radu afrim wolfgang teatrul tineretului

Vineri, 30 iunie 2017, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț va avea loc avanpremiera spectacolului ”Wolfgang” după Yannis Mavritsakis, în regia lui Radu Afrim. Premiera spectacolului va avea loc pe 8 septembrie 2017, în deschiderea stagiunii 2017–2018. Traducere de Doru Mareş. Cu: Cătălina Bălălău, Florin Hriţcu, Andrei Merchea-Zapotoţki, Mircea Postelnicu, Loredana Grigoriu, Emanuel Becheru, Cristina Mihăilescu, Valentin Florea, Sabina Brânduşe. Decor: Romulus Boicu. Costume: Erika Márton. Univers sonor: Radu Afrim. Asistent de regie: Rareş Moldoveanu.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Pornind de la un caz real, autorul grec scrie un text pe care Radu Afrim îl foloseşte ca punct de plecare pentru a construi o lume scenică. Se rotunjeşte o planetă din cumplite treceri peste pragul amintirilor, carnea zburlită de spaimă, ca o pisică arcuită aşteptând deschiderea unei uşi zăvorâte, toate prinse în jocul aşteptării şi al imprevizibilului.

Afis Wolfgang

Yannis Mavritsakis: „Fac un teatru care este împotriva vieţii. Nu învăţ pe nimeni nimic, nu dau nimănui nicio speranţă, încerc să pun în lumină partea sumbră a vieţii în care trăim.” (Mărturisea în 2014, în calitate de invitat special al Festivalului de la Avignon).

Născut la Montréal, în 1964, dar locuitor al Atenei din 1970, Yannis Mavritsakis este unul dintre dramaturgii de notorietate internaţională, promovat în special în spaţiul cultural francez, de către personalităţi marcante ale teatrului, precum Olivier Py (regizor, dramaturg, actor, director al Festivalului de la Avignon). Absolvent al Şcolii dramatice din cadrul Teatrului Naţional de la Atena, în 1986, a performat ca actor până în 2003, când se retrage pentru a se dedica scrisului. Dintre piesele sale, le menţionăm pe cele mai cunoscute: ”Blind Spot” (”Punctul orb”, regizată de Radu Afrim la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti, în 2016),”Wolfgang”, ”Fucking Job”, ”Vitriol”, Redshift”, ”The Invocation of Enchantment, ”Quasar”.

wolfgang

În 2007 scrie ”Wolfgang”, o piesă distinsă cu Palmarès 2010 de către Commission nationale de l’Aide à la création de textes dramatiques, Paris. ”O interogare a raporturilor dintre dragoste şi posesie”, după cum o defineşte autorul său, piesa este focusată pe înţelegerea resorturilor intime care determină actele torţionarului în relaţia cu victima. Acestea ar fi un răspuns dat lumii standardizate şi ipocrite, care nu-i satisface aspiraţiile romantice, căci Wolfgang visează la o iubire absolută: ”Altfel ar trebui să fie dragostea asta… Ar trebui să poţi să smulgi pe cineva din mulţime şi să poţi rămâne cu el pentru totdeauna.” 

Radu Afrim: ”Spectatorii se resetează chiar dacă sunt virusaţi.”

Recunoscut la nivel internaţional ca reprezentant al teatrului european contemporan, Radu Afrim este regizorul care testează limitele actorului şi ale spectatorului în aceeaşi măsură – maximală, în crearea lumilor sale populate de fiinţe fragile, purtătoare ale unor adevăruri insuportabile.

Dintre numeroasele distincţii primite până în prezent, menţionăm cele trei premii UNITER pentru cea mai bună regie (2006, 2007, 2016); Premiul Cultural ”Europa“, conferit în 2009 de KulturForum Europa; Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat în 2016 de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Ne bucurăm că Radu Afrim a revenit pe scena Teatrului Tineretului, unde a mai montat ”Ocean Café” (2000), ”Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele” (2007), Herr Paul ” (2009).

Uimesc, extaziază sau revoltă, spectacolele lui Radu Afrim nu lasă pe nimeni indiferent.

Raluca Naclad

Consultant artistic al  Teatrului Tineretului din Piatra Neamț

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Arhiva rubricii Avanpremieră

costintuchilaAVANPREMIERĂAndrei Merchea-Zapotoțki,avanpremieră,Cătălina Bălălău,Cristina Mihăilescu,Emanuel Becheru,Erika Márton,festivalul de la avignon,fiinţe fragile,Florin Hrițcu,imprevizibil,loredana grigoriu,Mircea Postelnicu,montreal,Ocean Café,radu afrim,Sabina Brânduşe,Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ,The Invocation of Enchantment,Valentin Florea,Yannis Mavritsakis
Vineri, 30 iunie 2017, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț va avea loc avanpremiera spectacolului ”Wolfgang” după Yannis Mavritsakis, în regia lui Radu Afrim. Premiera spectacolului va avea loc pe 8 septembrie 2017, în deschiderea stagiunii 2017–2018. Traducere de Doru Mareş. Cu: Cătălina Bălălău,...