retrospectiva vremuri de pace 2013  timisoara teatrul csiky gergely

sigla teatrul maghiar de stat timisoaraTeatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara a sărbătorit în 27 martie 2013 Ziua Mondială a Teatrului cu premiera Vremuri de pace, în regia lui Hajdu Szabolcs. Tânărul regizor din Budapesta, deținător al mai multor premii internaționale, nu semnează doar regia, ci este și actor în propria piesă. Mai mult decât atât, la crearea spectacolului montat în Sala Mare a teatrului au contribuit nu doar actorii, dar și renumitul artist plastic şi scenograf Iuliana Vîlsan. De asemenea, din distribuție fac parte și actrița cu origini transilvănene Török-Illyés Orsolya, actorul Szabó Domokos, precum și cameramanul Nagy András. Acesta din urmă asigură și light design-ul montării.

vremuri de pace spectacol teatrul maghiar timisoara

Szabolcs Hajdu şi-a început cariera în lumea teatrului, apoi a urmat cursurile Universității de Artă Teatrală și Film din Budapesta. Cu primul său film de lung metraj, Macerás Ügyek, a câștigat premii la festivaluri naționale și internaționale. A participat apoi la diferite evenimente cinematografice de înalt rang. La Festivalul Filmului Maghiar, lung-metrajele sale s-au bucurat de un real succes, Hajdu câștigând în repetate rânduri marele premiu. Poate cel mai important succes al său a fost faptul că Ungaria a propus filmele sale Palme albe (Fehér tenyér) și Bibliothèque Pascal la premiul Oscar. Szabolcs Hajdu are legături puternice cu România, regizând și trăind aici o perioadă îndelungată. Pe lângă actori transilvăneni, regăsim în filmele sale nume mari precum Oana Pellea, Gheorghe Dinică, Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu sau Ion Sapdaru. După ce și-a dedicat o mare parte a carierei lung-metrajelor cu un caracter aparte, neconvenţionale, regizorul de film revine în lumea teatrului, respectiv în România.

hajdu_szabolcs

Hajdu Szabolcs

În Vremuri de pace, Szabolcs Hajdu ne dezvăluie lumea în care urmărim parcursul unui artist, viața lui de familie, cercul de prieteni și societatea în care trăieşte. Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii descoperă momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărți, primește o ofertă de a scrie o piesă de teatru. Moartea tatălui, agitația prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei și atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creație. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale și catastrofale.

vremuri de pace teatrul maghiar timisoara imagini spectacol

Vremuri de pace. Fotografii de Nagy András

Înainte de construirea spectacolului Vremuri de pace, echipa a trecut printr-o perioadă mai lungă de pregătiri. Printr-un workshop intensiv, organizat de regizor, actorii au avut ocazia de a experimenta limitele comunicării teatrale, exploatând astfel diferite forme de exprimare, pentru ca, prin apariția unor personaje, povestea să ia o nouă turnură. Scenariul spectacolului se bazează pe improvizațiile apărute de-a lungul repetițiilor, folosind din plin aportul actorilor, astfel că spectatorii pot urmări un spectacol complet, ce are mult din personalitatea fiecăruia dintre cei care apar pe scenă. Această perioadă de un an nu se încheiat odată cu premiera spectacolului, deoarece, pe lângă textul de bază și scenele nonverbale, există o parte de improvizație, astfel că spectacolul se modelează permanent în fața privitorilor. Rezultatul repetițiilor neobișnuite au fost o montare lipsită de clișee, ceea ce îi conferă o notă captivantă, mai ales că din distribuție face parte însuși regizorul și scenaristul Hajdu Szabolcs. Modul unic de a lucra, precum și prezenţa sa pe scenă naşte momente de mare naturaleţe, care se suprapun pe situațiile absurde, stilizate, suprarealiste. Stilul plastic este presărat cu umor negru, pe alocuri cu accente sumbre și grotești.

Text preluat de pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

Prima reprezentație din anul 2014 a spectacolului Vremuri de pace este programată vineri, 10 ianuarie, la ora 19.00, la Sala Mare.

Detalii despre spectacol în reportajul realizat de Raluca Rădulescu, cu ocazia premierei

Editare multimedia: Maria Andronache 

costintuchilaRETROSPECTIVĂ 2013csiky gergely,filme de haidu szabolcs,hajdu szabolcs,improvizaíe,iuliana vîlsan,oana pellea,palme albe,premieră ziua mondiala a teatrului,reportaj raluca rădulescu teatru,scene nonverbale,teatrul maghiar de stat timisoara,vremuri de pace spectacol teatrul maghiar timisoara,workshop
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara a sărbătorit în 27 martie 2013 Ziua Mondială a Teatrului cu premiera Vremuri de pace, în regia lui Hajdu Szabolcs. Tânărul regizor din Budapesta, deținător al mai multor premii internaționale, nu semnează doar regia, ci este și actor în propria piesă....