new-drama-concurs-teatrul-excelsior

Teatrul Excelsior din București anunță componența juriului care va selecta piesa câștigătoare din cele 6 piese finaliste în cadrul primei ediții a New Drama – concurs de dramaturgie dedicat adolescenților. New Drama se desfășoară în perioada decembrie 2014–mai 2015, în două etape, și vizează toți tinerii pasionați de teatru și îi încurajează să își dezvolte imaginația prin însușirea și dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică. Termenul-limită de trimitere a pieselor de teatru este 16 februarie 2015. 

Teatrul Excelsior a lansat în decembrie 2014 prima ediție New Drama – concurs de dramaturgie pentru adoloscenți, primul proiect din cadrul programului Excelsior Educațional care are ca obiectiv folosirea educaţiei ca modalitate de transmitere şi producere a culturii (prin activităţi culturale întreprinse chiar de copii). 

NEW-DRAMA-concurs-dramaturgie-adolescenti

Adolescenții cu vârsta între 14 și 18 ani mai au la dispoziție o săptămână pentru a trimite o piesă într-un act alături de o scrisoare de motivație prin care explică de ce își doresc să participe la New Drama, la adresa presa@teatrul-excelsior.ro. Pe data de 25 februarie 2015 vor fi anunțate 6 piese finaliste, selectate de către organizatori, care vor intra în a doua etapă a concursului (martie–mai 2015). Vă reamintim că aceasta va consta într-un workshop de scriere dramatică; spectacole-lectură pe baza celor 6 piese, la Teatrul Excelsior; jurizare; spectacol piesa câștigătoare va fi montată la Teatrul Excelsior și va intra în repertoriul teatrului. 

sigla-teatrul-excelsiorLa această primă ediție a concursului, Teatrul Excelsior se bucură de susținerea și participarea dramaturgului Mihaela Michailov care va conduce workshopul de scriere dramatică, a actorului Andi Vasluianu, a dramaturgului Peca Ștefan și a actorului și managerului cultural Alexandru Ion, ultimii trei făcând parte din juriul care va alege piesa câștigătoare. 

De asemenea, regizorul Ana Mărgineanu ne-a transmis de peste ocean mesajul ei: „Concursul de dramaturgie pentru tineri demarat de Teatrul Excelsior mi se pare o inițiativă minunată, aș vrea să existe mai multe oportunități de acest gen. Abia aștept să citesc piesele finaliste, am foarte mari speranțe în generația următoare de artiști.” Gândurile Mihaelei Michailov, ale lui Andi Vasluianu, Peca Ștefan și Alexandru Ion le puteți citi pe pagina de Facebook a Teatrului Excelsior. Aceștia îi încurajează pe tinerii încă nehotărâți să profite de șansa care li se oferă și să scrie pentru a se descoperi pe ei înșiși și pentru a oferi o voce lumilor din jurul lor. 

Mihaela Michailov este dramaturg, critic de artele spectacolului, artist comunitar, coordonatoarea mai multor ateliere de teatru pentru copii și adolescenți. Printre textele sale se numără Complexul România, Interzis sub 18 ani, Capete înfierbântate, Copii răi, Sub Pământ, Familia Offline, Profuˈ de religie, Amintiri din epoca de școală. A colaborat cu regizorii Radu Apostol, Alexandra Badea, Alexandru Dabija, Alexandru Mihăescu, Ioana Păun, Bobi Pricop, David Schwartz. În 2013 a coordonat alături de regizorul Radu Apostol proiectul „Copiii migrației”, în cadrul căruia a scris textul Familia Offline, jucat de 9 copii și de doi actori profesioniști. A participat la burse și rezidențe de dramaturgie oferite de Royal Court Theatre, Londra și de Lark Theatre, New York. Piesele sale sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară. Textul Copii răi a fost prezentat în 2014 în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon. Este co-fondatoare a Centrului de Artă Comunitară Vârsta 4 din cadrul Căminului de Vârstnici „Moses Rosen”. Din 2013 este unul dintre coordonatorii Gazetei de Artă Politică. Este lector universitar la UNATC „I. L. Caragiale” București, unde predă în cadrul masteratului de scriere dramatică și masteratului de pedagogie teatrală. 

