snutem-ultimii-cinci-samuel-beckett-9g-la-tnb

Suntem ultimii 5, cel mai nou spectacol din cadrul Programului 9G la TNB – dedicat tinerilor creatori de teatru, ajuns la a III-a ediție –, va avea premiera în zilele de joi 6 și vineri 7 octombrie 2016, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Spectacolul cuprinde cinci piese scurte de Samuel Beckett: Quad, What Where, Act Without Words II, Come and go, Play în traducerea lui Dragoș Alexandru Mușoiu, care semnează și regia artistică. Distribuția: Idris Clate, Ana Covalciuc, Șerban Gomoi, Sorina Ștefănescu, Vlad Udrescu. Scenografia: Andreea Simona Negrilă. Light design: Vlad Dragomirescu, Cristian Ciopată. Sound design: Daniel Octavian Nae.

suntem-ultimii-5-beckett-tnb

Regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu propune un experiment vizual și actoricesc, pornind de la cinci texte scurte, aproape necunoscute, scrise de Samuel Beckett. Se respectă cu o exactitate aproape absurdă (pentru că își asumă lipsa de orice orientare comercială) indicațiile autorului, se adaugă cinci actori care funcționează cu minuțiozitatea acelor de ceasornic, se suprapune multă tehnică ajutător-iluzorie… și rezultă un spectacol îngrijorător de contemporan. De ce îngrijorător? Pentru că este vorba despre existența noastră de zi cu zi, intersectată cu… teatrul absurdului. Punctele comune: lipsa de comunicare reală, robotizarea reacțiilor, frica de acțiune imediată, teama de iubire, plictisul fundamental, din nou robotizare… drumurile lui Sisif trăite de noi toți în timp real. Piesele scurte ale lui Beckett creează o lume suprarealistă, dar familiară în același timp, o lume în care controlul total este subminat, iar salvarea poate veni din cele mai neașteptate locuri.

imagini-spectacol-suntem-ultimii-5

Imagini din spectacol. Sursa foto: TNB

Suntem ultimii 5 este un spectacol puternic despre condiția umană, despre acțiunile și gândurile noastre în încercarea de a exista, alături de ceilalți, în societate. O adevărată provocare atât pentru echipa artistică, cât și pentru spectatori, totul la indicațiile stricte, matematice ale lui Beckett.

„Pentru ca spectatorul să aibă toată libertatea de a citi și interpreta după bunul plac și după posibilități ceea ce vede, a trebuit ca, noi, echipa de creație, să ne abținem de la orice formă de interpretare și să ne concentrăm pe a da expresie fidelă scriiturii lui Beckett.” – Dragoș Alexandru Mușoiu.

Comunicat al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

Arhiva 9G la TNB

costintuchilaPREMIERĂ9G la tnb,Act Without Words II,Come and go,dragos alexandru mușoiu,Play,Quad,Samuel Beckett,serban gomoi,sorina stefănescu,suntem ultimii 5,What Where
Suntem ultimii 5, cel mai nou spectacol din cadrul Programului 9G la TNB – dedicat tinerilor creatori de teatru, ajuns la a III-a ediție –, va avea premiera în zilele de joi 6 și vineri 7 octombrie 2016, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național „I. L. Caragiale”...