iosif naghiu 85 valiza cu fluturi tvr

În 11 martie 2017, dramaturgul Iosif Naghiu ar fi împlinit 85 de ani. Pentru a readuce în atenţia publicului o parte din opera sa, Casa de Producţie a TVR propune spectacolul Valiza cu fluturi, în regia Sandei Manu, luni, 13 martie 2017, la ora 20.10, pe TVR 2. Și tot prin acest spectacol ne amintim de Ovidiu Iuliu Moldovan (1 ianuarie 1942–12 martie 2008). În distribuție: Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Marinescu. Decoruri și costume: Paul Bortnovschi, Ion Olaru.

Valiza cu fluturi este drama unui cuplu conjugal, dramă secreta, alimentată și întețită de nemulțumiri, de neîmpliniri, de învinuiri reciproce, de jigniri, de înșelări și dezamăgiri, dramă născută în clipa în care s-a născut cuplul: el – Sandru – sculptor de talent, muieratic și superficial, ea – Ana – fată de familie bună și avută, în căutarea unei partide convenabile. Căsnicia lor s-a clădit pe compromisuri și minciună, s-a consolidat prin abjecția care-o solidarizează. Liniștea și armonia din vila de pe malul mării sunt doar aparențe care se destramă sub ochii neașteptatului vizitator.”Virgil Munteanu, revista ”Teatrul”, iulie 1975.

”Interzis de cenzură, la puţin timp după ce se lansase în teatru şi se bucura de succes, mereu surprinzător, refuzând compromisul şi preferând mai degrabă să tacă decât să accepte ca piesele să-i devină de nerecunoscut pe scenele teatrelor, dotat cu un salvator simţ al umorului dar şi afişând un fel de detaşare superioară, senioral, uşor enigmatic dar de fapt un om deschis, pentru care dialogul şi causeria erau forme esenţiale de viaţă – aşa l-aş caracteriza, peste ani, pe dramaturgul Iosif Naghiu (11 martie 1932, Bucureşti–26 noiembrie 2003, Bucureşti), fără îndoială un nume de primă însemnătate în literatura contemporană.

Iosif Naghiu

Iosif Naghiu

Purta cu sine teme şi motive care depăşeau orice abordare conjuncturală şi care, aşa cum se întâmplă adesea la marii scriitori, l-au urmărit în majoritatea pieselor sale. Dacă ar trebui să le numesc în câteva cuvinte, într-o ordine ce nu devine şi o listă de priorităţi, ele ar fi: raportul dintre putere şi artă, dintre individ şi putere, prăbuşirea tragicului în derizoriu, aparenţa de permanentă farsă a existenţei cotidiene, condiţia teatrului şi, derivat, condiţia scriitorului de teatru, banalitatea din spatele mitului, repetabilitatea actelor existenţiale, agresiunea forţelor întunericului, oportunismul, libertatea de opţiune, negaţia ca formă de iluzionare, inutilitatea sacrificiului, inconsecvenţa la scara istoriei etc. Din toate acestea, scoase rând pe rând la suprafaţă sau păstrate undeva într-un plan secund de unde trimit pe neaşteptate semne dintre cele mai palpabile, răsturnând sensuri, Iosif Naghiu extrage situaţii şi conflicte pentru piesele sale. În bună măsură teatrul lui este unul de situaţii, derivat poate din dramaturgia existenţialistă, dar ferindu-se abil să devină ostentativă dezbatere de idei filosofice sau, prea afişat, parabolă existenţială.”Costin Tuchilă.

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVcasa de producție a tvr,condiţia teatrului,costin tuchilă,dramaturgia existenţialistă,ion marinescu,iosif naghiu,ovidiu iuliu moldovan,revista teatrul,sanda manu,valeria seciu,Valiza cu fluturi,Virgil Munteanu
În 11 martie 2017, dramaturgul Iosif Naghiu ar fi împlinit 85 de ani. Pentru a readuce în atenţia publicului o parte din opera sa, Casa de Producţie a TVR propune spectacolul Valiza cu fluturi, în regia Sandei Manu, luni, 13 martie 2017, la ora 20.10, pe TVR 2. Și...