Andi Vasluianu a absolvit Facultatea de Teatru, UNATC din Bucureşti și este unul dintre cei mai activi actori de teatru și film din România. Cariera sa cuprinde zeci de roluri pe scenă și alte zeci în fața camerei de filmare. Dintre spectacolele în care a jucat fac parte: Furtuna de William Shakespeare (regia: Cristi Juncu), Azilul de noapte de Maxim Gorki (regia: Cristi Juncu), Casa Zoikăi de M. A. Bulgakov (regia: Lucian Sabados), Călătoria domnului Perrichon de Eugène Labiche (regia: Alexandru Dabija), Din viaţa insectelor de Karel & Josef Capek (direcţia de scenă: V.I. Frunză), Don Juan sau dragostea pentru geometrie de Max Frisch (regia: Alexandra Penciuc), Miriam W. de Savyon Liebrecht (regia: Radu Afrim) – la Teatrul Dramatic Toma Caragiu din Ploieşti; Costumele (o producţie a Companiei Passe Partout Dan Puric); Jocul de-a adevărul de Lia Bugnar (regia: Lia Bugnar şi Dorina Chiriac) – la Teatrul Metopolis; Iluzii de Ivan Vârâpaev (regia: Cristi Juncu), Shape of Things (Forma lucrurilor) de Neil LaBute (regia: Vlad Massaci), Capra cu trei iezi, după Ion Creangă (regia: Alexandru Dabija) – la Teatrul ACT. În prezent, Andi Vasluianu joacă la Teatrul Nottara în spectacolele Un pic prea intim de Rajiv Joseph și Vestul singuratic de Martin McDonagh, ambele în regia lui Cristi Juncu și la Grand Digiplex & More din Băneasa Shopping City în spectacolul Un bărbat pentru Sara de Sam Bobrick (regia: Claudiu Goga). Filmografia sa cuprinde peste 60 de roluri în filme de lung metraj, scurt și mediu metraj.  A colaborat cu regizori precum Tudor Giurgiu, Radu Jude, Cristian Nemescu sau Radu Muntean Alături de Marcel Iureș, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu și Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu este mentor al Ideo Ideis – implicat contant în lucrul cu adolescenții pasionați de teatru și actorie, conectat permanent la spectacolele de teatru cu și pentru adolescenți.  

Peca Ştefan a urmat cursuri de scris dramatic la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internaţional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra, în 2005. Este câştigător al primei ediţii dramAcum (2002), devenind ulterior unul dintre membrii grupului. Textele lui au fost prezentate în România, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Brazilia, Austria, Elveţia, Franţa, Estonia, Rusia, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, Belarus şi Serbia. Piesele lui au câştigat diferite premii incluzând Premiul pentru Inovaţie la Heidelberg Stuckemarkt (2007) pentru România 21 şi Cea Mai Bună Piesă – Dramă de Relaţie – la London Fringe Report Awards (2006) pentru The Sunshine Play. În 2010, piesa lui Wire and Acrobats (Acrobaţi) a fost selectată între cele 5 piese de la Berliner Theatertreffen Stuckemarkt. Spectacolul Târgoviște de jucărie a fost invitat în 2012 la bienala New Plays from Europe de la Wiesbaden. În 2013, Peca a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni comisonați ai ediției aniversare a Berliner Theatertreffen Stuckemarkt. 

Alexandru Ion este actor și manager cultural. În 2009 a fost licențiat în Arta Actorului la UNATC din București, iar în 2011 a absolvit masteratul de Arta Actorului din cadrul aceleiași universități. În 2006, la vârsta de 18 ani, a pus bazele Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria, împreună cu o mână de prieteni. Este co-președintele Asociației T.E.T.A, care organizează Ideo Ideis, și actualmente se ocupă de managementul de dezvoltare al festivalului, de coordonarea generală și de relația acestuia cu exteriorul. În 2013 a co-fondat „Alternopedia”, un proiect ce facilitează cu precădere traininguri de explorare personală prin tehnici teatrale atât pentru companii cât și pentru persoane fizice. În 2012 a fost directorul Festivalului Școlilor de Teatru – Actul I, Scena 1 iar începând cu 2013 este consultant pentru Festivalul Comediei Românești – FestCo. A apărut în seriale de televiziune pe posturile Prima TV si Antena 1, iar in 2013 a prezentat sezonul 1 al show-ului Totul e permis, difuzat de Antena 1. În prezent, Alexandru Ion joacă în spectacolele Familia Tot și Furtuna (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”), Îngeri în America (Teatrul Metropolis) și Dom Juan (ArCuB). De asemenea, poate fi văzut în De ce n-o facem în drum?, Teatrul Act (regia Neil LaBute) și Cine iubește plătește, Godot (regia Vlad Massaci). 

sigla-teatrul-excelsiorMai multe detalii și noutăți despre spectacolele și programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe Facebook și pe site-ul nostru http://www.teatrul-excelsior.ro.

Teatrul Excelsior, tel: 021.315.97.36. Email: presa@teatrul-excelsior.ro.

Comunicat al Teatrului Excelsior din București

logo revista teatrala radioAlte știri despre Teatrul Excelsior din București

 

costintuchilaCONCURSana mărgineanu,excelsior educațional,new drama concurs de dramaturgie dedicat adolescenților,teatrul excelsior bucuresti,workshop
Teatrul Excelsior din București anunță componența juriului care va selecta piesa câștigătoare din cele 6 piese finaliste în cadrul primei ediții a New Drama – concurs de dramaturgie dedicat adolescenților. New Drama se desfășoară în perioada decembrie 2014–mai 2015, în două etape, și vizează toți tinerii pasionați de teatru...