Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

remember-agatha-barsescu

annie-musca-eterne-revenri-in-luna-noiembrie-rubrica-rtr1Astăzi, 22 noiembrie, ne amintim de actrița Agatha Bârsescu (9 septembrie 1861?–22 noiembrie 1939).

Născută la București de ziua Sfintei Ana, Agatha Bârsescu avea să cucerească, la vârsta adolescenței, elita vieneză cu „poetica, visătoarea și inconștient senzuala Hero” din Valurile mării și ale amorului de Franz Grillparzer, așa cum o visase Wilbrandt, directorul Burgtheater.

Anul nașterii este însă, „dilematic” prezentat în memoriile sale:

„Sunt născută în Bucureşti, strada Radu Vodă no. 11, anul… Da,rubrica-remember-annie-musca-revista-teatrala-radio1 anul nu’l ştiu precis şi nici nu vroesc să-l ştiu, fiindcă nici nu importă.” (Agatha Bârsescu, Memorii din Germania, Austria, Ungaria, America şi România , București, Ed. Adeverul S.A.).

agatha_barsescuCopilărește la Râmnicu-Vâlcea, unde tatăl ei era șef de garnizoană, iar la vârsta de 8 ani este trimisă la Sibiu, împreună cu o verișoară, într-un pension. Acolo își însușește limba germană, ce îi va fi de folos când va ajunge în capitala Austriei. Din dorința părinților de a urma o carieră de profesoară, Agatha merge la Școala Centrală din București. Pe undeva, visul acestora se va împlini la Iași de-abia în anii ’20, când actrița se va dedica trup și suflet studenților de la Conservator.

În viața viitoarei tragediene, au existat două perioade vieneze. Prima s-a petrecută  în pensionul unei şcoli de maici, „Ursulien Kloster”, în care învățase să se apropie enorm de frumusețile dăruite de Cel de Sus, cu dorința de a rămâne chiar în mănăstire. Mama însă o scoate cu blândețe din școala de maici și o convinge să revină la București. Aici va urma cursurile Conservatorului de artă dramatică, iar Ion Ghica o angajează pentru o perioadă la Teatrul Naţional. Aici se remarcă în  Fata aerului, în Casilda din Ruy Blas şi în Fetiţa din Pe malul gârlei, comedia lui Olănescu-Ascanio.

După perioada bucureșteană și durerea pricinuită de moartea surorii sale, Eugenia, Agatha pleacă la Paris însoțită de mamă, cu gândul să studieze canto. Călătoria spre Orașul Luminilor este întreruptă de dorința fetei de a se opri pe la „mănăstirea ei” din Viena. Popasul vienez îi va alunga dorința de Paris, așa că se va stabili în casa contesei Terlago, prietena mamei, și va începe să studieze canto la Viena.

in-timpul-studiilor-la-viena

Agatha Bârsescu în timpul studiilor la Viena

După câteva lecții dure cu un profesor exigent, Agatha constată că înclinațiile ei sunt mai degrabă către teatru, motiv pentru care susține examenul la Conservatorul din Viena, unde va fi admisă în septembrie 1881. Doi ani mai târziu, tânăra avea să trăiască poate cea mai însemnată zi din viața ei: debutul la Teatrul Curţii Imperiale din Viena în rolul Hero. Era prima actriță româncă recunoscută la celebrul Burgtheater. Au urmat șapte ani de glorie, apoi însemnate turnee pe scena altor teatre din Europa și din America. Primele angajamente au fost semnate în 1883 cu Deutsches Theater din Berlin şi Burgtheater din Viena.

in-timp-ce-juca-la-brugtheater-din-viena

În timp de juca la Burgtheater din Viena

Deși părăsește Viena în 1890, acest minunat oraș avea să rămână în sufletul actriței ca oraș al tinereților ei. Despre iubitorii de teatru și despre însuşi împăratul Franz Josef, care venea la Burgtheater să o vadă în rolurile ei preferate, nota actrița în memoriile ei. Așadar, în 1890, cu titlul de actriță a Curții Imperiale din Viena și cu sufletul greu, Agatha Bârsescu își lua rămas bun de la Burg tot cu rolul Hero prin care îi cucerise pe iubitorii de teatru cu ani în urmă. O perioadă însemnată, actrița a călătorit și în marile orașe din țara natală, unde era primită cum se cuvine și apreciată de public, de familia regală (în special de Carmen Sylva, de care o lega o trainică prietenie) și de remarcabile personalități ale vremii: Take Ionescu, Al. Marghiloman, P. P. Carp.

Cu un temperament aparte, Agatha Bârsescu le-a întruchipat pe Ofelia și Desdemona, pe Margareta din Faust și Isabela din Alcadele (Judecătorul) din Zalameea, pe Antigona lui Sofocle și Sapho de Grillparzer, dar i-a rămas credincioasă sălbaticei Medeea a aceluiași dramaturg. Pe Medeea a interpretat-o și la New York, la The People’s Theatre, apoi la Chicago şi la Philadelphia.

agatha-barsescu-in-medeea

Agatha Bârsescu în Medeea de Franz Grillparzer. Sursa foto: blogul De ieri și de azi

La începutul anilor ’20, peregrinările sale artistice iau sfârșit. Poate că dorul o aduce acasă. În împrejurări cunoscute poate doar de ea, dar și impresionată de ospitalitatea moldovenilor, Agatha Bârsescu se stabilește definitiv la Iași în 1925. Până la sfârșitul vieții, va preda la Conservatorul de Artă Dramatică, iar rolurile care o consacraseră cândva sunt reluate din când în când pe scena teatrului ieșean, aflat la nr. 18, pe strada botezată cu numele ei.

mormantul_actritei_agatha_barsescu_iasi

Dacă pe placa funerară de la Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi, unde se află mormântul actriței, sunt încrustate cuvintele: „Aici odihneşte geniala tragediană Agata Bârsescu, gloria neamului românesc, care a ilustrat teatrul până la desăvârşire în ţară şi străinătate”, pe ultima pagină a memoriilor sale stau așezate cuvintele: „Suprema mea dorință mai este ca și cetitorii să resimtă același interes, aceeași savoare sufletească, pe care le-am avut eu când am așternut pe hârtie aceste amintiri.”

În zi de noiembrie, parcurgerea amintirilor actriței poate însemna cea mai frumoasă  reverență a noastră în fața artei sale.

annie-musca

Annie Muscă. Fotografie pe strada Agatha Bârsescu nr. 18, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, 2016

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Remember

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Sandu Sticlaru

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor” – interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

costintuchilaREMEMBERagatha bârsescu,annie muscă,biografie agatha barsescu,burgtheater viena,Casilda Ruy Blas,Deutsches Theater,hero,mari actori români,medeea de grillparzer,teatrul național iași,viena
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 22 noiembrie, ne amintim de actrița Agatha Bârsescu (9 septembrie 1861?–22 noiembrie 1939). Născută la București de ziua Sfintei Ana, Agatha Bârsescu avea să cucerească, la vârsta adolescenței, elita vieneză cu „poetica, visătoarea și inconștient senzuala Hero” din Valurile mării și ale amorului de Franz...