conferinta-de-presa-arcub-interferente

Spectacole de teatru, proiecții de film, concerte, vernisaje, discuții cu artiștii, acestea sunt doar câteva dintre evenimentele de weekend pe care le puteți vedea la Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (24 noiembrie–4 decembrie 2016).

Ziua de sâmbătă, 26 noiembrie 2016, a debutat la Casa TIFF, cu întâlnirea extraordinară cu Declan Donnellan și a continuat cu discuția cu artiștii spectacolelor Nu vă daţi jos pantofii și Nathan înțeleptul, urmată de proiecția, la Casa Tranzit, a filmului Nu vă daţi jos pantofii, regizat de Szabolcs Hajdu.

regele-lear-gavriil-pinte-teatrul-regina-maria-oradea

Imagini din spectacolul În inima nopţii – Episodul Lear, regia: Gavriil Pinte, Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Fotografii de Cătălin Corneanu

Weekendul teatral va începe cu spectacolul În inima nopții – Episodul Lear, regia: Gavriil Pinte (Teatrul „Regina Maria” din Oradea), care se va juca de la orele 16.00 și 22.00, la Remarul – 16 februarie.
În inima nopții – Episodul Lear pleacă de la textul shakespearian, dar în jurul subiectului se construieşte un spectacol despre noaptea minții, noaptea rătăcirilor, despre o lume ce se îndepărtează de rațiune și dragoste și se instalează în teritorii traversate de ură, violență, complot. Teritorii ale exilului, alienării, crimei. Pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopții, drumul spre lumină.

iov

Iov, regia: Lisa Nielebock, Schauspielhaus Bochum

Tot sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar din Cluj, este programat și spectacolul Iov, după romanul lui Joseph Roth, regia: Lisa Nielebock (Schauspielhaus Bochum, Germania). Ni se înfățișează povestea unei familii evreiești care pleacă în America și își lasă acasă băiatul bolnav mintal. Părinții percep boala fiului ca pe o pedeapsă de la Dumnezeu. În America, tatăl își dă seama cât de dor îi este de fiul său și de casă. Până la urmă, nu mai poate suporta presiunea și o rupe cu religia. Autorul însă ne rezervă un miracol pentru final.

Seara de sâmbătă se va încheia pe note muzicale. Va debuta de la ora 20.30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala Reduta, cu un concert de jazz solo piano susținut de Lucian Ban și intitulat Mr. Joy, a Celebration of Paul Bley – Lucian Ban și va continua, de la ora 23.00, la Casa Tranzit, cu un concert pe ritmuri de ska, reggae, rock, pop şi punk al trupei Suburubia 11 (Marius Dan: voce, Dragoș Patrau: chitară, Sándor Medve: trompetă, Bogdan T. Muntean: bass, Alex Ciobotaru: tobe).

Duminică, 27 noiembrie, ora 12.30, la Casa TIFF, va avea loc dezbaterea De la Străini la Străini – Azi moderată de teatrologul George Banu. Aceasta va fi urmată, de la ora 15.30, la Sala Studio, de vernisajul expoziției de pictură Nălucire și damnare de Botond Részegh.

medeea-coreea

Medeea on Media, regia: Kim Hyuntak

Ziua va continua cu spectacolul Medeea on Media din Coreea de Sud, regia: Kim Hyuntak care se va juca de la orele 16.00 și 22.00, în Sala Studio a teatrului.
Tragedia Medeei este cauzată de monstrul numit mass media, cel pe care îl invocăm și îl savurăm zilnic. Spectacolul o are în prim-plan pe Medeea – care se pregăteşte să comită o crimă – și pune accentul pe rolul pe care mass-media zilelor noastre îl poate juca. Toate aceste elemente sunt prezentate publicului ca versiuni de studio ale programului TV. Spectacolul are un mesaj: nu doar mass-media, ci și noi, spectatorii, suntem implicați în crima Medeei. Însă, această convieţuire armonioasă a mass-media cu societatea civilă nu poate fi dezmembrată de forţa televiziunii. 

imagini-beckett-sfarsit-de-partida

Sfârșit de partidă de Samuel Beckett, regia: Gábor Tompa, Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa Miklós

Weekendul teatral propus de Festivalul „Interferențe” 2016 se va încheia cu un spectacol semnat de Gábor Tompa, Sfârșit de partidă de Samuel Beckett (Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa Miklós) programat duminică, 27 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare, în format Studio.

safarsit-de-partida-4-biro-jozsef-bartha-laszlo-zsolt

Sfârșit de partidă

Sfârşit de partidă are o structură muzicală, de aceea solicită precizie maximă din partea artiștilor – asemenea unei partituri. Cu toate că piesele lui Beckett au o formă închisă, sunt atât de bogate în semnificații încât trebuie să ne întoarcem mereu la ele. Fiind atât de pline de metafore, ne condiționează la o perpetuă reflecție asupra vieții noastre de zi cu zi. Cred că Beckett este un autor în textele căruia putem găsi citatul potrivit pentru absolut orice situație.” – Gábor Tompa.

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva Festivalului Interferențe

Bufonul din „inima nopţii”, Mirela Lupu – la rubrica Cronica rolului de Ion Parhon

Sfârşit de partidă pentru un strălucit… început, cronică de teatru de Mariana Ciolan

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIfestivalul interferente,fin de partie beckett,iov,medeea,teatrul maghiar cluj,tompa gabor
Spectacole de teatru, proiecții de film, concerte, vernisaje, discuții cu artiștii, acestea sunt doar câteva dintre evenimentele de weekend pe care le puteți vedea la Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (24 noiembrie–4 decembrie 2016). Ziua de sâmbătă, 26 noiembrie 2016, a...