festivalul neta visul unei nopti de vara georgia

În deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, în data de 28 august 2015, la ora 18.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, se va juca una din cele mai novatoare montări shakespeariene, Visul unei nopţi de vară, de la Teatrul de Stat de Muzică şi Dramă  „Vaso Abashidze” din Tbilisi, spectacol încununat la premiile „Duruji” 2013 cu Marele Premiu al Georgiei, precum şi cu alte trei premii, pentru cea mai bună: regie – David Doiashvili, interpretare feminină – Ana Aleksishvili (în Helena) şi interpretare masculină – Archil Sologashvili (Philostrat şi Puck).

visul unei nopti de vara david doiashvili

Ieşită din tiparele clasice, după cum au apreciat criticii georgieni, nicio altă versiune a acestei piese nu ne dezvăluie atât de multe conexiuni între personajele mistice și ideile ascunse ale operei celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Jocul actorilor, decorul, light designul, echipa de proiecţii video şi animaţii, dar și muzica superbă a lui Chopin creează o atmosferă de feerie şi vis care, în combinaţie cu terifiantul coşmar, impresionează profund publicul de toate naţiile și credinţele din toată lumea.

visul unei nopti de vara festivalul neta

Performanţă şi afinitate regizorală, spectacolul de la Tbilisi, din 2012, reprezintă una din cele trei montări consecutive realizate de Doiashvili, celelalte fiind la Teatrul Naţional Croat, în 2013 şi la Teatrul Naţional al Ungariei din Budapesta, în 2014. Tot în seria realizărilor deosebite se înscriu şi cele 9 premii din 12 nominalizări, primite de alt spectacol al său pe un text de Shakespeare, Macbeth, la Rijeka International Theatre Festival of Croatia, în 2010.

Visul_Georgia.4.

Artist de frunte al Georgiei, distins cu Medalia de onoare, în 2003 şi cu Ordinul Sfânt în 2013, de numele lui David Doiashvili se leagă şi revigorarea activităţii teatrului pe care-l conduce de un deceniu, confirmată şi prin numeroase participări la festivaluri naţionale şi internaţionale, premii personale şi premii ale spectacolelor Teatrului  „Vaso Abashidze” din Tbilisi.

David Doiashvili

David Doiashvili

Născut în 1971, celebrul regizor georgian a atras atenţia lumii încă de la începutul carierei, după absolvirea facultăţii fiind invitat în Anglia să monteze Vrăjitoarele din Salem la West Yorkshire Playhouse. În aceeaşi perioadă, pe scena Royal National Theatre din Londra avea loc şi primul lui spectacol cu Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare. Dintre proiectele de succes cu texte de Shakespeare mai amintim  Regele Lear din 1995. Alături de Visul unei nopţi de vară, între cele mai populare montări ale lui Doiashvili se numără: Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand,  Asediul de Albert Camus, Casa de pe graniţă de Sławomir Mrożek, Despărţirea de Giorgi Eristavi ş.a. În afară de pasiunea pentru regie, David Doiashvili urmăreşte integrarea teatrului georgian în rândul teatrelor europene.

logo-neta-_9_

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radio

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIDavid Doiashvili,Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015,georgia,shakespeare,teatru tbilisi,teatrul national i l caragiale bucurești,visul unei nopti de vară
În deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, în data de 28 august 2015, la ora 18.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, se va juca una din cele mai novatoare montări shakespeariene, Visul unei nopţi de vară, de la Teatrul de Stat de...