de MAGDA DUȚU

zgomotarul ion sapdaru teatru radiofonic

tnr-logoTeatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 25 mai 2017, de la ora 19.00, la Radio România Cultural Zgomotarul de Ion Sapdaru. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: George Mihăiţă, Gavriil Pinte, Gavriil Pătru. Regia de montaj:logo rrc Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu.

Zgomotarul va putea fi audiat în avanpremieră, luni, 22 mai 2017, de la ora 9.30, la Hotelul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti. Spectacolul se va relua şi la Radio România Internaţional, sâmbătă, 27 mai 2017, de la ora 13.30.

zgomotarul_C

Spectacolul Zgomotarul, realizat în versiunea radiofonică propusă de regizorul Gavriil Pinte, are la bază textul lui Ion Sapdaru, cunoscut actor, regizor și dramaturg din Republica Moldova, laureat al Premiilor Gopo. Ion Sapdaru a absolvit Facultatea de Teatru din Chişinău, în anul 1983 şi Facultatea de Film VGIK din Moscova, în anul 1989. Este actor şi regizor la Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi. Zgomotarul este cel de-al doilea text al său montat la Teatrul Naţional Radiofonic, în cadrul proiectului ”Dramaturgi români contemporani”, după Natură moartă cu nepot obez, în anul 2010, în regia lui Eugen Făt.

 Ion-Sapdaru

Ion Sapdaru

Aşa cum sugerează chiar titlul, piesa este istoria unui zgomotar (creator de sunete live – ciripitul păsărilor, bâzâitul albinelor, mers de lup pe zăpadă proaspătă sau pe zăpadă veche, căderea prunelor în paharele de vin, etc.), venit după o viață petrecută în teatru, într-un studio de înregistrări, ca să-și ”înregistreze” propria biografie, numai din sunete/zgomote realizate live de el. Lucrul cu un regizor, zgomotele, explicațiile zgomotarului, biografia sa fabuloasă și un final neașteptat, dramatic… fac farmecul acestui text, a cărui adaptare radiofonică, în viziunea lui Gavriil Pinte, vorbeşte despre condiția artistului, a artistului de zgomote, în fond, a omului de teatru radiofonic.

George Mihăiță

George Mihăiță

Un recital actoricesc ne oferă George Mihăiţă în rolul Zgomotarului. Personajul Regizorul este interpretat chiar de regizorul spectacolului – Gavriil Pinte, iar Doctorul este Gavriil Pătru. Decorul sonor este alcătuit din efecte, zgomote, sunete construite şi înregistrate în studio, de regizorul Gavriil Pinte, împreună cu echipa de realizatori ai spectacolului: Milica Creiniceanu – regizor de studio, inginerul de sunet Iulian Iancu, regizorul muzical Stelică Muscalu.

costintuchilaPREMIERĂciripit,creator de sunete live,Decor sonor,Gavriil Pătru,gavriil pinte,george mihăiță,ion sapdaru,lup,premier rtr,Premiil Gopo,recital actoricesc,teatrul national radiofonic,Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași,zăpadă,Zgomotarul de Ion Sapdaru
de MAGDA DUȚU Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 25 mai 2017, de la ora 19.00, la Radio România Cultural Zgomotarul de Ion Sapdaru. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: George Mihăiţă, Gavriil Pinte, Gavriil Pătru. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia...