de COSTIN TUCHILĂ

aiax hristos ziatas maia morgenstern rtr costin tuchila

logo rrcMarți, 4 august 2015, la ora 0.30, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați spectacolul Aiax de Hristos Ziatas. Interpretează: Maia Morgenstern. Regia artistică: Vasile Manta. Traducere de Olga Aravandinos și Ion Andreiță. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică și muzicală: Mihnea Chelaru. Redactor: Costin Tuchilă. Producător: Domnica Țundrea. Înregistrare din 2011.

coperta cd aiax

Puțini dramaturgi au astăzi curajul de a scrie o tragedie. Specia pare apusă de mult, în ciuda reevaluărilor prin apelul la mitologia greacă, făcute în prima parte a secolului al XX-lea. Difuzat în premieră absolută la Radio România Cultural, joi, 6 octombrie 2011, Teatrul Național Radiofonic, Aiax de Hristos Ziatas este un monolog dramatic care pornește de la o idee a lui Eugene O’Neill din piesa scurtă Înaintea gustării de dimineaţă (Before Breakfast, 1916). Textul scriitorului grec este de altfel dedicat lui O’Neill, el înscriindu-se în același program estetic de actualizare a marilor mituri antice, a căror simbolistică devine suportul unui subiect modern, cu personaje de astăzi.

Tema cuplului, condiția artistului în societate, lumea teatrului cu atmosfera ei specifică sunt dezvoltate în acest monolog foarte bine construit, cu tensiuni teatrale expresive, în care personajul feminin parcurge o întreagă suită de stări sufletești, adesea contradictorii, până la deznodământul tragic. Într-un apartament în care răzbate muzica zgomotoasă a vecinilor, Femeia, actriță ajunsă la maturitate, încearcă să-și convingă partenerul, un cunoscut scriitor, să iasă din tăcerea în care se scufundase. Încercarea de dialog eșuează și asistăm la o pasionantă rememorare a unor momente din adolescență, a primelor succese artistice, dar și a primelor eșecuri, a anilor de tinerețe, cu frământările lor într-o lume în care invidia, răutatea, indiferența lasă urme adânci.   

maia morgenstern

Maia Morgenstern

Actriță excepțională, de rară intelectualitate, cu disponibilități în toate registrele dramatice, Maia Morgenstern face în această piesă un rol memorabil, găsind mereu tensiunile necesare, schimbările de ritm, ton, culoare a vocii, care să țină trează atenția ascultătorului timp de 80 de minute și rezolvând expresiv din punct de vedere radiofonic planurile de joc, efectele de distanțare și apropiere, trecerile rapide de la o stare la alta, de la o ipostază dramatică la alta. Așa cum s-a remarcat la audiția în avanpremieră a spectacolului radiofonic, Maia Morgenstern are aici „o sută de voci”, cu nuanțe capabile să recreeze atmosfera specifică din fiecare pasaj al monologului, transformându-l într-o suită de imagini cât mai plastice, vizuale, pentru ascultător. Intenția actriței și a regizorului a fost tocmai aceasta: să joace, în studioul de radio, ca pe scenă, pe cât este posibil. Au reușit întru totul.

maia morgenstern auditie majestic aiax hristos ziatas

Maia Morgenstern la audiția cu public a spectacolului Aiax de Hristos Ziatas, Hotel Ramada Majestic, București, 3 octombrie 2011

La audiția de la Majestic (luni, 3 octombrie 2011), Maia Morgenstern spunea: „E mai greu la radio, pentru că trebuie să creezi un univers fără mijloacele vizuale de care dispune un teatru, chiar și acum, în condiții de economie. Trebuie să creăm imagini, emoții, să declanșăm în dvs., ascultătorii, un univers întreg. Și trebuie să vă fac o mărturisire: eu cu teatrul radiofonic am început să iubesc teatrul. La această piesă dificilă, sfâșietoare, cu simbolurile ei culturale, cu trimiterea la rădăcinile pe care se sprijină întreaga umanitate și mai ales teatrul, s-a lucrat cu multă minuție – vorbesc de lucrul actorului cu regizorul pentru a descifra și pune în valoare textul scriitorului grec, pentru că este un rol greu, un rol ce nu se lasă ușor descoperit.”   

