zilele goldfaden la bucuresti filme traditii union icr

În perioada 14–17 iunie 2014, la Cinemateca Union din București (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) și la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), vor avea loc Zilele Avram Goldfaden.

Programul cuprinde proiecții de filme artistice și documentare (Moștenirea lui Goldfaden, Nu te teme, Jakob!, Și s-au dus ca vântul și Căutându-l pe Schwartz, regizate de Radu Gabrea, Uvertura Gloriei de Max Nossek și Mămica de Joseph Green și Konrad Tom), precum și recitaluri susținute de Hakeshet Klezmer Band din Oradea și Bucharest Klezmer Band. Evenimentul este organizat de ICR, cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română, în parteneriat cu Mediaș Central European Film Festival (MECEFF), Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Federația Comunităților Evreiești.

zilele goldfaden

Zilele Avram Goldfaden fac parte din seria de întâlniri Diagonale, lansată de Institutul Cultural Român din dorința de a dezvolta un dialog despre multiculturalitate și pluralism.

Avram Goldfaden (1840–1908), poet, dramaturg, regizor și actor de limba idiș si ebraică, este considerat părintele teatrului evreiesc modern. Originar din Galiția, a fondat în 1876, la Iași, primul teatru idiș din lume. Trupa de actori evrei condusă de Avram Goldfaden aduna un public numeros la fiecare reprezentaţie, și datorită „jocului excelent al actorilor” (după cum scria Mihai Eminescu în „Curierul de Iaşi”). La începutul iernii, Trupa Goldfaden a părăsit România, pornind într-un turneu prin Europa şi stabilindu-se în cele din urmă în America. Acolo, Avram Goldfaden, numit de „New York Times” un „Shakespeare al evreilor“, întemeietor al musicalului american, a cunoscut un mare succes. În 1908, la înmormântarea sa au fost prezente 75.000 de persoane, circulaţia pe străzile New York-ului fiind oprită.

radu-gabrea-nu-te-teme-iacob 1981

Imagine din filmul Nu te teme, Jacob! (1981) de Radu Gabrea

Program detaliat:

14 iunie 2014, Cinemateca Union

19.30 – Moștenirea lui Goldfaden (2004), regia: Radu Gabrea

20.30 – Hakeshet Klezmer Band (Oradea)

 15 iunie 2014, Cinemateca Union

18.00 – Uvertura Gloriei (1940), Max Nossek

20.00 – Nu te teme, Jakob! (1981), Radu Gabrea

16 iunie 2014, Cinemateca Union

18.00 – Mămica (1940), Joseph Green & Konrad Tom

20.00 – Și s-au dus ca vântul (2010), Radu Gabrea

17 iunie 2014, Institutul Cultural Român

18.00 – Căutându-l pe Schwartz (2008), Radu Gabrea

19.30 – Bucharest Klezmer Band

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Formația Hakeshet Klezmer Band Oradea, înființată în 2006, îi are în componență pe Bogdan Bodis Adam (pian, orgă), Nicolae Levi (vioară), Varga Imre (clarinet), Ilie Pop (trombon), Boros-Konrad Petru (contrabas) și Iosif Trendler (percuție). A susținut numeroase concerte, la festivaluri importante și în spații prestigioase, atât în țară (Sibiu, Sighișoara, Brașov, Cluj, Timișoara, Mediaș ș.a.) cât și în străinătate (Haifa, Naharia și Tsfat în Israel; Festivalul KLEZFIESTA de la Buenos Aires, în Argentina; la Debrecen, Ungaria).

Bucharest Klezmer Band, formaţia de klezmer a Comunității Evreilor București, a avut prima apariție publică la Festivalul „Shalom Shana Tova”, în septembrie 2013, iar în scurt timp au urmat concerte pe scene importante din ţară, cu un repertoriu compus din melodii și potpuriuri cunoscute, atât din patrimoniul cultural local cât și din cel israelian. Alături de dirijorul Bogdan Lifșin (pian, acordeon), din formație fac parte Rodica Doija (vioară), Sergiu Marin (violoncel), Sorin Dobrotă (clarinet), Cristian Dragomir (percuție), Carmen Iovițu (vocal) și Mihaela Cuniță (vocal).

 

 

costintuchilaEVENIMENTarhivă,cinemateca union,dan nuțu,filme de radu gabrea,istoria teatrului,istoria teatrului evreiesc,moștenire,oradea,radu gabrea,scriitori evrei,shakespeare al evreilor,traditii,union,zilele goldfaden
În perioada 14–17 iunie 2014, la Cinemateca Union din București (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) și la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), vor avea loc Zilele Avram Goldfaden. Programul cuprinde proiecții de filme artistice și documentare (Moștenirea lui Goldfaden, Nu te teme, Jakob!, Și s-au dus ca vântul și...