cabala bigotilor spectacol teatru tv bulgakov

Luni, 9 martie 2015, de la ora 19.45, TVR 2 va difuza spectacolul Cabala bigoților de Mihail Bulgakov, în regia lui  Horea Popescu. Regia TV Eugen Todoran. Traducere de Leonida Teodorescu. În distribuţie: Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Pușcașu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil Coșeru, Adrian Paduraru, Florin Mircea, Valentin Ionescu, Ion Săpdaru, Cătălin Tudor Manea, Anne-Marie Chertic, Doru Zaharia, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Costin Gavaza,  Sergiu Tudose. Scenografia: Florica Popescu- Fărcășanu. Costume: Romana Preoteasa. Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

mihail bulgakov foto 1937

Mihail Bulgakov (15 mai 1891–10 martie 1940), fotografie cu semnătură, datată 1 noiembrie 1937

În 10 martie 2015 se aniversează 75 de ani de la dispariția  lui Mihail Bulgakov, romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană, o voce realistă și plină de umor, dar și un critic tranșant al realității sovietice. Cabala bigoților, pusă în scenă la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași în 1995 de Horea Popescu a fost preluată de TVR trei ani mai târziu, în regia lui Eugen Todoran. 

Cabala bigotilor bulgakov tvr horea popescu

Cabala bigoților este un text inspirat de un eveniment ce ține atât de istoria teatrului, cât și de istoria Franței, cu trimiteri clare către prezentul sovietic al anilor ’30. Jucată în premieră absolută în anul 1936, Cabala bigoţilor vorbeşte şi astăzi despre drama Creatorului într-o societate autocrată. Destinul tragic al lui Molière, personajul principal al piesei, este doar pretextul dramei lui Bulgakov. Preţul îndrăznelii artistului de a se opune moralei timpului său se plăteşte, adesea, cu viaţă. 

Cabala bigotilor 02

Cabala bigoților povestește ultimele zile ale actorului-dramaturg Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, zile în care intră în conflict cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea. Bulgakov se identifică profund cu autorul francez din secolul al XVII-lea. Molière este un alter ego al scriitorului cu un destin paralel cu al său. „Dincolo de meșteșugul dramaturgic – spune Mirra Ginsburg, traducătoarea lui Bulgakov în engleză – pe cei doi oameni îi unește, peste secole, mult mai mult. Amândoi au un ochi atent pentru satiră, capacitatea infinită de a surprinde, în orice situație, simultan absurdul și comicul, răutatea și grotescul. Amândoi au trăit și au scris în societăți autocratice, amândoi au fost neînfricați și s-au dovedit neînfricați și nu au acceptat compromisul în felul în care au povestit ceea ce vedeau, stârnind, cu fiecare nouă scriere, adevărate furtuni. Dar, mai ales, amândoi au împărțit aceeași boală incurabilă – pasiunea pentru teatru.” 

Cabala bigotilor 06

Fotografii din spectacol. Sursa: TVR

În virtutea acestei pasiuni „incurabile” pentru teatru, Casa de Producție a TVR a propus spre difuzare, din Arhiva de Aur, spectacolul montat la Teatrul Național din Iași de regizorul Horea Popescu cu actori remarcabili ai scenei ieșene: Sergiu Tudose (Molière), Petre Ciubotaru (Jean-Jacques Bouton), Livia Iorga, care a debutat cu acest rol (Armande Béjart) sau  Mihaela Arsenescu Werner (Madeleine Béjart).

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv

 

costintuchilaTEATRU TVcabala bigotilor,casa de productie tvr,eugen todoran,horea popescu,mihail bulgakov 75 ani de la moarte,Mirra Ginsburg,moliere,regele soare,sergiu tudose,teatrul natonal iasi
Luni, 9 martie 2015, de la ora 19.45, TVR 2 va difuza spectacolul Cabala bigoților de Mihail Bulgakov, în regia lui  Horea Popescu. Regia TV Eugen Todoran. Traducere de Leonida Teodorescu. În distribuţie: Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Pușcașu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil...