de VLAD LUNGU

workshop radu gabriel sinaia

Bunul-simţ, optimismul, umorul, talentul şi devotamentul pentru actorie sunt calităţile minunatului OM Radu Gabriel (n. 1957), actor, regizor şi profesor de actorie la UNATC, pe care am avut onoarea să-l cunosc sâmbătă, 5 august 2017, la ora 16.00, la Centrul Cultural ”Carmen Sylva” din Sinaia, unde a susţinut un workshop de actorie, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului ”Film 4 Fun”.

radu gabriel

Radu Gabriel, un om aparent simplu, deschis oricărei discuţii, dornic să împărtăşească din vasta experienţă de viaţă (personală şi profesională), a interacţionat cu un public alcătuit, din păcate, doar din 12 persoane (profesori de psihologie, ingineri, arhitecţi, medici, copii, elevi de liceu), care au venit pentru o porţie de cultură chiar şi într-o caniculară zi montană (29°C). Pe parcursul celor aproape două ore şi jumătate de ”spectacol”, am aflat ce înseamnă să devii actor (să te pui în pielea personajului şi să îi rezolvi problemele pe parcursul evoluţiei creionate de către scenarist sau dramaturg), într-o societate în care totul ţine de convenţie, cum se atinge celebritatea, mai corect spus popularitatea, realizând o paralelă între industria românească şi cea hollywoodiană (doar 1,1% dintre actori reuşesc să se afirme şi să trăiască dintr-un salariu de actor; în SUA, orice actor care nu are şansa să se afle printre celebrităţile milionare în dolari câştigă prin rolurile interpretate doar 8.000 de dolari anual; compromisurile făcute pentru a fi actor în România − ”bicicleta, covrigul şi mansarda”, după spusele lui Radu Gabriel), etapele realizării unui film, trucuri de la filmări sau din teatru cu referinţe din capodopere cinematografice, pentru obţinerea unor anumite stări emoţionale şi efecte speciale (”Pe aripile vântului” − ataşarea manechinelor de braţele şi picioarele figuranţilor pentru multiplicarea numărului de răniţi din Războiul de secesiune; ”Hoţii de biciclete” − plânsul copilului provocat de către regizorul Vittorio De Sica, ascunzându-i mucuri de ţigări în buzunarele pantalonilor şi acuzându-l pe copil că fumează; ”Mizerabilii” − privirea plină de mânie a lui Jean Gabin, al cărei efect a fost obţinut de către actor prin scufundarea picioarelor într-un lighean cu apă cu gheaţă; ”Apocalipsul acum” − mimica şi gestica lui Marlon Brando), în ce constă examenul de admitere la UNATC la secţia de actorie, cum decurg cursurile teoretice şi cele practice, dar şi examinarea studenţilor.

foto radu gabrielActorul mărturiseşte că provine dintr-o familie de oameni simpli, dar cinstiţi (tatăl − sudor, iar mama − casnică). A simţit dintotdeauna că îşi doreşte să devină actor. La primul examen de admitere la actorie, norocul nu i-a surâs. În perioada comunistă, cu puţinele opţiuni profesionale pe care i le oferea Buzăul, oraşul natal, a ales Bucureştiul, unde s-a specializat ca depanator TV, timp de 7 ani. Încă de la începutul anilor ’80 s-a dedicat comediei, când avea propria echipă de teatru de amatori în Buzău. A fost cooptat de Adrian Fetecău în grupul ”Vouă” şi a devenit cunoscut publicului prin rolurile interpretate cu mult talent; a fost şi scenaristul a 600 de pastile umoristice televizate ”Vouă”! Convins de marele teatrolog Valentin Silvestru, şi-a încercat pentru a doua oară norocul la IATC, promovând examenul de admitere la vârsta de 32 de ani. Visul de a deveni actor profesionist i s-a îndeplinit, obţinând în timp succesul cu roluri pe micul ecran − în emisiuni TV: ”Clubul de Comedie” (2003–2004, coscenarist şi coregizor), ”iComedy” (2014) şi în seriale TV: ”Ultimul stinge lumina” (2003, coscenarist), ”Ai lu’ Gorobete” (2004, scenarist şi coregizor), ”Iubire ca în filme” (2006), ”Vine poliţia!” (2008), ”Pariu cu viaţa” (2011–2012), ”Las Fierbinţi” (2012), ”Deschide ochii” (2016), ”Camera Cafe” (2016), ”Ai noştri” (2017) −, dar şi pe marele ecran, în filmele: ”Ţăcăniţii” (2002), ”California Dreamin’ (nesfârşit)” (2007), ”Tache” (2007), ”Medalia de onoare” (2009), ”Ursul” (2011), ”Naşa” (2011).

