de RALUCA NIȚĂ

Ermanna Montanari Aung San Suu Kyi

Vita agli arresti di Aung San Suu Kyi (Viaţa în arest a lui Aung San Suu Kyi) este titlul noului spectacol produs de Teatro delle Albe din Ravenna, despre viaţa celei mai cunoscute personalităţi politice din Birmania, simbol al non-violenţei, Premiul Nobel pentru pace în 1991, astăzi lider al opoziţiei şi candidată la președinţia ţării sale la alegerile de anul viitor.

Rolul lui Aung San Suu Kyi este interpretat de Ermanna Montanari, Premiul Eleonora Duse în 2013, sufletul – împreună cu Marco Martinelli – al Companiei teatrale din Ravenna înfintaţă în 1983.

„Întâlnirea noastră cu această fermecătoare eroină modernă care, închisă în tăcerea impusă de regim, a reuşit să înfrângă violenţa dictaturii militare cu acţiuni lipsite de orice formă de agresivitate, nu este deloc întâmplătoare”, mărturiseşte actriţa. „Vara aceasta am vizitat Birmania, i-am respirat aerul, i-am cunoscut oamenii, am văzut casa lui Suu Kyi şi am înţeles că vom face un spectacol-tribut dedicat ei.”

Ermanna Montanari

Ermanna Montanari

Spectacolul parcurge 50 de ani din istoria ţării: de la asasinarea generalului Aung San, tatăl lui Suu Kyi, ucis în 1947 când abia împlinise 30 de ani, până la momentul când casa va deveni o închisoare pentru liderul de azi al opoziţiei. Aici va rămâne în compania gândurilor, viselor şi fantomelor trecutului din 1988 până în 2010.

Bogat în imagini poetice, onirice şi politice, spectacolul propune şi textul discursului ţinut de Suu Kyi la 26 august 1988 la Shwedagon Pagoda din Rangon după masacrarea studenţilor în revolta din 8 august. De asemeni, cuvintele pronunţate cu ocazia înmânării Premiului Nobel pentru pace pe care fosta deţinută îl va dedica „tuturor luptătorilor birmani torturaţi şi ucişi”.

Dragostea faţă de ţară o va împedica să fie alături de iubitul ei soţ, care va muri de cancer în 1999 lăsând-o văduvă cu doi copii, Alexander şi Kim, ţinuţi departe de ea timp de mulţi ani.

Profund conştientă că nu poţi avea o credinţă fără să plăteşti un preţ, Suu Kyi susţinea că „pericolul nu este puterea care corupe, ci teama”.

Corespondenţă de la Roma

raluca nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Belarus Free Theatre sau fuga din ţară pentru libertate

costintuchilaȘTIRIAung San Suu Kyi,birmania,Ermanna Montanari,premiul nobel pentru pace,raluca niță,teatro delle albe ravenna
de RALUCA NIȚĂ Vita agli arresti di Aung San Suu Kyi (Viaţa în arest a lui Aung San Suu Kyi) este titlul noului spectacol produs de Teatro delle Albe din Ravenna, despre viaţa celei mai cunoscute personalităţi politice din Birmania, simbol al non-violenţei, Premiul Nobel pentru pace în 1991, astăzi...