Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

annie musca despre cornel coman revista teatrala radio

eterne reveniri in luna lui ciresar biografii annie muscaAstăzi, 14 iunie 2014, Cornel Coman ar fi împlinit 78 de ani. Născut într-un sat din Vrancea, Livezile, în 14 iunie 1936, a murit prematur, la 44 de ani, în 16 ianuarie 1981.

Unul dintre cei șapte copii ai cuplului Alexandru și Magdalena Coman, botezat Alexandru-Corneliu de către o familie de învățători din sat, Cornel Coman a urmat primele două clase primare la Școala din Livezile, iar ultimele două la Școala Primară de Băieți din Focșani de pe strada Dogăriei. A studiat apoi la prestigiosul Liceu „Unirea” din Focșani, pe care l-a absolvit în 1956.

Pentru a nu fi exmatriculat din cauza „originii nesănătoase”, Cornel a fost nevoit să urmeze sfatul rubrica remember annie musca revista teatrala radiounui înțelept profesor și să se lase înfiat de bunicul său, Toader Coman, un țăran sărac. Astfel, adolescentul devine frate cu tatăl său, în acte. Până să ajungă actor, a trecut prin multe încercări. După liceu a dat examen la Litere, dar după ce a trecut examenul cu bine, a avut loc o reexaminare ce cuprindea și o probă la limba greacă. Firește, a picat. A revenit la Focșani, unde s-a angajat ca taxator pe autobuze pentru vreo jumătate de an. Între timp s-a lăsat convins de fratele său să studieze contrabasul. La un moment dat, Cornel învățase să cânte și la vioară. În 1957, după examenul de la Institutul de Teatru, la care este respins, merge pentru un an la o școală de Topografie din București. Se întoarce în Focșaniul său și se angajează ca instrumentist la Filarmonica din oraș, unde fratele său era secretar muzical.

cornel coman annie musca biografie

Cornel Coman

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan, fiind coleg de promoție cu: Irina Petrescu, Ștefan Iordache, Valentin Uritescu, Grigore Gonța, Sanda Țăranu, Șerban Cantacuzino, Nae Cosmescu, Violeta Berbiuc, Dionisie Vitcu și alții. Cei mai mulți dintre ei își vor construi o strălucită carieră în teatru și film.

Roluri în teatru

După institut, Cornel Coman este repartizat la Teatrul Dramatic din Brașov de care se va atașa, deși va juca aici doar două stagiuni, perioadă în care va fi distribuit printre altele în Jocul ielelor de Camil Petrescu, în Vlaicu Vodă de Al. Davila, în Mizerie și noblețe de Eduardo Scarpetto.

Mai timid din fire, la rugămințile fratelui său, actorul susține un concurs la „Bulandra” în urma căruia este angajat în râvnitul teatru bucureștean. Regizorul Liviu Ciulei îl va distribui mai întâi în Steve Hubbell din piesa lui Tennessee Williams, Un tramvai numit dorință (1965), alături de Clody Bertola, Victor Rebengiuc, Petre Gheorghiu și Ion Caramitru, apoi în Moartea lui Danton (1966) de Büchner și în Procesul Horia de Al. Voitin (1967), iar în 1975 în Azilul de noapte de Maxim Gorki.

Pe scena la Teatrul Bulandra, în Azilul de noapte, de Maxim Gorki, în regia lui Liviu Ciulei

În Klesci din Azilul de noapte de Maxim Gorki, regia Liviu Ciulei, 1975

Tot pe scenă la „Bulandra”, Cornel Coman a fost admirat de spectatori jucând și în Răceala, La Lilieci, în Matca, Paracliserul și Iona, toate piese ale lui Marin Sorescu, și în Urme pe zăpadă de Paul Everac.

Pe Marele Ecran

Nici mai mult nici mai puțin de 36 de filme artistice de lungmetraj în care a jucat Cornel Coman, actorul elegant și carismatic, care aducea pe ecran temperament și siguranță, dar și tandrețe și sensibilitate, uneori chiar derută în complexitatea personajului.

cornel coman

După ce debutase într-un rol secundar, în 1962, în ultimul său an de studenție, în filmul Partea ta de vină, în regia lui Mircea Mureșan, într-o distribuție aleasă: Sebastian Papaiani, Constantin Codrescu, Ion Besoiu, Gheorghe Cozorici, Marcel Anghelescu și Silviu Stănculescu, Cornel Coman joacă primul său rol propriu-zis în Diminețile unui băiat cuminte (1967), în regia lui Andrei Blaier, făcându-se remarcat pe marile ecrane alături de Irina Petrescu și Dan Nuțu, de Ștefan Ciubotărașu, Carmen Galin, George Constantin și Ion Caramitru. În același an este distribuit și în celebra peliculă a lui Lucian Bratu: Un film cu o fată fermecătoare, alături de Marin Moraru, Ștefan Iordache, Ileana Stana Ionescu și eroina principală, Margareta Pâslaru.

cornel coman buzduganul cu trei peceti

La filmări pentru Buzduganul cu trei peceți, regia Constantin Vaeni, 1977

Galeria personajelor interpretate este foarte variată. Este și Bogza, muncitorul din Puterea și Adevărul în regia lui Manole Marcus, dar și doctorul Vlădana din Pădurea pierdută (1971) a lui Andrei Blaier, un film cu o coloană sonoră de excepție, ca de altfel majoritatea filmelor din anii ’50–’60. Apoi Mihai din Serata (1971) Malvinei Urșianu. A fost și Radu, inginerul chimist din Drum în penumbră (1972), de Lucian Bratu, alături de Monica, eroina filmului, interpretată excepțional de Margareta Pogonat.

