de IRINA SOARE

george-sand-povesti-copii-teatru-radiofonic

tnr-logoTeatrul Naţional Radiofonic pentru Copii vă invită să ascultaţi, în premieră absolută, Zâna cu ochii mari şi Zâna prafului, două povestiri de George Sand, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 9.00, la Radio România Cultural. Regia artistică: Diana Mihailopol. Spectacolul va putea fi ascultat, în avanpremieră, luni, 3 octombrie 2016, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic (Calea Victoriei nr. 38-40) din București, în prezenţa actorilor din distribuţie, a oamenilor de teatru, jurnaliștilor şi a publicului iubitor al fenomenului.

george-sand-povesti-copii

Publicat la începutul anilor ’30 ai veacului trecut, volumul de basme al scriitoarei George Sand,  dezvăluia lumii literare o nouă şi surprinzătoare dimensiune a unei personalităţi artistice, la fel de nonconformistă în viaţă ca şi în scris. Născută Amantine Aurore Lucille Dupin, scriitoarea care va publica sub pseudonimul George Sand, a fost o neobosită luptătoare pentru drepturile sexului frumos,  reușind incredibila performanţă( în epocă)  de a fi cooptată în echipa de jurnalişti ai celebrei reviste pariziene „Le Figaro”, în paginile căreia va publica cele dintîi compoziţii literare.

george_sand_par_alfred_de_musset_10

George Sand (1804–1876), desen de Alfred de Musset

Răsunătorul succes al debutului va aduce cu sine, un an mai târziu, editarea celui dintâi roman, intitulat Indiana, care s-a bucurat de o caldă primire din partea criticii. Dar George Sand nu s-a oprit aici, șase luni mai târziu vedea lumina tiparului un al doilea volum,indiana-george-sand Valentin, urmat, la scurt timp de Lélia, tom ce a provocat un imens scandal dar care a propulsat-o, rapid, pe scriitoare, pe orbita celebrităţilor literare ale vremii, numele său fiind alăturat lui Balzac, Hugo sau Dumas. La jumătatea deceniului al patrulea al secolului XIX, George Sand publica romanul Consuelo, una dintre cele mai  tulburătoare poveşti de dragoste din istoria literaturii universale, urmat de apariţii în volum aproape în fiecare an și de incredibila sa autobiografie, Histoire de ma vie. Aproape 180 de titluri de volume, nenumărate articole în presă şi aproximativ 40.000 de scrisori alcătuiesc o operă literară impresionantă, care stă mărturie, peste veacuri, a unui spirit avangardist, extrem de liber dar și a unui unui efort literar zilnic, de peste 8 ore, chiar şi în anii senectuţii.  

george_sand_delacroix

Eugène Delacroix, George Sand îmbrăcată în bărbat, 25 noiembrie 1834

Basmele pe care George Sand le-a născocit, mai întâi pentru nepoții săi, au văzut lumina tiparului sub titlul Poveștile bunicii, multe dintre acestea rămânănd necunoscute publicului din România. Este și cazul paginilor din Zâna cu ochii mari şi Zâna prafului, care cunosc acum prima versiune românească, graţie scriitorului şi omului de radio Sanda Socoliuc, care şi-a dedicat întreaga carieră descoperii unor pagini inedite din literatura universală. Pornind de la cele două bijuterii literare, Diana Mihailopol a creat un spectacol radiofonic ce se remarcă  prin delicateţea detaliului şi dozajul perfect al  tensiunii dramatice. Sub bagheta tinerei regizoare, jocul actorilor se desfăşoară într-un registru extrem de fragil, situat la graniţa dintre real şi imaginar: Rodica Mandache este o misterioasă guvernantă irlandeză, Crina Mureşan – o  inefabilă  Zână a prafului, Marian Lepădatu – un profesor ieşit din tipare, Camelia Andriţă – un copil curios, dornic să descopere tainele  lumii, Violeta Berbiuc – o mamă grijulie şi blândă și Alexandrina Halic – magicul povestitor care ne poartă prin aceste lumi de poveste. Rafinatul decor sonor, construit de Patricia Prundea (regizor muzical) și de ing. Mirela Georgescu (regizor tehnic), dăruiește personajelor   atmosfera magică a mult visatului tărâm, pe care îl putem întrezări și noi, ascultând cele două povestiri,  dar numai dacă ținem ochii închiși și  sufletul deschis, pentru că eroii poveștilor nu pot fi văzuți , limpede, decât cu inima.

Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte: Irina Soare (redactor și coordonator de proiect), Mirela Anton (regia de montaj) şi Janina Dicu (regizor de studio).

Videoclip

Fragment din spectacol

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

LOGO RT CU CHENARVezi: arhiva rubricii Premieră absolută

Arhiva rubricii Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Audiții la Majestic

costintuchilaPREMIERĂ ABSOLUTĂdiana mihailopol,george sand,majestic,povesti copii de george sand,teatrul national radiofonic copii
de IRINA SOARE Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii vă invită să ascultaţi, în premieră absolută, Zâna cu ochii mari şi Zâna prafului, două povestiri de George Sand, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 9.00, la Radio România Cultural. Regia artistică: Diana Mihailopol. Spectacolul va putea fi ascultat, în avanpremieră,...