un detinut la auschwitz tvr

27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Un deţinut la Auschwitz” de Alain Bosquet, scenariu TV și regia artistică: Domniţa Munteanu. Traducere de Constantin Crișan. În distribuție: Horaţiu Mălăele, Dan Condurache, Adrian Titieni. Sunet: Emil Pârvu, Dinu Rădulescu. Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu. Costume: Ruxandra Bârsan. Decoruri: Teodora Dinulescu. Regia de montaj: Emilia Andreescu. Imaginea: Beatrice Drugă. Redactor: Ioana Prodan.

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 26 ianuarie 2018, ora 23.00; sâmbătă, 27 ianuarie 2018, ora 18.00
TVR Moldova: sâmbătă, 27 ianuarie 2018, ora 16.00
TVR3: duminică, 28 ianuarie 2018, ora 20.00

Dan Condurache

Dan Condurache

Conflictul dintre călău şi victimă este reprezentat de confruntarea dintre comandantul adjunct al lagărului de la Auscwitz şi Franz Kafka, resuscitat de autor (Alain Bosquet) la 20 de ani după moartea sa. În final, se demonstrează similitudinea monstruoasă dintre nazism si comunism.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului  a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului. Datele sunt înfiorătoare: 6 milioane de evrei europeni și milioane de persoane de alte naționalități au fost ucise de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de către armata sovietică.

Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei, Roman Herzog, la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.

Horațiu Malăele. Fotografii din spectacolul ”Un deținut la Auschwitz”. Sursa foto TVR

Horațiu Malăele. Fotografii din spectacolul ”Un deținut la Auschwitz”. Sursa foto: TVR

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVadrian titieni,Alain Bosquet,casa de producție a tvr,dan condurache,Domniţa Munteanu,horațiu mălăele,teatrul national de televiziune,Un deținut la Auschwitz,Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Un deţinut la Auschwitz” de Alain Bosquet, scenariu TV și regia artistică: Domniţa Munteanu. Traducere de Constantin Crișan. În distribuție: Horaţiu Mălăele, Dan Condurache, Adrian Titieni. Sunet: Emil Pârvu, Dinu Rădulescu. Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu. Costume:...