de ANNIE MUSCĂ

evocari vasilica tastaman

Vasilica Tastaman (6 octombrie 1933–30 martie 2003)

Cunoscuta actriță de teatru și film s-a născut pe strada Sabinelor, în cosmopolita Brăilă. Crescută fără tată, cârmaci de șlep, care murise în timpul războiului, și rămasă orfană de mamă la vârsta adolescenței, Vasilica este remarcată la Teatrul din Brăila, unde era angajată, de la vârsta de 16 ani, de Elena Deleanu, directoarea Teatrului Giulești, care o va aduce în Capitală.

vasilica tastaman  evocare de annie musca

„Un an de zile am dormit la Teatrul Giulești pe patru scaune de lemn… și aveam un reșou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine; în decor apărea câte o sofa și mașiniștii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea. Și la Teatrul Municipal a fost la fel. O vreme, am dormit în cabina de coafură. Când a aflat, doamna Bulandra m-a dus la primul secretar și, ajungând în fața lui, a căzut în genunchi: «E cea mai talentată actriță a mea, ultimul meu copil. N-are casă».” (Monica Patriciu, Portrete paralele, București, Editura Curtea Veche, 2000).

vasilica tastaman cornel coman

Vasilica Tastaman (Corina) și Cornel Coman (Profesorul) în filmul Comedie fantastică (1975) de Ion Popescu Gopo

La 18 ani, Vasilica Tastaman descoperea Teatrul Radiofonic.

A fost lansată în lumea radioului de Moni Ghelerter sub îndrumarea căruia juca în spectacolul Familia Covaci. Premiera avea loc la Sala Rapsodia de pe Lipscani, iar Doamna Bulandra, prezentă în sală, o va angaja o lună mai târziu la Teatrul Municipal pe „aia mică”, cum o numea. Prima ei piesă la microfon, care i-a dat emoții strașnice, a fost Caleașca de aur de Leonid Leonov. Juca rolul unei tinere îndrăgostite, alături de Octavian Cotescu. Fericirea ei a fost dublă. Din distribuție făceau parte și alți mari actori: George Vraca, Maria Filotti, Nineta Gusti, Radu Beligan.

vasilica tastaman dan puican

 Alături de surorile Cocea și Dan Puican la Teatrul Național Radiofonic

Au urmat zeci și zeci de spectacole radiofonice: Mamouret (1960) de Jean Sarment, cu Lucia Sturdza Bulandra în rol de actriță, dar și traducătoare; Rusalka (1960) de Puşkin, în regia lui George Teodorescu; Donna Alba (1969) de Gib Mihăescu și Femeile țâfnoase (1971) de Carlo Goldoni, ambele în regia lui Constantin Moruzan; Sfârșit de veac în București (1970) de Ion Marin Sadoveanu, în regia lui Cristian Munteanu, sau Fantezie de vară (1975) de Dumitru Solomon, și Salariul gloriei (1979) de Clifford Odets, în regia lui Dan Puican.

annie-musca

Annie Muscă

Vezi: arhiva rubricii Remember

costintuchilaEVOCĂRIannie muscă,brăila,cornel coman,elena deleanu,evocare de annie muscă vasilica tastaman,ion popescu gopo,vasilica tastaman
de ANNIE MUSCĂ Vasilica Tastaman (6 octombrie 1933–30 martie 2003) Cunoscuta actriță de teatru și film s-a născut pe strada Sabinelor, în cosmopolita Brăilă. Crescută fără tată, cârmaci de șlep, care murise în timpul războiului, și rămasă orfană de mamă la vârsta adolescenței, Vasilica este remarcată la Teatrul din Brăila, unde...