Cornel Coman în filmul Serata, regia: Malvina Urșianu, 1971 – filmul integral

cornel coman mari actori romani de teatru si film

Cornel Coman a fost remarcat și de regizorul Gheorghe Vitanidis care îi oferă un rol în Casa de la miezul nopţii (1976), alături de Violeta Andrei, Alexandru Repan, Valeria Seciu și Fănuș Neagu, autorul scenariului. A apărut și în pelicule istorice, dat fiindu-i chipul sobru și vocea impunătoare. În Buzduganul cu trei peceți (1977) de Constantin Vaeni, cu Victor Rebengiuc, Toma Caragiu, Ovidiu Iuliu Moldovan și George Motoi, sau alături de Silvia Popovici în Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanul (1979) de Malvina Urșianu. Regizorul Dinu Cocea l-a ales pentru filmul Ecaterina Teodoroiu (1978), a cărei eroină este Stela Furcovici, apoi pentru Iancu Jianu zapciul și Iancu Jianu haiducul (1980), fiind coleg pe platourile de filmare cu Adrian Pintea, Emanoil Petruț, Draga Olteanu-Matei și Mihai Mereuță.

Cornel Coman în filmul Ecaterina Teodoroiu, regia: Dinu Cocea, 1978 – filmul integral

Au fost și câteva seriale tv în care a jucat Cornel Coman: Cireșarii (1970), în regia lui Blaier după minunatul roman al lui Constantin Chiriță, apoi Un august în flăcări, în regia lui Dan Pița și Alexandru Tatos, ca să nu mai spunem de Lumini și umbre (1980), un serial extrem de urmărit de telespectatori în fiecare sâmbătă seara.

La Teatrul radiofonic

Vocea actorului în teatrul radiofonic ajungea până în cele mai îndepărtate colțuri de țară spre deosebire de vorbele cronicarilor de teatru care îi urmăreau spectacolele. Regizorul Constantin Moruzan, profesorul său din Institut, l-a solicitat imediat după absolvire să joace alături de Irina Răchițeanu Șirianu, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Mihai Mereuță în piesa Baltagul (1963) de Mihail Sadoveanu, deschizându-i calea către teatrul la microfon. A urmat Răzbunarea de Fredro, cu: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Nineta Gusti, Sanda Toma și Octavian Cotescu. Alte piese, alți regizori. Titel Constantinescu îl va distribui în Neamul Șoimăreștilor de M. Sadoveanu, Baladă pentru Horia de V. Zdrenghea, Colonia cea nouă de Pirandello, Lupii de aramă, cu Adela Mărculescu, Valentin Teodosiu și Corado Negreanu, apoi în piesa Iulius Cezar de Shakespeare.

Cornel Coman (Tobba) și Gina Patrichi (Spera) în Colonia cea nouă de Luigi Pirandello, regia: Titel Constantinescu. Data difuzării în premieră: 23 octombrie 1978  –fragment 

Cristian Munteanu îl găsește potrivit pentru Viteazul de Paul Anghel, pentru Brand de Ibsen, cu Gina Patrichi și Emil Hossu, și pentru Furtună pe strada principală de Reginald Rose, cu Victor Rebengiuc, Lucia Mureşan, Mariana Mihuţ, Olga Delia Mateescu și Simona Bondoc. Nici Dan Puican nu l-a putut ignora pe actorul cu timbru special, și l-a distribuit în piesa lui Dinu Săraru, Niște țărani. Vocea lui Cornel Coman a răsunat alături de alte voci celebre și în Evocarea lui Antoine de Saint-Exupéry, eseistul, reporterul, aviatorul și creatorul Micului Prinț, care dispăruse, ca și autorul vocii îndelung ascultate, la doar 44 de ani.

Timpul nu ne-a îngăduit să-l aplaudăm pe Cornel Coman atât cât ar fi meritat. A murit prea tânăr, în floarea vârstei, cum spuneau în ianuarie 1981 înțelepții din Livezile natale.

Vezi: arhiva rubricii Remember de Annie Muscă

annie musca biografii

 Annie Muscă 

Grafică și ilustrații: Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

costintuchilaREMEMBERactori de altădată,aniversare cornel coman,annie musca biografii actori,azilul de noapte,cornel coman biografie de annie muscă,dionisie vitcu,ecaterina teodoroiu,filme cu cornel coman,filme romanesti,generații de actori,gina patrichi,liceul unirea focsani,liviu ciulei,malvina urșianu,nae cosmescu,pirandello la radio,profile de actori revista teatrală radio,sanda țăranu
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 14 iunie 2014, Cornel Coman ar fi împlinit 78 de ani. Născut într-un sat din Vrancea, Livezile, în 14 iunie 1936, a murit prematur, la 44 de ani, în 16 ianuarie 1981. Unul dintre cei șapte copii ai cuplului Alexandru și Magdalena Coman, botezat Alexandru-Corneliu...