premiera teatrului tineretului piatra neamt

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț anunţă premiera spectacolului Vicleniile lui Scapino de Molière. în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, care se va juca la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă, 18 şi duminică, 19 octombrie 2014, de la ora 19.00, la Sala Mare. Traducere de Doru Mareş. Adaptarea scenică: Alexandru Mâzgăreanu. Distribuția (în ordinea indicată de autor): Argante: Dan Grigoraş; Géronte: Daniel Beşleagă; Octave: Florin Hriţcu; Léandre: Dragoş Ionescu; Zerbinette: Nora Covali / Corina Grigoraş; Hyacinthe: Alexandra Suciu; Scapino: Cezar Antal; Sylvestre: Rareş Pîrlog; Nérine: Nora Covali / Corina Grigoraş; Carla: Ingrid Robu. Scenografia: Romulus Boicu. Muzica: Alexandru Suciu.

afis vicleniile lui scapino teatrul tineretului piatra neamt

Din secolul al-XVII-lea ajung până la noi ecourile unui râs tonic, lucid, curativ: râsul domnului Molière. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, își apăra astfel spectacolele sale hohotitoare: „Datoria comediei fiind de a îndrepta oamenii distrându-i, am crezut că, în îndeletnicirea pe care o am, nu-mi rămâne altceva mai bun de făcut decât să atac, prin reprezentări ridicole, viciile secolului meu.” (Prima jalbă către rege în apărarea piesei Tartuffe).

vicleniile lui scapino moliere

Premiera absolută a Vicleniilor lui Scapin a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind  jucat de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie şi a fost puţin reluat în timpul vieţii lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă. Pentru Teatrul Tineretului, Vicleniile lui Scapin are o puternică amprentă afectivă, fiind primul spectacol din repertoriul său. Evenimentul a avut loc pe 3 octombrie 1958, regia spectacolului aparținînd lui David Esrig, iar scenografia fiind semnată de S. Briss.

farsa de moliere scapin

Iată că în 2014 tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu îmbracă piesa în haină nouă. Undeva, pe o plajă, unde este fieful tinerilor dezlănțuiți în distracție, Scapino și-a lăsat (în alt secol) pălăria țuguiată, costumul cu dungi verzi pe fond alb, sabia de lemn, masca și s-a îmbrăcat în pantaloni scurți. Dar spiritul lui de panglicar viclean, capabil să te vândă într-o lingură de apă, a rămas același ca pe vremea lui Molière. Farsa lui Molière a prins culoarea vremurilor noastre: cu Trabant flower-power, investit cu inedite funcții de divertisment, cu doze de bere eliberându-și vulcanic conținutul în toiul petrecerilor pe plajă etc., dar spiritul ei a rămas același: zeflemisirea obtuzității, plăcerea enormă a celui considerat umil de a le juca puternicilor renghiuri teribile.

Raluca Naclad

secretar literar

 piese de moliere teatrul tineretului piatra neamt

imagine din vicleniile lui scapino piatra neamt

scapin

costintuchilaPREMIERĂalexandru mâzgăreanu,les fourberies de scapin,palais-royal,panglicar,prima piesa montata la teatrul tineretului din piatra neamt,teatrul tineretului piatra neamț,trabant flower-power,vicleniile lui scapino
Teatrul Tineretului din Piatra Neamț anunţă premiera spectacolului Vicleniile lui Scapino de Molière. în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, care se va juca la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă, 18 şi duminică, 19 octombrie 2014, de la ora 19.00, la Sala Mare. Traducere de Doru Mareş. Adaptarea scenică: Alexandru Mâzgăreanu. Distribuția (în ordinea indicată de autor): Argante:...