Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIŢĂ

monica-gueritorre-judy-garland-roma-corespondenta-revista-teatrala-radio

rubrica-roma-caput-culturaeVeselă, vitală, talentată şi fragilă – farmecul lui Judy Garland se naşte din contraste. „Mi-a fost simplu să fiu un star, spunea ea. Să trăiesc mi-a fost însă mult mai greu.”

Cu un talent remarcabil, actriţa Monica Guerritore o interpretează pe Judy Garland în spectacolul End of the Rainbow de Peter Quilter, regizat de Juan Diego Puerta Lopez, pe scena Teatrului Sistina din Roma.

afis-end-of-the-rainbow

Pe adevăratul său nume Frances Ethel Gumm, cântăreaţa şi actriţa Judy Garland s-a născut în Minnesota pe 10 iunie 1922. Încă de la 3 ani cântă alături de surorile ei mai mari (Mary Jane Gumm şi Virginia Gumm) în diferite vodeviluri, pe diverse scene din Grand Rapids şi se face iubită și admirată de public. Se mută din 1927 cu familia sa în California şi îşi continuă cariera cântând în trupa „The Gumm Sisters” cu care obţine succes după succes la Chicago.

judy_garland

La vârsta de 15 ani semnează un contract cu celebra casă de producţie Metro Goldwyn Mayer, contract ce prevede ca actriţa să facă un cuplu actoricesc cu alt copil-minune al ecranului, Mickey Rooney şi să apară în numeroase filme comerciale de succes, filme despre şi pentru adolescenţi, reprezentând pentru aceştia o pereche faimoasă, care anticipa cu inocenţă bucuriile şi dramele vârstei.

După cinci căsnicii eşuate, cu compozitorul şi regizorul muzical David Rose (1941–1944), celebrul cineast Vincente Minnelli (1945– 1951), producătorul Sidney Luft (1952–1965), actorul Mark Herron (1965–1969) şi actorul Michey Deans şi după mai multe căderi nervoase, Judy Garland încearcă să se sinucidă de mai multe ori. Pe 22 iunie 1969 reuşeşte în Chelsea, Londra, amestecând alcoolul cu o supradoză de droguri. Avea numai 47 de ani.

judy-garland

Judy Garland

Rămân trei copii, și ei actori talentaţi: Liza Minneli (deţinătoarea Oscarului pentru interpretarea din Cabaret, 1972) care, se pare, moşteneşte mult din talentul părinţilor ei, Lorna (nominalizată în 2001 la Emmy Awards) şi Joey Luft.

Pentru a interpreta rolul divei americane, actriţa Monica Guerritore s-a pregătit luni de zile cu coregraful celor mai celebre spectacole de musical de la RAI, Gino Landi, iar pentru a cânta live pe scenă timp de trei ore a lucrat cu Maria Grazia Fontana şi Lisa Angelillo.

monica-gueritore-end-of-the-rainbow

„Singurătatea lui Judy Garland provenea dintr-un talent fără margini care parcă nu îi dădea pace, explică actriţa. Spunea foarte bine scriitorul italian Leonardo Sciascia: Există talente care strălucesc asemeni stelelor, devorând însuşi trupul în care locuiesc. Vorbim de Judy Garland dar acelaşi lucru se poate spune despre Amy Winehouse, Whitney Houston sau Edith Piaf.”

Cu opt schimbări de costum, cu melodii clasice ca Smile sau That’s entertainment cântate cu pasiune, Monica Guerritore realizează portretul unei artiste complexe, uneori cu ironie, alteori cu profunzime dramatică. „Era conştientă de talentul ei, adaugă actriţa. Obişnuia să spună: e teribil să ştii tot ce poţi face şi să îţi fie teamă că nu vei reuşi să o faci. Îşi dorea să moară pe scenă.”

monica-judy

Monica Guerritore în End of the Rainbow

În distribuție, alături de Monica Guerritore: actorii Alessandro Riceci şi Aldo Gentileschi, cărora li se adaugă soliştii Vincenzo Melocarro, Stefano Napoli şi Gino Binchi, care interpretează muzica pentru spectacol compusă de Marcello Sirignano.

Corespondenţă de la Roma

Videoclip

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

„Segreti d’autore”, Festivalul Mediului, Ştiinţelor şi Artelor de la Cilento (Salerno) 

Marcidofilm!, un nou teatru la Torino

Nouvelle Vague pe scena Teatrului Carignano din Torino

Globe Theatre prezintă „Hamlet” în 197 de teatre din lume

Shakespeare: un spectacol, o epocă, un afiş

„Numele trandafirului”, ultimul text teatral gândit de Umberto Eco

Pacienţii în sală, medicii pe scenă!

Daţi-i un teatru şi vă construieşte o lume – povestea unui dramaturg de succes

La Milano, „Regele Lear” se joacă în piscină

Într-o cetate medievală se face teatru sărac din idei bogate

Gianfranco de Bosio, un destin, mai multe vieţi

Dario Fo, un artist al Renaşterii în zilele noastre

Suferinţa de a te simţi străin, la Teatrul Elfo Puccini din Milano

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEend of the rainbow,judy garland,liza minelli,monica guerritore judy garland,musical,raluca niță,teatre la roma,teatru sistina roma
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIŢĂ Veselă, vitală, talentată şi fragilă – farmecul lui Judy Garland se naşte din contraste. „Mi-a fost simplu să fiu un star, spunea ea. Să trăiesc mi-a fost însă mult mai greu.” Cu un talent remarcabil, actriţa Monica Guerritore o interpretează pe Judy Garland în...