carpathian garden cronica de teatru de loredana goaga

Carpathian Garden… munți, dealuri, râuri, cer albastru și senin… așa începe spectacolul, printr-o proiecție de imagini cu România noastră frumoasă însoțită de o arie clasică, proiecție întreruptă uneori de imagini cu pureci pe un fundal de data asta cu șlagărele „de neuitat” ale celor de la Andre ori Costi Ioniță… așadar continuăm pe firul roșu în categoria „România e o țară frumoasă, păcat că-i populată.” Mesajul este dezvăluit încă de la început. Modul în care acesta se face prezentat este unul voios, autoironic, iar dacă ai umor cu adevărat, ești capabil să râzi și de tine însuți, dacă e cazul desigur.

carpathian garden godot cafe teatru bucuresti

Fără a avea structura propriu-zisă a unui spectacol obișnuit, suntem martorii unor episoade din realitatea imediată, cuprinse într-un remake entuziast și plin de energie. Dacă nu suntem prea… cartezieni și reci, cu siguranță îl știm pe parcagiul din parcările „șmechere” din centrul vechi ori din alte zone importante, ori pe preotul căruia îi sună smartphone-ul în timpul predicii, ori am văzut măcar odată știrile de la ora 5 și de la orice oră, ori pe faraonul sexy, regele filmelor pentru adulți. Realizăm că acesta este un pamflet și nu trebuie luat ca atare sau?! Crudul adevăr este înfiorător de amuzant, prezentat și interpretat, deci adus la cunoștință prin teatru de către cei doi actori.

tudor aaron istodor radu iacoban carpathian garden

Frumos în acest spectacol este că subtilitățile, dar și lucrurile arătate pe scenă exact așa cum sunt, în afară de faptul că stârnesc imediat râsul, nu cad deloc în zona trivialului ori grotescului. E un spectacol la care râzi inteligent, un spectacol fără pretenții prea mari, în care simți și nostalgie, și revoltă și te gândești că depinde de noi în unele cazuri să schimbăm ceva și eventual să râdem împreună, nu unii de ceilalți. E o întâlnire de calitate, care surprinde detaliul scenelor din viața noatră cotidiană, pe lângă care de obicei trecem cu detașare sau refuzăm să le luăm în seamă. Acest spectacol este pe cât de prezent ca mesaj social, uman, pe atât de firesc și liber construit, poate doar puțin prea întins ca durată. Pentru a descoperi și celelate personaje-„simbol” din acest spectacol este bine să mergeți să-l vedeți, măcar pentru detensionare, căci râsul face bine la suflet.

Loredana Goagă

Carpathian Garden de Radu Iacoban se joacă la Godot Cafe-Teatru. În distribuție: Tudor Aaron Istodor, Radu Iacoban. Scenografia: Irina Moscu. Video și sound design: Dan Ionescu. Costume: Sarto Made To Measure.

Alte cronici de Loredana Goagă: Misiune îndeplinită

Oamenii-gărgărițe

Teatru cu literă mare, de la capăt

Săptămâna de teatru de la Buzău e tânără – și „Omul-pernă” la fel!

Săptămâna Teatrului Tânăr cu păpuși


costintuchilaCRONICA DE TEATRUautoironie,carpathian garden,cartezian,parcagiu,radu iacoban,râsul,românia de azi,smarphone,tudor aaron istodor,umor teatral
Carpathian Garden... munți, dealuri, râuri, cer albastru și senin... așa începe spectacolul, printr-o proiecție de imagini cu România noastră frumoasă însoțită de o arie clasică, proiecție întreruptă uneori de imagini cu pureci pe un fundal de data asta cu șlagărele „de neuitat” ale celor de la Andre ori Costi...