variatiunile golberg teatru radu stanca sibiu

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu se pregătește să-și primească publicul în noua stagiune. 

Stagiunea 2015–2016 se va deschide cu un titlu în premieră, montat de regizorul luxemburghez Charles Muller la Secția Germană: Variațiunile Goldberg de George Tabori. Avanpremiera va avea loc marți, 8 septembrie 2015, ora 19.00, iar premiera oficială va avea loc miercuri, 9 septembrie 2015, la aceeași oră. Trducere în limba română de Alexandru Al. Şahighian. În distribuție: Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Anca Cipariu, Krista Birkner, Ali Deac, Andrei Hansel, Daniel Bucher, Daniel Plier, Valentin Späth, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Dorin Pitariu. Scenografia: Dragoş Buhagiar. Coproducție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette (Luxemburg). Spectacol în limba germană cu traducere în limba română.

Durata aproximativă: 1 oră și 40 de minute.

charles-muller

Charles Muller

Luni, 7 septembrie 2015, ora 11.00, în sala TNRS va avea loc o conferinţă de presă la care vor participa Constantin Chiriac, director general TNRS și regizorul Charles Muller, alături de ceilalți realizatori ai spectacolului. Întâlnirea se va desfășura pe scenă, iar reprezentanții presei vor avea posibilitatea să simtă atmosfera de repetiție.  În cadrul conferinței, Constantin Chiriac va prezenta și proiectele stagiunii. 

George Tabori, Hamburg 1986

George Tabori, Hamburg 1986

Textul lui Tabori – scris în 1991 – este pe de o parte o farsă teatrală, iar pe de altă parte o piesă moralistă evreiască, care conține citate din Biblie și din lirica lui Shakespeare și Milton. Acțiunea se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic și reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și actorilor implicați în spectacol. Replicile se caracterizează prin ironie și un simț al umorului tipic evreiesc, făcând ca spectacolul să devină o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă. De altfel, autorul a declarat în repetate rânduri că „farsa este forma literară perfectă”.

Tabori a evitat întotdeauna să se considere un autor evreu din diaspora. El spunea: „Nu m-am considerat evreu până când alții nu m-au făcut evreu.” În Variațiunile Goldberg, Tabori satirizează Vechiul Testament și își exprimă convingerile despre religia creștină și iudaică. Povestea biblică a Genezei de pe muntele Golgota este redusă la stadiul unui spectacol simplist, realizat de un Dumnezeu dezagreabil (regizorul, Mr. Jay), ajutat de asistentul său, Goldberg.

Preţ bilete: 15 lei; 10 lei.

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu 

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂgeorge tabori,john milton,shakespeare,teatrul radu stanca sibiu,variatiunile goldberg,vechiul testament
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu se pregătește să-și primească publicul în noua stagiune.  Stagiunea 2015–2016 se va deschide cu un titlu în premieră, montat de regizorul luxemburghez Charles Muller la Secția Germană: Variațiunile Goldberg de George Tabori. Avanpremiera va avea loc marți, 8 septembrie 2015, ora 19.00, iar premiera oficială va...