hristos ziatas

Hristos Ziatas

Născut în 1937, în satul Halara din Grecia (regiunea Kastoria), refugiat în România în timpul războiului civil din Grecia, Hristos Ziatas a urmat școala medie în România, apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, printre colegii săi numărându-se C. Stănescu, Gabriel Dimisianu, Darie Novăceanu, Ion Andreiță. A lucrat ca bibliograf la Biblioteca Naţională din Bucureşti, colaborând în acea perioadă la ziarul grecesc din România, „Nea zoi” („Viaţă nouă”). În 1975 s-a stabilit în Canada, la Toronto. Este autorul mai multor cărți de poezii în ediţii bilingve (engleză şi greacă). La Editura Odisseus din Atena, Hristos Ziatas a publicat Treizeci şi cinci de poezii absurde de dragoste (1980), urmate de alte volume şi de o Antologie modernă de poezii pentru copii. A tradus poeme de Puşkin, Eminescu, Vasko Popa. În limba română i-au fost traduse volumele Sub pleoapele cucuvaei, de Darie Novăceanu (Editura Albatros, 1974) și Ochiul celălalt – treizeci și cinci de poeme (traducere de Ion Andreiță, Editura Oscar Print, 2007). Ultimul este o „emoţionantă declaraţie de iubire pe care Hristos Ziatas o întoarce spre cea de a doua patrie a lui”, România. (C. Stănescu).

În cronica dedicată volumului Ochiul celălalt, Gabriel Dimisianu remarca: „Este într-adevăr emoţionant să constaţi cât de mult a fost marcat sufletul acestui grec de legăturile cu spiritualitatea românească, ce răsunet amplu găsesc în poezia lui miturile şi simbolurile româneşti, figurile noastre istorice şi legendare. Probabil că cititorul grec neavizat nu va percepe toate nenumăratele referiri româneşti din poezia lui Hristos Ziatas, dar cititorul român cu siguranţă că le va descoperi şi va fi mişcat. Mioriţa, Meşterul Manole, domnitorii iluştri, Eminescu, Enescu, Blaga, Brâncuşi, dar şi G. Călinescu, Labiş, Marin Preda, apoi frânturile de peisaj românesc sunt elemente de evocare sugestivă, nu o dată memorabilă.”

Fragment din spectacol

 

costin tuchila

Costin Tuchilă

logo revista teatrala radioAlte articole de Costin Tuchilă:

„Muntele” de D. R. Popescu, la Teatrul Național Radiofonic

„Scene din viaţa lumii mari” de N. V. Gogol

Domnișoara Iulia

De la teatru la operă sau câteva curiozităţi

„Șambelan la viezuri” de Pușa Roth, la Teatrul Național Radiofonic

Shakespeare şi Ziua Sfântului Valentin

Colecție de mușatisme

Gina Patrichi în „Livada de vișini”

Semicentenar George Vraca

20 de ani de la plecarea lui George Constantin

„Insomniile lui Gregor” de Nicolae Sirius, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Coca Andronescu sau „tainica minune a râsului”

Sică Alexandrescu – vocația capodoperei

Coca Andronescu în „Câinele grădinarului” de Lope de Vega

Coca Andronescu în sceneta „Un scos din pepeni”

„Roman de Bucureşti” de Pușa Roth, la Teatrul Național Radiofonic

Mihai Popescu în „Egmont” de Goethe

Ștefan Iordache în „Richard al III-lea” de William Shakespeare

Ștefan Iordache în rolul lui Costache Caragiale

Mircea Albulescu în piesa „Ieri după Shakespeare” de Puşa Roth

Evocare Adrian Pintea la Majestic

„Hagi-Tudose”, cel mai vechi spectacol de teatru radiofonic pe bandă magnetică, păstrat în Fonoteca de Aur

„Martori ai istoriei” de Pușa Roth, singurul serial de teatru radiofonic dedicat Revoluției din decembrie 1989

Édouard de Max, „Prințul tuturor celor ce nu trebuie făcute”

Cehov – 155

Medalion Cristian Munteanu 

Moartea lui Ivan Ilici

„Stăpân pe mine sunt, stăpân pe Univers”

Pagina Istoria Teatrului Național Radiofonic

„Ringhișpilul” de Pușa Roth și Leonard Popovici

În pregătire la Teatrul Național Radiofonic: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Eminescu la Radio România

Ruxandra Sireteanu în „Discurs într-un ciorap”, dramatizare radiofonică de Pușa Roth după volumul „Confidențe fictive” de Nina Cassian

V-ar plăcea un stat condus exclusiv de femei?

„La Vulpea Roşie” de Puşa Roth la Radio România Cultural

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICBefore Breakfast,costin tuchilă,Eugene O’Neill,gabriel dimisianu,hristos ziatas,maia morgenstern,monolog,tragedie,vasile manta
de COSTIN TUCHILĂ Marți, 4 august 2015, la ora 0.30, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați spectacolul Aiax de Hristos Ziatas. Interpretează: Maia Morgenstern. Regia artistică: Vasile Manta. Traducere de Olga Aravandinos și Ion Andreiță. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Regia de montaj: Dana Lupu și...