Spectator, ca la teatru – rubrică de RĂZVANA NIȚĂ

mos craciun tableta satirica razvana nita

rubrica spectator ca la teatru revista teatrala radioI se spune Crăciun. Moş Crăciun. Într-o perioadă a fost nevoit să apeleze la un nume de împrumut, un pseudonim dacă vreţi – Moş Gerilă. Obişnuieşte să se activeze exclusiv în luna decembrie. În restul anului se antrenează pentru a rămâne în formă şi strânge informaţii. Lucrează printr-o reţea de interpuşi – părinţi, bunici, directori de instituţii etc. În fond e un materialist – crede că orice faptă bună merită răsplătită cu un cadou. Pretinde liste care să conţină atât şiruri de dorinţe cât şi argumentele pro. Se preface că se lasă greu. În realitate, e uşor influenţabil. 

daruri de craciun copii

Se zice că în toată combinaţia asta cei mai naivi sunt copiii. Nu vă lăsaţi amăgiţi! Nuveteran mos-craciun slăbiţi vigilenţa! Ceva bănuiesc ei dar vă lasă să vă chinuiţi creând iluzii. Am o colegă care în ultimele două săptămâni şi-a transformat biroul de la serviciu în spaţiu de depozitat cadouri: machete de trenuleţe, urşi de pluş uriaşi, munţi de dulciuri, console de jocuri, spider men-i înfiorători, t-rex-i greţoşi plus o serie de orătănii bizare, amestec de monstruos şi lipsă de noimă, ceva fără gură sau cu un singur ochi, ciudăţenii pe care le suceşti perplex fără a le da de capăt. Rămâi confuz ca ardeleanul în faţa girafei. Copilul trebuie să aibă surpriză, să se prăvalească peste el un morman de daruri mai mult sau mai puţin comestibile.

De asta, nu ştiu de ce, pentru mine Moş Crăciun are ceva şi din Bau-Bau. Urmăriţi feţele copilaşilor luaţi pe genunchi de acest şef al celui mai mare depozit cu jucării. Nu mişcă, nu zâmbesc, nu clipesc. Sunt îngroziţi, şocaţi. O barbă neverosimil de albă şi de vătuită le intră în gură, văd roşu înaintea ochilor în timp ce o voce cavernos-senilă le şopteşte la ureche: „Ia spune tu, dragul moșului, ai fost cuminte?” Interogatul se uită cu disperare către părinţii care se află în celălalt capăt al încăperii şi asemenea unui adevărat car de reportaj, îl filmează simultan cu telefonul, tableta şi camera de luat vederi. Chipul lui cere ajutor. Nu mai vrea maşinuţa cu telecomandă. Îi pare rău că a insistat atât. 

montaj mos craciun

Cine a zis că Moş Crăciun nu există? În decembrie e chiar o inflaţie. Moş Crăciun vine cu trenul pentru copiii ceferiştilor, cu Salvarea pentru copiii angajaţilor la SMURD, cu avionul pentru fiii de piloţi, cu vaporul pentru odraslele marinarilor. Avem Moş pompier, fotbalist, cofetar, bucătar, chitarist etc. 

mos craciun chitarist

Moşu’ arată în funcţie de buget: mai răvăşit sau precar (o barbă rară sau din vată sanitară sau lâna de la un pulover deşirat, o fost căciulă de schi, ghetele bunicului combatant în cel de-al doilea război mondial, pantaloni roşii de la treningul supraelastic) sau, dimpotrivă, ca în reclame (ochelari cu ramă de aur, barbă platinată, curea de firmă, păr în bucle à la Ludovic al XIV-lea). 

mos-craciun barba cu bucle ochelari

mos craciun agent sub acoperireCel mai important element indispensabil unui Moş Crăciun este… burta. Anul ăsta am văzut nişte Moşi supli, când nu de-a dreptul famelici, care sfătuiau copiii să mănânce fructe şi legume, să se spele pe dinţi cu obstinaţie, să bea 2 l de apă pe zi, să tragă de fiare şi să pape cozonacul vegan (din coji de curmale, apă de trandafiri, ulei de ricin şi petale de crin). Mare e grădina… 

În fine, sfatul meu este următorul: Bucuraţi-vă de Sărbători, de prieteni, de bradul împodobit! Fiţi voi înşivă Moş Crăciun pentru cei din jur (aşa mergeţi la sigur, şi voi şi ei. Sau oricum riscaţi mai puţin)! Proliferaţi! Nu renunţaţi la complicităţi pentru ducerea la îndeplinire a misiunilor pozitive! Nu vă refuzaţi un pahar de vin! Evitaţi aparatele de fitness şi nu neglijaţi toba (de casă)! Râdeţi mult şi faceţi schimb de urări! Fiţi zeloşi, harnici şi darnici! Nu vă temeţi! Suntem mulţi. Vom învinge! 

razvana nita

  Răzvana Niță. Foto: Petre Lupu

Grafică și ilustrații de Costin Tuchilă.

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Spectator, ca la teatru de Răzvana Niță

Alte articole de Răzvana Niță: Va fi ora exactă 

Quo Vadis, Marie…cronică de teatru

„Port doliul vieţii mele…”, cronică de teatru 

Cu seriozitate, despre umor, cronică de teatru

Sub semnul creativităţii, cronică de teatru

Mozart rulz, cronică de teatru

Conformism şi nonconformism sau Viaţa pe brânci şi aplauzele în picioare, cronică de teatru

Dance me to the end of love

Istoria pe scenă

Seducţia vocilor şi actualitatea clasicilor, cronică de teatru radiofonic

Constantin Brâncoveanu – cu trei zile înaintea Învierii, cronică de teatru radiofonic

Tablouri într-o expoziţie, cronică de teatru radiofonic

Aventura care schimbă destine, cronică de teatru radiofonic

Moartea glumeşte până la capăt, cronică de teatru radiofonic

Taina întâmplării: Felix şi Pietro – Such a perfect day, cronică de teatru radiofonic

Între Mitică, prinţul mahalalei şi Hamlet, prinţul Danemarcei 

Teatru în grădină – Comedii, capriţuri, pamplezircronică de carte

Caragiale – între exces şi blestemul veşnicei actualităţi, cronică de carte

Există și întâmplări fericite 

costintuchilaSPECTATOR, CA LA TEATRUmoș crăciun astăzi,mos crcaiun ca bau bau,moș gerilă,publicistică,răzvana niță,satira,spider man
Spectator, ca la teatru – rubrică de RĂZVANA NIȚĂ I se spune Crăciun. Moş Crăciun. Într-o perioadă a fost nevoit să apeleze la un nume de împrumut, un pseudonim dacă vreţi – Moş Gerilă. Obişnuieşte să se activeze exclusiv în luna decembrie. În restul anului se antrenează pentru a rămâne...