de OANA CRISTEA GRIGORESCU

calauza petre barbu

Vineri, 17 februarie 2017, la ora 22.30, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră absolută, Călăuza de Petre Barbu. În distribuție Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru şi Romeo Tudor. Regia și adaptarea radiofonică este semnată de Mihnea Chelaru. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Înregistrări de teren: Mădălin Cristescu. Muzica: George Marcu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. 

calauza petre barbu

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc luni, 13 februarie 2017, la ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic din București (Calea Victoriei, nr. 38–40). Intrarea este liberă.

Actorul Vlad Ivanov, consacrat în filmele Noului val românesc, premiat în 2015 la Gala UNITER cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol masculin (Omul cel bun din Seciuan, Teatrul Bulandra), și distins, în 2014, la Gala Premiilor Teatrului Național Radiofonic cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină (Patru povestiri de Petre Barbu), interpretează acum rolul Călătorului. Partenerul său e Constantin Cojocaru, în rolul Călăuza, actor cu o filmogrfie impresionantă şi memorabile roluri de scenă la Teatrul Odeon, în teatrele din ţară și la teatrul radiofonic.

Petre Barbu

Petre Barbu

Călăuza adaptează pentru teatrul radiofonic nuvela omonimă de Petre Barbu, o povestire cu rădăcini în tradiţia prozei fantastice româneşti. Povestirea abordează motivul vieții ca o călătorie şi al sondării graniţei către lumea de dincolo. Publicată în 2014 pe blogul autorului de pe site-ul adevărul.ro, Călăuza face parte din seria celor 93 de schițe scrise între 2012–2016, incluse acum în antologia Cățărarea în cer (ianuarie 2017, Editura Cartea Românească, București), cel mai recent volum al lui Petre Barbu.

Scriitorul și dramaturgul Petre Barbu s-a afirmat în literatura română contemporană încă de la debutul din 1995 cu romanul Dumnezeu binecuvântează America cu care a câştigat concursul de debut al editurii Nemira. Dramatizarea romanului i-a adus Premiul I la Concursului de Dramaturgie ”Camil Petrescu” al Ministerului Culturii în 1997 şi publicarea în acelaşi an a piesei în Antologia spectacolelor lectură a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. La stânga tatălui, a doua sa piesă, a fost nominalizată la concursul de dramaturgie Cea mai bună piesă a anului la UNITER în 1999, pentru ca în 2003 piesa Tatăl nostru care eşti în supermarket să-şi câştige râvnita recompensă la UNITER. La Teatrul Naţional Radiofonic regizorul Attila Vizauer a montat din creația lui Petre Barbu Dumnezeu binecuvântează America (1997) – premiul AICT, Tatăl nostru care eşti în supermarket (2004) şi Patru povestiri (2013) – premiul II la Festivalul Internațional ”Grand Prix Nova”.

O serie de cărţi de proză publicate în următorii ani confirmă valoarea literaturii lui Petre Barbu pe care criticul literar Daniel Cristea-Enache îl înscrie în linia clasicilor generaţiei ‘90 după apariţia romanului Marea petrecere.

Trailer

Interviu cu Petre Barbu

Vezi și: Petre Barbu: „Scriu teatru în momentele de odihnă, de respirație, când nu mai scriu proză”, interviu realizat de Oana Cristea Grigorescu, la rubrica Atelier

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Premieră absolută

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaPREMIERĂ ABSOLUTĂCalauza,Cățărarea în cer,constantin cojocaru,petre barbu,Tatăl nostru care eşti în supermarket,vlad ivanov
de OANA CRISTEA GRIGORESCU Vineri, 17 februarie 2017, la ora 22.30, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră absolută, Călăuza de Petre Barbu. În distribuție Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru şi Romeo Tudor. Regia și adaptarea radiofonică este semnată de Mihnea Chelaru. Regia de montaj:...