de CRISTINA CHIRVASIE

teatrul national radiofonic 86 de ani

Orice aniversare e un prilej de bucurie. Şi parcă, odată cu trecerea timpului, percepi bucuria altfel. Cu cât un vin este mai vechi, cu atât e mai savuros. Mare bucurie! Cu cât un arbore e mai fălos, cu atât umbreşte mai cu sârg în zilele caniculare. Ce bucurie! Cu cât o carte e mai veche, cu atât valoarea ei creşte. Asta da bucurie!

Astăzi aniversăm un prieten. Pentru unii amic de generaţie, pentru alţii camarad viager sau tovarăş de tinereţe… fără bătrâneţe. Dacă am contoriza strict anii pe care i-a împlinit am putea da ocazia naşterii unor păreri greşite… Dacă ai mai mult de câteva zeci de ani nu înseamnă că eşti deja bătrân. Anii nu presupun neapărat îmbătrânirea. Poate că unii ar spune: „Eh, ce mă interesează pe mine! E vechi, domnule! Are 86 de ani! E depăşit!” Ei bine, în cazul prietenului nostru nu e valabilă această… „depăşire” sau „prăfuire”, cum îi zic aceşti… unii. În mod normal, prietenul nostru s-a născut „fără vârstă”, dacă s-ar putea spune aşa ceva… N-a copilărit. A fost dintru început matur. N-a îmbătrânit, ci doar poate noi pe lângă el.

86 de ani de teatru radiofonic

Prietenul nostru poate fi un subiect în sine. Un subiect pentru o scurtă povestire, cum ar spune Cehov. Sau poate fi o poezie… a vieţii. Are exact atâta umor cât îi trebuie ca să fie uman. Trăieşte dramatic deseori şi alteori e înclinat spre tragedie. E prin excelenţă un personaj despre care s-ar putea spune că a trăit cât mii de generaţii la un loc. Despre acest prieten aş putea spune că e un soi de caleidoscop dramatic, în care oricare dintre noi avem „oglinjoara” noastră. Aşa cum aş putea zice că poate fi asemenea unui singur tablou aşezat în spatele unui zid imaginar… de unde.

V-am vorbit despre acest prieten astfel pentru că ştiu că-i place poezia. Şi sinceritatea. Ştiu că nu-i plac barierele, limitele. Ştiu că are puterea de-a ne face să gândim, să simţim, să ne mohorâm, să glumim, să ne scădăm în lacrimi fie de râs, fie de plâns. Cu alte cuvinte are puterea de-a ne face să trăim… altfel.

teatrul national radiofonic

Ah, era să uit! Prietenul acesta al nostru, deşi a împlinit 86 de ani, este up-to-date. Are chiar şi cont de facebook. Să vi-l scriu aici, poate vă împrieteniţi şi voi cu el. Mă refer la cei care nu-l cunoaşteţi încă. Iar ceilalţi poate vreţi să-i spuneţi: „La mulţi ani!” S-ar bucura!

https://www.facebook.com/teatrulnationalradiofonic

18 februarie 2015

logo revista teatrala radioAlte articole de Cristina Chirvasie:cristina-chirvasie

Vezi: arhiva rubricii Cronica de teatru radiofonic

Efectul Cristian Munteanu

Vezi și: Gând pentru Teatrul radiofonic românesc la ceas de aniversare de Șerban Cionoff

Anotimpul de aur de Pușa Roth

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Revista Teatrului Național Radiofonic, ediția 15–22 februarie 2015

Pagina Istoria Teatrului Național Radiofonic de Costin Tuchilă

costintuchilaANIVERSAREcaleidoscop dramatic,facebook,teatrul radiofonic romanesc,tnr 86 ani,up to date
de CRISTINA CHIRVASIE Orice aniversare e un prilej de bucurie. Şi parcă, odată cu trecerea timpului, percepi bucuria altfel. Cu cât un vin este mai vechi, cu atât e mai savuros. Mare bucurie! Cu cât un arbore e mai fălos, cu atât umbreşte mai cu sârg în zilele caniculare. Ce...