aerisirea iosif naghiu teatru tv

Luni, 28 decembrie 2015, ora 20.10, la TVR 2, Casa de producție a TVR propune să încheie anul cu un film special: Aerisirea, regizat de Silviu Jicman după un text de Iosif Naghiu, a cărui acțiune este plasată în 13 iunie 1990. În distribuție: Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petre Nicolae, Ion Chelaru, Adrian Titieni, Viorel Comănici, Alexandru Bindea, Ion Haiduc, Alexandra Ioachim, Daniela Minoiu, Anca Alvirescu, Lucia Maier, Gheorghe Ifrim, Dan Tudor, Dana Tapalagă și copilul Matei Teodorescu. Scenografia decor: Ion Olaru. Scenografie costume: Elena Timonu. Imaginea: Cătălin Gabor. Redactor: Doina Teodoru. Premiul UNITER pentru TEATRU TV (1997). 

iosif-naghiu-teatru

În contextul politic actual, în care se reevaluează evenimentele anului 1990, şi, mai ales, se judecă Mineriada din iunie care a pus capăt demonstraţiei din Piaţa Universităţii, este, poate, cu atât mai important ne reamintim, prin ochii regizorului, atmosfera care a dat naştere acestui film. 

Silviu Jicman: „În Aerisirea este vorba despre un scriitor care, lipsit de inspiraţie, când se schimba un regim, în 1990, se ducea să aerisească apartamentele prietenilor care stăteau non-stop în Piaţa Universităţii, care petreceau acolo 24 de ore din 24 la demonstraţiile anti-comuniste. Personajul, scriitorul (interpretat de Mircea Diaconu), aerisea, avea grijă de animale, metaforă a faptului că scriitorul este perceput ca un om care prin opera lui ar putea să desfacă mințile celor din jur, dar care, de fapt, își dă seama că poate lucra și altfel în sprijinul lor, decât participând la nesfârşitele demonstraţii.

L-am convins pe Iosif Naghiu, cu care am avut o colaborare strânsă, făcusem deja Celula poetului dispărut şi Spitalul special, fiecare cu teme luate din primii ani de după ’89, ca Aerisirea să o terminăm odată cu Mineriada. Pentru că, de fapt, textul iniţial continuă până când un puşti de nouă ani creşte în piaţă, românii nefinalizând demonstraţia niciodată. Dar dacă aş fi mers pe ideea asta, ar fi devenit un film SF. 

Am păstrat dialogul şi personajele, ba chiar am mărit numărul lor, precum şi  coloana narativă – acelaşi restaurant, în care scriitorul se întâlneşte cu regizorul întors din străinătate (Dan Condurache) pentru a descoperi romanele, piesele literatură de sertar. Peste ei vin minerii, regizorul se refugiază în WC. Dar scriitorul se confruntă cu doi «ortaci» (Şerban Ionescu şi Petrică Nicolae) care îl roagă «frumos» să nu mai «aerisească» minţile oamenilor.” 

mircea-diaconu

Mircea Diaconu

Teleplay-ul porneşte de la tipologia contemporanilor din anii ’90 şi foloseşte imagini de arhivă chiar din Piaţă. Iar venirea, drumul minerilor, este ca o bombă cu ceas „ca şi cum am fi într-un avion unde există o bombă care poate exploda oricând”. Regizorul a introdus şi un personaj suplimentar, un operator care filmează clandestin Piaţa şi care se refugiază în restaurant după ce a filmat în curtea interioară cum erau pregătite declaraţii „false”. 

logo mic casa de productie tvrTeleplay-ul „Aerisirea” este propus în cadrul ciclului UNITER 25 deoarece a câștigat premiul UNITER în 1997, ciclu din care au făcut parte și …Escu de Tudor Mușatescu, Unde-i revolverul? de Gábor Görgey sau Totul e un joc de Paul Ioachim, difuzate în această toamnă. 

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Producător coordonator: Demeter András István.  

Comunicat al Casei de producție a TVR

logo revista teatrala radio

Vezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVaerisirea,casa de producție a tvr,dan condurache,iosif naghiu,mineriada 1990,mircea diaconu,Petrică Nicolae,Şerban Ionescu,silviu jicman,teleplay
Luni, 28 decembrie 2015, ora 20.10, la TVR 2, Casa de producție a TVR propune să încheie anul cu un film special: Aerisirea, regizat de Silviu Jicman după un text de Iosif Naghiu, a cărui acțiune este plasată în 13 iunie 1990. În distribuție: Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petre...