ecaterina teodoroiu biografii memorii tnr

Teatru-document la Radio România Cultural 

tnr-logoMarţi, 10 februarie 2015, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu, spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. Scenariu radiofoniclogo rrc de Ion-Costin Manoliu, după volumul omonim de Ioan eveniment teatral sigla 2Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În rolul titular: Oana Maria Mărgineanu. Cântece pe teme populare: Nadia Trohin. Improvizaţii muzicale la caval: Alexandru Arcuş. În distribuţie: Alexandru Nedelcu, Mihai Bica, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Monica Ghiuţă, Annemary Ziegler, Petru Hadârcă, Magda Duţu, Ion Arcudeanu, Marcelo Cobzariu, Silviu Oltean, Constantin Florescu, Orodel Olaru, Ion-Costin Manoliu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Magda Duţu.                    

Cea de a doua parte a acestei producţii radiofonice, intitulată Cătălina ToderoiuZbor spre libertate, va fi difuzată marţi, 24 februarie 2015, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

catalina toderoiu ecaterina teodoroiu

La 20 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, războiul de reîntregire – cum i se spunea atunci, scriitorul Ioan Manoliu a pornit o investigaţie de tip jurnalistic, pe urmele celei pe care contemporanii o considerau „cea mai vitează româncă a timpurilor noastre”: Ecaterina Teodoroiu sau mai bine zis, Cătălina Toderoiu, numele ei real. A stat de vorbă cu părinţii şi fraţii ei, cu vecinii, profesorii  şi camarazii săi de arme.

A rezultat un roman-document, publicat în 1940 la prestigioasa editură Scrisul Românesc, care oferă prilejul de a retrăi pas cu pas şi clipă cu clipă eroicul destin al tinerei din Vădenii Gorjului.

ecaterina teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu. Sursa foto: Adevărul.ro

Pornind de la cartea profesorului Ioan Manoliu, scenariul radiofonic nu face doar o reconstituire istorică, ci cu armele teatrului la microfon surprinde şi dimensiunile lăuntrice, spirituale ale eroinei, începând de la anii copilăriei şi adolescenţei, până la momentul jertfei supreme pentru poporul şi ţara sa.

În 1921, când  a fost dezgropată din pământul Moldovei pentru a fi dusă şi înhumată la Târgu Jiu, cei prezenţi au rămas uimiţi: trupul său se păstrase întocmai ca atunci când ne auzim la majesticcăzuse pe câmpul de luptă. 

Cele două spectacole vor fi audiate în avanpremieră, luni, 9 februarie 2015, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti. 

Fragment din spectacolul Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră         

costintuchilaPREMIERĂbiografii memorii,cătătlna toderoiu viteaza de la jiu,ecaterian teodoriu,ioan manoliu viteaza de la jiu,ion costin manoliu,magda duțu,oana maria mărgineanu,petru hadarca,războiul de reîntregire,rrc,trgu,zbor spre libertate
Teatru-document la Radio România Cultural  Marţi, 10 februarie 2015, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu, spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu, după volumul omonim de Ioan Manoliu. Regia artistică:...