Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

teatru de vara la praga aspects of alice

sigla rubrica teatru si teatre la pragaDe la 1 iulie până la 31 octombrie 2015 la Teatrul Ta Fantastika din Praga se joacă de două ori în fiecare zi (la orele 19.00 și 21.30) spectacolul clasic de „teatru negru”, nonverbal, Aspects of Alice (Viziunile lui Alice), pornind de la Alice în Ţara Minunilor de Lewis Caroll. Autorul, care semnează și regia, este Petr Kratochvíl. În distribuţie: Kateřina Navrátilová, Lenka Čermáková, Matěj Kopecký, Marcel Jakubovie, Vladimír Gut, Simona Cendelínová, Tereza Chudobová, Pavel Hejný.

aspects of alice ta fantastika praga

Datorită fanteziei, poeticii şi trucurilor tehnice perfecte, spectacolul a fost admirat de publicul din peste treizeci de ţări de pe trei continente (peste 7000 de reprezentații începând din 1990). Nu putem spune că este dramatizarea cărţii lui Caroll, dar începe practic acolo unde-şi încheie micuţa Alice drumul vieţii. Pe scenă autorul îi permite lui Alice, cu ajutorul fanteziei dumneavoastră, să treacă prin toate momentele frumoase şi dulci ale adolescenţei, cu primele iubiri, trezirea la maturitate, cunoaşterea vieţii, râsul şi plânsul, bucuria şi tristeţea.

Toate acestea pe fundalul coloritului vechiului oraş Praga, cu bijuteriile lui arhitectonice, cu bogata sa istorie, dar şi al Pragăi ca răscruce a două culturi: creştină şi evreiască.

aspects of alice praga teatrul ta fantastika

Imagini din spectacol. Sursa foto: Ta Fantastika

În faţa ochilor dumneavoastră prinde viaţă Catedrala Sfântul Vít, la fel ca şi regele Carol al IV-lea, vă plimbaţi prin misteriosul Cimitir evreiesc din Staré Město (Oraşul Vechi) iar mai târziu gustaţi libertatea redată în inima Europei acompaniaţi de muzica a lui Smetana. Prelucrarea artistică, proiecţia pe ecran mare, filmul animat, creat special pentru acest spectacol, marionetele, trucurile de scenă unice şi efectele de „teatru negru”, minunata muzică actuală a lui Petr Hapka, fragmente din ciclul de poeme simfonice Patria mea de Bedřich Smetana şi din Dansuri slave de Antonín Dvořák şi – repet – imaginaţia dumneavoastră – toate acestea creează o experienţă scenică de neuitat, pe care n-o puteţi vedea la nici un alt teatru.

Petr_Kratochvil

Petr Kratochvíl

Petr Kratochvíl este producător comercial, director artistic şi fondatorul Teatrului Ta Fantastika. A fost membru al Teatrului Ypsilon, în anul 1980 a emigrat fără voie în Austria şi apoi nu s-a mai putut întoarce la Praga decât după Revoluţia de catifea din 1989. Din Austria a plecat cu soţia în SUA, la New York, apoi s-a stabilit în Florida, şi-a pierdut căminul şi familia lărgită din Cehoslovacia, a pornit de la zero, a construit un teatru de mare succes în SUA, dar în 1990 s-a întors acasă. În anul 2012 s-a stablit în SUA cu toată familia.

Acum are şapte copii, originea evreiască l-a sortit să aibă teamă şi angoase de pierderea rădăcinilor şi a urmaşilor. De aceea are o familie numeroasă. „Aceasta e totul pentru mine, munca este doar un joc”, spune Petr Kratochvíl în interviul realizat de  Daniela Drtinováa, pentru Televiziunea cehă.

Pöttingovský_palác Prague

Palatul Pöttingovský

Teatrul Ta Fantastika îşi are sediul în Palatul Pöttingovský sau Pöttingský palác sau Žlutý dům (Casa galbenă), palat baroc pe strada Karlová nr. 8/186, în Staré Město (Oraşul Vechi), protejat ca monument cultural al Cehiei. Pe locul palatului actual existau două case gotice, ulterior renascentiste. Înaintea anului 1726, la ordinul contelui František Karel din Pötting, al cărui blazon şi al soţiei sale, Marie Josefa din Žerotín, se văd pe portalul palatului, a fost reconstruit şi unit cu o clădire în stilul baroc târziu. Autorul palatului baroc este Jan Blažej Santini, arhitectul Palatului Morzin (Ambasada României din Praga).

black light theatre praga

În anii 1929–1931 a avut loc reconstrucţia după planurile lui František Kavalír. Din anul 1924 palatul este în proprietatea Societăţii religioase a unitarilor cehi. Bustul fondatorului acesteia, Norbert Čapek, se poate vedea în vestibulul palatului.

Corespondență de la Praga

Videoclip

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAalice în țara minunilor,aspects of alice,black light theatre,Catedrala Sfântul Vit,dvorak,Lewis Caroll,lidia nasincova,Petr Hapka,Petr Kratochvíl,Pöttingský palác,praga,smetana,Staré Město,teatru negru,teatrul ta fantastika
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ De la 1 iulie până la 31 octombrie 2015 la Teatrul Ta Fantastika din Praga se joacă de două ori în fiecare zi (la orele 19.00 și 21.30) spectacolul clasic de „teatru negru”, nonverbal, Aspects of Alice (Viziunile lui Alice), pornind...