cronica de teatru sefele teatrul odeon marina roman

Un spectacol la care poţi râde aşa cum râzi atunci când te uiţi în oglindă după ce ai plâns şi vezi cât de caraghios ţi s-a înroşit nasul. Un spectacol despre care nu poţi spune doar că ţi-a plăcut, pentru simplul fapt că, la prima ocazie, îţi va veni în minte cu o replică, un gest, cu o tresărire de suflet provocate de adevărul din scenă. Teatral esenţial: Şefele. Este una dintre cele 16 piese pe care Werner Schwab le-a scris în numai patru ani (a murit în noaptea cu care începea 1994, la 36 de ani). Şi un titlu uimitor de rezistent în repertoriul Teatrului Odeon.

afis sefele werner schwab

Trei femei petrec o vreme în faţa unei sticle de vin, visând şi vorbind până la ecorşeu, până când tu, spectatorul care a fost adus pe scenă să participe la petrecere şi căruia Mariedl chiar îi curăţă pantofii, ai senzaţia că se rostesc vorbele pe care tu nu ai curajul să le rosteşti şi se fac gesturi pe care tu nu ai curajul să le faci. Trei femei: Grete, Erna şi Mariedl. Pentru că Mariedl le deconspiră convenţia, Grete şi Erna o vor ucide. Atât.

sefele de werner schwab la teatrul odeon din bucuresti

Şefele. Fotografii de George Dăscălescu, Teatrul Odeon

În ceea ce mă priveşte, eu merg pe mâna autorului care spune că „teatrul este un exerciţiu metafizic de gimnastică la sol”. Regizorul Sorin Militaru abordează minimalist textul, ceea ce duce la acea rigoare a semnului teatral menit să ajungă la adevăr. Numele celor trei actriţe se cade a fi scris cu majuscule: Coca Bloos (Mariedl), Dorina Lazăr (Grete) şi Emilia Dobrin (Erna).

Marina Roman

 Cronici de Marina Roman: Yentl, păcatul de a vrea să ştii

„Urâtul” sau reducerea la obiect

Un spectacol ratat… călinescian

La „Masca”, un spectacol perfect veneţian

Vizitați site-ul Teatrului Odeon

costintuchilaCRONICA DE TEATRUcoca bloos,convenție,cronica de teatru de marina roman,dorina lazăr,emilia dobrin.,minimalist,sefele de werner schwab,sorin militaru

Un spectacol la care poţi râde aşa cum râzi atunci când te uiţi în oglindă după ce ai plâns şi vezi cât de caraghios ţi s-a înroşit nasul. Un spectacol despre care nu poţi spune doar că ţi-a plăcut, pentru simplul fapt că, la prima ocazie, îţi va veni...