totul e un joc paul ioachim cornel todea tvr

Cornel Todea, de la a cărui naștere se împlinesc 80 de ani în 18 noiembrie 2015, a abordat cu vervă și imaginație textul lui Paul Ioachim, în care dramaturgul amestecă viața de zi cu zi cu cea de pe scenă. Spectacolul Totul e un joc de Paul Ioachim va putea fi urmărit luni, 16 noiembrie 2015, ora 20.10 la TVR 2. În distribuție: Mircea Rusu,  Damian Crâșmaru, Oana Ioachim, Ileana Cernat, Lucian Ifrim, Florentina Luican, Valentin Uritescu. Decorurile: Virgil Popa. Costumele: Elena Timonu. Redactor: Ioana Prodan. Regia artistică: Cornel Todea. 

totul-e-un-joc

În Totul e un joc, dramaturgul Paul Ioachim amalgamează realitățile. Viața unui actor faimos care își căsătorește fiica cu un regizor de succes se împletește cu repetițiile pentru premiera piesei în care un personaj, actor faimos, își mărită fiica cu un alt personaj, regizor de succes, iar defectele și problemele de pe scenă sunt oglinda fidelă a celor din afara ei.

Cornel Todea

Cornel Todea

Cornel Todea (18 noiembrie 1935, Cluj–30 august 2012) a fost unul dintre oamenii care au marcat atât istoria televiziunii, cât și pe cea a teatrului din România. În articolul său din „Observatorul cultural” din septembrie 2012, Iulia Popovici îl descrie astfel: „Persoană extrem de jovială, pulsând de viaţă şi cu un simţ al umorului mai mult decât remarcabil, Cornel Todea a făcut film, teatru dramatic, de copii, de televiziune, dar a fost şi realizator şi moderator TV, moderator al unor emisiuni radiofonice (avea o bună voce de radio, pe lângă o bună prezenţă fizică), a predat regie şi actorie, toate – «ca o probă de consecven­ţă a incapacităţii de a mă dedica unei singu­re activităţi». În urmă cu cîţiva ani, a lansat la Teatrul «Ion Creangă» un festival internaţional dedicat teatrului pentru copii – «100, 1.000, 1.000.000 de poveşti» –, cu un important concurs de dramaturgie adresată acestui public (singurul de acest fel din România), din dorinţa de a face ca scena să le spună celor mici poveşti ale timpurilor lor, şi a lansat primul program de teatru pentru copii între 0 şi 3 ani. […] Cornel Todea nu a fost niciodată un regizor în căutarea succesului şi a premiilor (deşi a primit destule, în domeniile diverse în care a lucrat), ci a noului, a energiilor proaspete, a contactului direct cu spiritul momentului.”

Activitatea sa în teatru include peste 50 de piese puse în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul Naţional din Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul „Bulandra”, Teatrul „Nottara”, Teatrul „Ion Creangă”), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa.

Oana Ioachim

Oana Ioachim

În televiziune, Todea a semnat regia pentru peste 200 de spectacole de teatru TV, emisiuni muzicale, programe de divertisment, filme artistice şi documentare TVR. Din 2004, el a moderat emisiunea săptămânală „Cafeneaua literar-artistică” la Radio România Cultural. A  jucat în filmul Pe malul stâng al Dunării albastre (1983) şi a regizat mai multe lungmetraje printre care: Prinţul negru (1988), Iată femeia pe care o iubesc (1981), Dragostea mea călătoare (1980), Singur printre prieteni (1979), Comoara din Carpaţi (1975), Adio, dragă Nela (1972). De asemenea, Cornel Todea a semnat regia a numeroase filme de televiziune, între care: Totul e un joc? (1998), Trei surori (1994), Preţul succesului (1977), A doua linie (1976), Samy (1970), Noul locatar (1968), Om de treabă (1968), Interpretări la cleptomanie (1967), Neguţătorul de ochelari (1967), Moartea Bessiei Smith (1966). Cornel Todea era şi un susţinător al tinerelor talente, el fiind, începând din 1998, director artistic al Galei Tânărului Actor HOP, organizată de UNITER.

totul-e-un-joc 2

Imagini din spectacol. Sursa foto: TVR

logo mic casa de productie tvrSpectacolul face parte din programul editorial de valorificare a arhivei TVR  și este inclus în ciclul UNITER 25, ca spectacol premiat la Gala UNITER 1998 – Premiul pentru Teatru TV.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Comunicat al Casei de producție a TVR

 

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVaniversare cornel todea,casa de productie tvr,cornel todea,damian crâțmaru,iată femeia pe care o iubesc,ileana cernat,mircea rusu,oana ioachim,paul ioachim,samy,teatru tv,totul e un joc,trei surori,valentin uritescu
  Cornel Todea, de la a cărui naștere se împlinesc 80 de ani în 18 noiembrie 2015, a abordat cu vervă și imaginație textul lui Paul Ioachim, în care dramaturgul amestecă viața de zi cu zi cu cea de pe scenă. Spectacolul Totul e un joc de Paul Ioachim va...