tzara arde si dada se piaptana teatrul national cluj

sigla teatrul national cluj napocaTeatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Tzara arde și Dada se piaptană (Fantoma de la Elsinore) de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, care va avea loc în Studioul „Art Club“, marți, 9 februarie 2016, de la ora 19.00. Regia: Ştefana Pop-Curşeu. Distribuţia: Tristan Tzara: Filip Odangiu; Sf. Gargal, Marcel Iancu și alte personaje: Rareș Stoica; Sf. Casdoas, Hugo Ball și alte personaje: Cătălin Codreanu; Sf. Govdela, Richard Huelsenbeck și alte personaje: Cristian Grosu; Maya și ale personaje: Ştefana Pop-Curşeu Scenografia: Filip Odangiu, Rareș Stoica. Video și sound design: Rareș Stoica. Coregrafia: Cătălin Codreanu. Fumisterii: Cristian Grosu. Maestru de lumini: Jenel Moldovan. 

tzara arde si dada se piaptana
Spectacolul este realizat în cadrul Proiectului „Dada 100: viață/artă/muzeu”, realizat în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Asociația Persona.

Tristan_Tzara

Tristan Tzara

Împrumutând structura piesei Dada Mouchoir de Nuages (Batistă de Nori), spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă aduce în scenă impresionanta moștenire artistică lăsată de mișcarea dadaistă, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea acestui curent avangardist care a zdruncinat temeliile artei tradiționale și a dat un impuls fabulos dezvoltărilor moderniste din istoria artei. Construit dramaturgic din textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru) precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia poetului Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon. Spectatorii vor asista la o halucinantă poveste-colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste.

Ștefana Pop-Curșeu

Costume de Sophie Taeuber Arp

Costume de Sophie Taeuber Arp

Sponsori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca: BCR, Deloitte, Floarea ta, Aegon, Jolly, Ferro, Wens travel.

Parteneri ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Banca Transilvania, Asociaţia Conexio, Carrefour, Mario Dance Atelier.

Cluj-Napoca 2021  – Capitală Culturală Europeană – oraş candidat

Parteneri media: Zile şi nopţi, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Făclia, Infotrafic – radioul de pe strada ta, Thevents, Clujul de buzunar, Cluj.com, Niştebrand, Welcome2Cluj, Ziua de Cluj, Clujul cultural.ro, înoraş.ro, Cluj life, oraşulcluj.ro, City App, Admirror, Monitorul de Cluj.

Comunicat al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂcabaret voltaire,Dada Mouchoir de Nuages,dadaism,francois villon,Ştefana Pop-Curşeu,tristan tzara,Tzara arde și Dada se piaptănă
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Tzara arde și Dada se piaptană (Fantoma de la Elsinore) de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, care va avea loc în Studioul „Art Club“, marți, 9 februarie 2016, de la ora 19.00. Regia: Ştefana Pop-Curşeu. Distribuţia: Tristan Tzara: Filip Odangiu; Sf. Gargal, Marcel Iancu...