regele moare ionesco tnb

Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti anunţă premiera cu piesa ”Regele moare” de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii UnTeatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate. 

1. Regele moare_FLGH7937

”Regele moare” este o montare care nu vrea să epateze prin decor sau costume, ci, în primul rând, o reîntâlnire cu un cuplu actoricesc care ne oferă un regal artistic cu fiecare apariţie scenică, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, alături de care, Ana Ciontea, Florentina Ţilea, Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki ne spun o poveste în care timpul se dilată şi distanţele se micşorează ca prin magie. Scenografia este realizată de Vladimir Turturica, iar Chris Jaeger semnează Light design-ul spectacolului.

2. Regele moare_FLGH8915

În ciuda titlului, spectacolul este consolidat de pofta de viață și de incapacitatea omului de a face pace cu moartea.

Trăim dezordonat – cu o constantă nevoie de mâine, iubim cu disperare, amânăm cât putem, rănim fără să simțim, transformăm greșelile în experiențe și continuăm să experimentăm. Spectacolul este un elogiu al acestei inconștiențe numită viață.

”Regele moare” , o montare scenică ce tulbură conștiința amorțită a ființei și pune la încercare tăria sufletului în relație cu singura certitudine a omului, moartea, în față căreia putem alege să  credem că suntem regi, deși suntem doar niște supuși. La întrebarea Ce este mai absurd între viață și moarte?, probabil că Ionesco ar răspunde: Omul! 

3. Regele moare_FLGH8961

Pe Eugène Ionesco această temă a sfârşitului l-a urmărit toată viaţa, începând din copilărie. ”De la vârsta de patru ani, de când am știut că voi muri, angoasa nu m-a mai părăsit. E ca și cum aș fi înțeles, dintr-odată, că nu era nimic de făcut ca să scapi de ea și că nu mai era nimic de făcut în viață […]. Scriu, de asemenea, pentru a-mi exprima teama de a muri, umilința de a muri”, mărturisea celebrul scriitor. ”Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim” ‒ motivează dramaturgul Eugène Ionesco nașterea piesei ”Regele moare”.

4. Regele moare_FLGH8474

„Regele domnului Ionesco a îngăduit una dintre cele mai frumoase întâlniri pentru noi, spun Andrei și Andreea Grosu, regizorii spectacolului. Cu oameni de care ne-am îndrăgostit, cu oameni de care eram îndrăgostiți și pe care o să-i păstrăm așa cum ni s-au dat, cu zâmbete, cu frici, bucuroși, emoționați, netrucați. Regina care ne conduce, altă regină tremurândă, doctorul copleșit, guardul neputincios, menajera fragilă și un rege care moare. Învățăm de la ei cum se moare. E o poveste cu regi si regine, cu nori și copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu și despre dragoste.”  

Premiera oficială este programată marți, 28 noiembrie 2017, ora 19.30, Sala Mare. 

Următoarea reprezentaţie va avea loc pe data de 17 decembrie 2017. Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete TNB, din foaierul Sălii Mari, precum şi online, pe www.mystage.ro.

5. Regele moare_FLGH8876

Fotografii din spectacol de Florin Ghioca. Sursa: TNB

”Regele moare” de Eugène Ionesco. Traducere de Vlad Russo și Vlad Zografi. Regia: Andrei și Andreea Grosu. Scenografia: Vladimir Turturica. Light design: Chris Jaeger. Distribuţia: Bérenger întâiul, regele:  Victor Rebengiuc; Regina Marguerite, prima soţie a regelui Bérenger întâiul:  Mariana Mihuț; Regina Marie, a doua soţie a regelui Bérenger întâiul:  Ana Ciontea; Doctorul, care e şi chirurg, călău, bacteriolog și astrolog:  Șerban Pavlu; Juliette, servitoare, infirmieră :  Florentina Ţilea; Guardul:  Richard Bovnoczki.

Durata spectacolului: 1 h 40 min.

Comunicat al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂactori teatrul national bucuresti,andrei si andreea grosu,Bérenger întâiul,eugene ionesco,premiera rtr,regele moare,teatrul național bucurești,victor rebengiuc
Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti anunţă premiera cu piesa ”Regele moare” de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii UnTeatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.  ”Regele moare” este o montare care...