radu stanca galceava zeilor silviu jicman teatru tv

Cu ocazia aniversării, în 5 martie 2015, a 95 de ani de la naşterea poetului, regizorului, eseistului şi dramaturgului Radu Stanca, la TVR 2 este programată luni, 2 martie 2015, piesa sa Gâlceava zeilor, o comedie plină de vervă.

Produs în 1991, în regia lui Silviu Jicman, spectacolul are în distribuţie nume consacrate ale scenei româneşti: Ioana Bulcă (Hera), Cezara Dafinescu (Aphrodita), Constantin Dinulescu (Zeus), Ilinca Tomoroveanu (Pallas Athena), Virgil Ogăşanu (Hermes), Valentin Teodosiu (Hefaistos), Marian Râlea (Phoebus), precum şi stele în devenire – Răzvan Popa (Regele Atenei), Tania Filip (Critis), Andrei Duban (încă student la data înregistrării) în rolul lui Eros.  Din distribuție mai fac parte: Constantin Răşchitor, Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni.

cezara dafinescu in galceava zeilor

Ioana Bulcă în Gâlceava zeilor

Echipa TV: adaptarea pentru televiziune: Ioana Prodan şi Silviu Jicman, regia artistică: Silviu Jicman, scenografia: Carmen şi Gheorghe Raşovski, redactor: Ioana Prodan. 

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

virgil ogasanu galceava zeilor

Virgil Ogășanu

Gâlceava zeilor este un text inspirat de una dintre metamorfozele mitologiei antice – transformarea frumoasei fecioare Critis în cârtiţă, ca pedeapsă pentru trufia sa şi faptul că a întrecut-o la un concurs de frumuseţe pe zeiţa Aphrodita. Conflictul ia amploare, căci în apărarea lui Critis sare zeiţa Athena, cu o veche antipatie faţă de Aphrodita încă de la întâmplarea cu mărul lui Paris. Zeița înțelepciunii o ia pe pământeancă sub dubla ei ocrotire – ca fecioară și ca locuitoare a cetății Atenei. Din acest moment, încurcăturile şi certurile în Olimp se ţin lanţ, implicând tot mai mulţi zei, supuşi cu toţii aceloraşi pasiuni, invidii, gelozii, resentimente ca şi oamenii, părtinitori şi arbitrari în judecăţi şi în acţiuni. 

cezara dafinescu ilinca tomoroveanu radu stanca galceava zeilor

Ioana Bulcă și Ilinca Tomoroveanu. Sursa foto: TVR

Întreprinderea noastră se duce de râpă. Muritorii nu vor mai avea încredere într-o astfel de societate şi îşi vor căuta alţi zei” – îl atenţionează îngrijorat zeul Hermesradu stanca (Virgil Ogăşanu) pe Zeus (Constantin Dinulescu) cel înspământat de certurile zeiţelor în „Gâlceava zeilor”. Cum vor rezolva olimpienii şi pământenii disputa, aflaţi luni, la ora 19.50, pe TVR 2.

Ca absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj, Radu Stanca a fost membru al Cercului literar de la Sibiu, asistent al lui Lucian Blaga, la catedra de filosofie a culturii, şi profesor de estetica teatrului la Sibiu. Creator de teatru, regizor, el este unul dintre fondatorii secţiei germane a Teatrului de Stat din Sibiu (1 octombrie 1956), teatru care i-a preluat acum numele devenind Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv

 

costintuchilaTEATRU TVaniversare radu stanca,casa de productie tvr,cezara dafinescu,comedie de radu stanca,galceava zeilor,ilinca tomoroveanu,radu stanca,tvr 2,virgil ogășanu,zeus
Cu ocazia aniversării, în 5 martie 2015, a 95 de ani de la naşterea poetului, regizorului, eseistului şi dramaturgului Radu Stanca, la TVR 2 este programată luni, 2 martie 2015, piesa sa Gâlceava zeilor, o comedie plină de vervă. Produs în 1991, în regia lui Silviu Jicman, spectacolul are în distribuţie...