Radu Gabriel (foto originala Vlad Lungu)

Radu Gabriel. Fotografie de Vlad Lungu

În prezent, reuşeşte să se împartă între activitatea profesorală (cursurile de masterat în actorie pe care le predă la UNATC) şi profesia de actor (diverse roluri în spectacolele de pe scenele de teatru bucureştene). În stagiunea 2016–2017 joacă în spectacolele: ”Filarmonica de comedie” (Teatrelli; semnează textul şi regia), ”Comedii cu Gorobete” (Teatrelli; semnează textul şi regia), ”Hotel California” (Teatrelli), ”Tarelkin” (Teatrul Metropolis) şi ”Ţarul Ivan îşi schimbă meseria” (Teatrul Metropolis). De asemenea, a fost o plăcere să-l vedem interpretând rolul Maiorul în spectacolul de teatru TV ”Jocul de-a vacanţa”, bazat pe piesa omonimă a dramaturgului Mihail Sebastian, regizat de Anca Maria Colţeanu şi difuzat de TVR 2 în data de 30 mai 2016.

Indiferent că a fost ţăranul Ilie Gorobete din ”Ai lu’ Gorobete” şi ”Comedii cu Gorobete” (o alternativă la Ilie Moromete din romanul lui Marin Preda, pentru creionarea personajului actorul inspirându-se din portretul tatălui său), Primarul din ”Ultimul stinge lumina” (serial bazat pe piesa de teatru a lui Nic Mateescu − ”Boabe de rouă pe frunze de lotus…”), primarul Mitică Coman din ”Las Fierbinţi” (sezonul 1), poliţistul Gică Popa din ”Pariu cu viaţa” (sezoanele 1–3), avocatul Cernica din ”Deschide ochii”, Miloslavski Jorj din ”Ţarul Ivan îşi schimbă meseria” sau Ivan Antonovici Raspliuev din ”Tarelkin”, Radu Gabriel rămâne un maestru al umorului, un talentat actor, un OM DEOSEBIT.

Vlad-LUNGU

Vlad Lungu

logo revista teatrala radioVezi și: ”Magazinul de bărbaţi”, fantezie comică pentru femei, cronică de teatru de Vlad Lungu

Arhiva rubricii Workshop

costintuchilaWORKSHOPAnca Maria Colţeanu,California Dreamin’ (nesfârşit),Centrul Cultural ”Carmen Sylva” din Sinaia,Festivalul Film 4 Fun,festivaluri film,Jean Gabin,jocul de-a vacanta,marlon brando,mihail sebastian,Mizerabilii,pe aripile vântului,radu gabriel,Tarelkin,UNATC,Vittorio de Sica
de VLAD LUNGU Bunul-simţ, optimismul, umorul, talentul şi devotamentul pentru actorie sunt calităţile minunatului OM Radu Gabriel (n. 1957), actor, regizor şi profesor de actorie la UNATC, pe care am avut onoarea să-l cunosc sâmbătă, 5 august 2017, la ora 16.00, la Centrul Cultural ”Carmen Sylva” din Sinaia, unde a...