Perfect compus” a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018 fiind primul text al autoarei scris în limba română și îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu/Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorul de Ana Ienașcu iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ’40, despre teroarea anilor ’50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat.” – Alexandra Badea, regizor și dramaturg.

Foto: Dragoș Dumitru

Foto: Dragoș Dumitru

Alexandra Badea – ”Cavaler al Artelor și Literelor” în Franța

Născută în anul 1980 în România, în prezent stabilită în Franța, Alexandra Badea este scriitoare, dramaturg și regizoare de teatru și de film. A scris peste cincisprezece piese de teatru, două romane și mai multe scenarii de film. Este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” București, specializarea regie de teatru, și a unui program de master în Studii Teatrale la Sorbona. Majoritatea textelor sale sunt publicate la Editura L’Arche, Paris, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach. Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron, Frédéric Fisbach și alții. În Franța, Alexandra Badea este laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) și este totodată Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres). Spectacolul ”Perfect compus”, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, este primul spectacol montat în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu niciun teatru românesc.

Foto: Dragoș Dumitru

Foto: Dragoș Dumitru

”Manifest pentru dialog” un proiect unic în peisajul teatral românesc

Programul ”Manifest pentru dialog”, susținut de BRD Groupe Société Générale și realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească, cât mai ales să incite și să pună bazele unui dialog constructiv.

Programul turneului „Manifest pentru dialog” – ediția 2019:

  • 4 februarie 2019, ora 19.00 – Arad – Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad
  • 6 februarie 2019, ora 19.00 – Timișoara – Teatrul German de Stat
  • 13 februarie 2019, ora 19.00 – București – Arcub, Sala Mare
  • 15 februarie 2019, ora 19.00 – Galați – Teatrul Dramatic ”Fani Tardini”
  • 16 februarie 2019, ora 18.00 – Brăila – Teatrul ”Maria Filotti”
  • 20 februarie 2019, ora 19.00 – Râmnicu Vâlcea, Teatrul”Anton Pann”
  • 21 februarie 2019, ora 19.30 – Sibiu, Teatrul Național ”Radu Stanca”, Sala Studio

Bilete pentru spectacolele prezentate de TNRS în turneu pot fi cumpărate online și din agențiile de bilete ale teatrelor partenere.

Despre  BRD – Groupe Société Générale

BRD – Groupe Société Générale este o bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor și face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Ca actor în societate, BRD investește în cultură, educație și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Cultura și educația sunt piloni esențiali de dezvoltare a societății, BRD încurajând în această direcție proiecte culturale sau de educație inovatoare, care să fie recunoscute și apreciate de tânăra generație. Sub această viziune a fost creată Fundația9,  care coordonează programe cum sunt: revista de cultură Scena9, centrul Cultural Rezidența BRD Scena9 sau Fondul de cinema ”Lucian Pintilie” și sunt finanțate programe de muzică clasică, artă contemporană, artele spectacolului. Amintim doar câteva: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festialul Național de Teatru, Turneul Stradivarius by Alexandru Tomescu sau seria de concerte în castele și conace, Sonoro Conac.

În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism despre educație, și susține în special programe care se adresează profesorilor din sistemul formal, dar și programe legate de inovație și tehnologie, cum sunt competiția de robotică BRD First Tech Challenge sau programul de accelerare Inovation Labs.

Departamentul de Artă Teatrală Sibiu, una dintre cele mai active școli de teatru din România

Departamentul de Artă Teatrală din Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a fost înființat în anul 1997, când a debutat și parteneriatul activ dintre comunitatea artistică și cea universitară. Încă de atunci, colaborarea dintre cele două comunități a dus la crearea unui context pozitiv pentru toate părțile implicate în fenomenul teatral sibian, dar mai ales pentru studenții departamentului. Prin Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a devenit un partener de tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și al Bursei de Spectacole – o importantă platformă pentru dialog artistic.

Cele trei specializări ale Departamentului de Artă Teatrală (Actorie, Teatrologie – Management Cultural și Coregrafie) au un rol foarte important în comunitatea academică sibiană, principiul fundamental al activităților didactice și de creație artistică fiind interacțiunea directă a studenților celor două linii de studiu, sub coordonarea cadrelor didactice. În acest context, proiectele inițiate și dezvoltate de către studenții-actori beneficiază de sprijinul calificat al teatrologilor și al managerilor culturali. Proiectele artistice ale departamentului sunt prezentate publicului local și internațional în Studioul de Teatru al Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS).

Studenții Departamentului de Artă Teatrală se bucură de șansa unică de a colabora cu unii dintre cei mai importanți specialiști în artele spectacolului și management cultural din România, dar și din lume: Silviu Purcărete, George Banu, Noel Witts, Mike Phillips, Jonathan Mills, Catherine Naugrette, Spencer Golub, Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Radu etc. De asemenea, studenții noștri joacă și produc spectacole care au participat și au fost distinse cu premii la unele dintre cele mai importante festivaluri de teatru studențesc din Europa și din lume: ”Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” (Cel mai bun spectacol la Festivalul Istropolitana, în 2012), ”Visul unei nopți de vară”, ”Privește înapoi cu mânie, ”Balul burlacilor”, ”Aforisme pentru un actor tânăr”, ”Profesorul de franceză”, ”Romeo și Julieta” (Festivalul Internațional Shakespeare, Essen, 2013; Festivalul Teatralny Kufar, Minsk, 2014 și Festivalul Riverside Left din Moscova, 2015), ”Omul cel bun din Sîciuan”, ”ZBANG – ”A Musical ABBA Fantasy, ”Antisocial”, ”Iubirea la oameni.

Comunicat al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Arhiva rubricii Turnee

costintuchilaTURNEEBRD,manifest pentru dialog,teatrul national radu stanca sibiu
Început în urmă cu aproape trei săptămâni la Arad, turneul național ”Manifest pentru dialog”, organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu cu susținerea BRD – Groupe Société Générale se încheie în această seară la Sibiu cu o ultimă reprezentație în cadrul ediției din acest an a turneului, spectacolul ”Perfect...