valeria seciu teatru radiofonic

În perioada 13–16 februarie 2017, la Radio România Actualități, de la ora 23.05, vă invităm să o ascultaţi  pe marea actriţă Valeria Seciu în patru dintre rolurile pe care le-a interpretat la Teatrul Naţional Radiofonic, spectacole din Fonoteca de Aur:  Relicva de Guy de Maupassant, sub bagheta regizorului Dan Puican (luni, 13 februarie), Păianjenul de A. D. Hertz, regia artistică: Constantin Dinischiotu (marți, 14 februarie), Tristan de Thomas Mann, spectacol realizat de regizorul Cristian Munteanu în anul 1989, cu o distribuţie de excepţie, în care îi veţi regăsi şi pe Ion Caramitru, George Constantin, Ileana Predescu, Ion Siminie, Alfred Demetriu (miercuri, 15 februarie). Programul dedicată actriţei Valeria Seciu, la Radio România Actualităţi, se va încheia cu  spectacolul Valizele de Yves Navarre, un veritabil recital al actriţei în compania unui alt monstru sacru al teatrului românesc, George Constantin (joi, 16 februarie).  

Valeria Seciu

Valeria Seciu

Valeria Seciu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ,,I. L. Caragiale’’ la clasa profesorului A. Pop Marţian şi a debutat, chiar în anul absolvirii, 1964,  pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu rolul Veronica Micle, din piesa Eminescu de Mircea Ştefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu, spectacol în care l-a avut drept partener pe Ion Caramitru, colegul său de promoţie. Tot în anul 1964, Valeria Seciu a debutat şi în film, cu un rol în Casa neterminată, în regia lui Andrei Blaier. Au urmat, zeci şi zeci de roluri de succes pe scenele teatrelor din Cluj-Napoca, la Teatrul Naţional, la Teatrul Mic şi la Teatrul Act din Bucureşti dar şi la Teatrul Levant, unul dintre primele  teatre independente din România, pe care l-a înfiinţat şi condus şi unde a creat spectacole eveniment, în regia Cătălinei Buzoianu. Valeria Seciu şi-a creat însă, în cele peste cinci decenii de activitate artistică  şi o prestigioasă carieră în cinematografie, la televiziune şi la Radio.   

valeria-seciu-2

Nominalizarea la Gala UNITER 1999 pentru rolul Mary Cavan-Tyrone  din spectacolul Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O’Neill, regia artistică: Alexandru Dabija,  premiile acordate de aceeaşi prestigioasă instituţie teatrală în anul 2002 pentru  rolul doamnei Bering, din spectacolul Spirit, în anul 2006 pentru spectacolul Cum gândeşte Amy (regia ambelor montări: Cătălina Buzoianu), în anul 2007 pentru întreaga activitate şi în anul 2009- pentru rolul Gloucester din Lear, regizat de Andrei Şerban, la care se adaugă Medalia comemorativă  ”150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu’’, pentru merite deosebite în promovarea şi interpretarea operei poetului naţional,  acordată în anul 2000, de Preşedinţia României – sunt doar câteva dintre distincţiile ce încununează o viaţă dedicată teatrului. 

Impresionantul palmares al Valeriei Seciu s-a îmbogăţit în anul 2015: în luna martie, a fost decorată de către Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta  în numele Majestăţii Sale Regale Regelui Mihai I al României, ceremonie care a avut loc la Castelul Peleş, iar, de la   sfârşitul lunii iunie a aceluiași an o stea de pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, îi poartă numele.

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICa d hertz,cristian munteanu,george constantin,Relicva de Henry de Maupassant,teatrul național bucurești,Tristan de Thomas Mann,valeria seciu,Yves Navarre
În perioada 13–16 februarie 2017, la Radio România Actualități, de la ora 23.05, vă invităm să o ascultaţi  pe marea actriţă Valeria Seciu în patru dintre rolurile pe care le-a interpretat la Teatrul Naţional Radiofonic, spectacole din Fonoteca de Aur:  Relicva de Guy de Maupassant, sub bagheta regizorului Dan...