program festivalul de teatru clasic arad

Marcel Iureş, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Mircea Rusu, Mihai Constantin, Marius Manole… Iată doar numele a câtorva dintre marii actori ai teatrului românesc care ne vor încânta în ultimele două zile ale ediţiei cu numărul XX a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad.

Primi doi – Marcel Iureş şi George Mihăiţă – vor susţine sâmbătă, 29 noiembrie 2014, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici din Arad un spectacol extraordinar, ce poartă semnătura regizorului Alexandru Dabija, producţie a Teatrului ACT din Bucureşti: Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ştefănescu, după romanul Moromeţii de Marin Preda.

Pai... despre ce vorbim noi aici domnule

Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?

„Cătălin Ștefănescu se încumetă curajos la un text după Moromeții, un text care nu e tocmai o dramatizare, dar nu e nici un text inedit. Alege din romanul lui Marin Preda două personaje, pe Ilie Moromete și pe Cocoșilă, și-i așază într-un fel de context nou, în care cei doi recreează parțial povestea, se întorc în ea, o revizitează. Dar, mai mult decât atât, Cătălin Ștefănescu își propune să refacă o atmosferă, un tip de gândire, un tip de umor, de ironie, de inteligență. Să surprindă spiritul moromețian, să surprindă spiritul acelui spațiu din Poiana lui Iocan devenit un fel de tipar al românismului și să se joace puțin și de-a teatrul, incluzând o scenă de… teatru în teatru, destul de savant elaborată.

Rezultatul este spectacolul Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?, pus în scenă la Teatrul ACT de regizorul Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și George Mihăiță în cele două roluri, Ilie Moromote, respectiv Cocoșilă. Succesul unui astfel de proiect este, în principiu, garantat. Două nume de vedetă pe afiș, o nouă imagine posibilă pentru Ilie Moromete, după cea celebră a lui Victor Rebengiuc, plus un text scris de o vedetă de televiziune precum Cătălin Ștefănescu… la care se adaugă și numele prolificului regizor Alexandru Dabija.” – Monica Andronescu, Yorick.ro.

Scrisoarea

Scrisoarea. Foto: Augustin Bucur

Duminică, în aceeaşi sală şi tot de la ora 19.00, va veni rândul Teatrului Naţional din Bucureşti să prezinte spectacolul Scrisoarea, după O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele. Cu o distribuţie de zile mari, Scrisoarea lui Horaţiu Mălăele va constitui, cu siguranţă, un punct de reper al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic. „Dacă fiecare generaţie are propria sa versiune de spectacol, care vorbeşte în numele ei, Scrisoarea lui Mălăele se doreşte spectacolul nostru, al celor de azi, care am înlocuit scrisorile pierdute cu email-uri, sms-uri şi postări pe Facebook. Un spectacol curat Mălăele!“ – ne previn realizatorii spectacolului.

Marius Manole in Insemnarile unui nebun

Marius Manole în Însemnările unui nebun

În fine, ultimul spectacol al ediţiei XX a FITCA va fi Însemnările unui nebun de N. V. Gogol, producţie ARCUB, cu Marius Manole, în regia lui Felix Alexa – Sala Studio, ora 21.00.

Insemnarile-unui-nebun

Alexander Bălănescu și Marius Manole în Însemnările unui nebun

Spectacolul Însemnările unui nebun de la ARCUB face parte, alături de Revizorul de la Teatrul Național din București, din proiectul „Acelaşi regizor, acelaşi actor, acelaşi autor – Felix Alexa, Marius Manole, Nikolai Vasilievici Gogol” şi a fost un pariu câştigat de regizor, căruia i-a aparţinut ideea. Cu toate că multă lume vorbeşte despre primul one man show al lui Marius Manole, el spune despre Însemnările unui nebun că este un two men show: „Pentru că ponderea mai mare este a mea în spectacol, în sensul că vorbesc mult, tentaţia e să spui că e un one man show. Nu, e un two men show.” Pe scenă, alături de Marius se află şi muzicianul Alexander Bălănescu.

Programul Festivalului International de Teatru Clasic Arad 2014

logo revista teatrala radioVezi și: Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad – la ediția cu numărul 20

Lansare inedită a imnului Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad

Bogdan Costea: „Festivalul de la Arad își onorează misiunea de festival de teatru clasic” – interviu realizat de Raluca Rădulescu

„Revizorul și „Livada de vișini”, în primele două zile ale Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad

Un Shakespeare pe ritmuri rock, pregătit pentru cea de a treia zi a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad

Octombrie în paşi de dans – „Mozart Steps” la Sibiu, Iaşi şi Bucureşti

„Mozart Steps” şi „Titanic Vals” – două invitaţii de nerefuzat, lansate publicului Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad

Două spectacole extraordinare într-o singură zi, aşa cum doar la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad puteţi vedea 

„Mutter Courage”, „Tartuffe” şi o lume a mişcărilor fine – la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad

costintuchilaFESTIVALURIarcub,festivalul international de teatru clasic arad,fitca 2014,insemnarile unui nebun,marius manole,morometii,n v gogol,păi... despre ce vorbim noi aici domnule moromete?
Marcel Iureş, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Mircea Rusu, Mihai Constantin, Marius Manole... Iată doar numele a câtorva dintre marii actori ai teatrului românesc care ne vor încânta în ultimele două zile ale ediţiei cu numărul XX a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad. Primi doi – Marcel Iureş şi George...