premiera visul unei nopti de vara teatrul national bucuresti

Cea mai erotică dintre piesele shakespeariene, aşa cum ne-o înfăţişează, tot mai des, viziunile regizorale contemporane, Visul unei nopţi de vară, în regia lui Petrică Ionescu se joacă în premieră pe Scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Premiera pentru presă este programată miercuri, 23 decembrie 2015, la ora 19.00.

Visul unei nopți de vară de la TNB reunește elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, impresionante construcții vizuale, un incitant balet contemporan și un excepțional fond muzical, într-un ambient de spectacol ieşit chiar dintr-un vis, pe care l-au „visat”, împreună cu regizorul, artişti români şi străini de renume: Helmut Stürmer (decorurile), Corina Grămoșteanu (costumele), Florin Fieroiu (coregrafia), Jean Schwartz, Petre Ancuța (muzica), Chris Jaeger (lighting design).  

visul unei nopti de vara tnb

Un vis populat de zei și muritori, de duhuri, spiriduși și zâne, în interpretarea unor actori consacrați ai Teatrului Național, cărora li se alătură tineri artiști ai scenei bucureștene, într-o amplă distribuţie, din care amintim:  Mihai Constantin, Marius Bodochi, Maia Morgenstern/Daniela Nane, Claudiu Bleonţ, Costel Constantin /Tomi Cristin, Raluca Petra, /Alexandru Călin/Vlad Bârzanu, István Teglas, Vitalie Bichir, Dorin Andone, Daniel Badale, Ştefan Ruxanda, Ilinca Hărnuţ, Ana Covalciuc/Raphaela Lei, Silviu Mircescu, Bogdan Costea/Costi Apostol.

Nebunul, îndrăgostitul și poetul, toți sunt alcătuiți din fantezie, spune Shakespeare. Asemenea lor, regizorul Petrică Ionescu plăsmuiește, cu această nouă montare, un extraordinar univers oniric și feeric, clocotind de erotism, instincte primare și, mai presus de orice, de energii vitale. Un vis fantastic, în care cuplurile, pasiunile şi poveştile de iubire se fac şi se desfac ca prin vrajă, antrenând acorduri când mai vesele, când mai triste, cu mişcări frenetice şi spectaculoase schimbări de decor; o fantezie luxuriantă ce coboară peste o magică noapte de Sânziene, antică am spune, dacă n-ar fi atât de actuală!

visul unei nopti de vara petrica ionescu

Fotografii de Chris Jaeger și Florin Ghioca. Sursa foto: Teatrul Naţional din Bucureşti

„Iubirea este, în viziunea foarte pesimistă a lui Shakespeare, numai o iluzie, ca și teatrul și viața însăși. Am descoperit deriziunea absolută și cruzimea fără scăpare a experienței amoroase, mărturiseşte regizorul. Iluziile fără sfârșit. Aceste adevăruri multiple am încercat să le transmit cu cruzime, păstrând sarcasmul și umorul prezent în fiecare inflexiune a textului shakespearian”.

Petrica Ionescu

Petrică Ionescu

Regizor de origine română stabilit în Franța, Petrică Ionescu este considerat unul dintre marii inovatori în domeniul regiei de teatru, al scenografiei, operei și baletului. Tot pe Scena Mare a TNB a mai semnat, în 2006, regia spectacolului Burghezul gentilom, care s-a bucurat de un mare succes de public.

Comunicat al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti

logo revista teatrala radio

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂburghezul gentilom,costel constantin,lari giorgescu,maia morgenstern,mihai constantin,petrică ionescu,shakespeare,teatrul național bucurești,vis erotic,visul unei nopti de vară
Cea mai erotică dintre piesele shakespeariene, aşa cum ne-o înfăţişează, tot mai des, viziunile regizorale contemporane, Visul unei nopţi de vară, în regia lui Petrică Ionescu se joacă în premieră pe Scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Premiera pentru presă este programată miercuri, 23 decembrie 2015, la ora 19.00. Visul unei...